Eaton se připojuje k výzkumnému a vývojovému projektu BIG LEAP zaměřenému na adaptabilní systémy skladování energie využívající druhý životní cyklus baterií

  • Společnost Eaton se připojila k 16 předním partnerům v BIG LEAP, ambiciózním projektu výzkumu a vývoje v rámci iniciativy Horizon Europe.
  • Partneři umožní interoperabilitu mezi různým druhy baterií, z chemického i architektonického hlediska, čímž posílí hodnotový řetězec pro baterie druhého životního cyklus.
  • Partneři také vyvinou standardizovaný proces renovace baterií, který bude rychlejší a nákladově efektivnější.

Společnost Eaton, která se zabývá inteligentním řízením energie, oznámila svou účast ve výzkumném a inovačním projektu Evropské unie s názvem BIG LEAP. Jeho stěžejní iniciativou je program Horizon Europe, který potrvá tři a půl roku a jehož cílem je zvýšit účinnost, spolehlivost a kompatibilitu skladování energie pomocí baterií druhého životního cyklu z různých elektrických vozidel.

Konsorcium BIG LEAP navrhne a zvaliduje systém správy baterií (Battery Management System – BMS) s otevřeným zdrojovým kódem, který zlepší interoperabilitu mezi různými druhy baterií jak z chemického, tak architektonického hlediska. V plánu je rovněž vývoj flexibilního systému skladování energie, který podporuje integraci BMS a rozšiřuje potenciální aplikace baterií druhé životnosti díky modulární a škálovatelné konstrukci. Vedle posílení stávajících hodnotových řetězců pomocí lépe adaptabilních baterií druhé životnosti je cílem projektu také vyvinout standardizovaný proces renovace baterií, který bude rychlejší a nákladově efektivnější.

Konsorcium BIG LEAP, vedené bruselským výzkumným a inovačním centrem pro zelené technologie, sdružuje 16 akademických a průmyslových partnerů z Evropy, Indie a Maroka. Patří mezi ně společnosti EDF, TATA Power a Technické výzkumné centrum VTT, jakož i další přední inovátoři v oblasti bateriových úložišť a systémů řízení spotřeby energie.

Účast společnosti Eaton v projektu BIG LEAP je řízena týmem Eaton Research Labs (ERL) v Praze v úzké spolupráci s firemní divizí Energy Transition, Digital and Services. Tým v Evropském inovačním centru Eaton (EEIC) vyvine a předvede modulární systém skladování energie o kapacitě 500 kilowatthodin využívající baterie druhé životnosti a ukáže, jakým způsobem lze jeho prostřednictvím snížit spotřebu energie a náklady v komerčních budovách. Tým společnosti Eaton rovněž poskytne podporu při definování a návrhu systému BMS kompatibilního s různými typy baterií.

Během příštích 12 měsíců se tým ERL zaměří na definování požadavků na hardware a software, výběr dodavatelů a vývoj use case pro integraci baterií druhé životnosti do demonstračního systému EEIC. S partnery projektu též sladí vývoj BMS a optimalizovaný přístup k renovaci baterií.

O společnosti Eaton

Eaton je společnost zabývající se inteligentním řízením energie, jejímž cílem je zlepšovat kvalitu života a chránit životní prostředí pro obyvatele na celém světě. Řídíme se naším závazkem podnikat správně, pracovat udržitelně a pomáhat našim zákazníkům hospodařit s energií ─ dnes i v budoucnu. Využíváním globálních trendů růstu elektrifikace a digitalizace urychlujeme přechod naší planety na obnovitelnou energii, pomáháme řešit nejnaléhavější světové výzvy v oblasti řízení energie a děláme, co je nejlepší pro všechny zúčastněné strany a celou společnost.

Společnost Eaton byla založena v roce 1911 a již sto let je kótována na newyorské burze. V roce 2023 jsme vykázali tržby ve výši 23,2 miliardy dolarů a našim zákazníkům sloužíme ve více než 160 zemích. Pro více informací navštivte webové stránky www.eaton.com. Sledujte nás na LinkedInu.