Green cleaning v profiúklidu: Mohou bioenzymy, nanotechnologie a rostlinná čistidla nahradit chemikálie v úklidovém průmyslu?

Praha, 12. června 2024 Firmy, které se zaměřují na profesionální úklid a údržbu budov, čekají velké změny. To, co před několika lety začalo jako trend, se rychle stává novým standardem. Green cleaning neboli zelený úklid založený na používání ekologických metod a produktů s minimálním vlivem na přírodu se stává klíčovým prvkem udržitelnostních strategiích mnoha firem. Vývoj zelených čisticích technologií jde proto rychle kupředu a přináší zajímavé alternativy ke konvenčním čistidlům i tradičním ekologickým přípravkům.

Soda a ocet. K šetrnému úklidu je využívaly už naše prababičky. Málokdy však tyto ekologické varianty chemických čistidel stačí pro účely profesionálního úklidu, který musí být precizní a rychlý. „Zatímco při domácím úklidu si můžeme dovolit věnovat se jednomu znečištěnému místu opakovaně, případně můžeme nechat sodu či ocet působit tak dlouho, jak je třeba, v profesionálním úklidu jde o čas. Takže tam bychom si museli prostě vybrat – bude uklizeno precizně, nebo rychle? Profi úklid ovšem musí být precizní a musí být včas,” upozornil na limity domácích ekologických čistidel ředitel útvaru úklidu SSI Group David Fiala. 

Na trhu se proto začínají objevovat produkty, které využívají inovativní postupy výroby ekologických čistících prostředků s rychlým a dostatečným účinkem.

Elektrolyzovaná voda

Mytí nádobí, podlahy, oken, koupelny či dokonce toalety. K tomu všemu by mohla stačit jen voda, která projde procesem elektrolýzy. Trocha soli a elektrického proudu způsobí, že se z obyčejné pitné vody stane směs účinného čistidla hydroxidu sodného a kyseliny chlorné, která má dezinfekční účinky. Slabě kyselou elektrolyzovanou vodu dokonce na svém webu doporučuje Česká potravinářská komora pro ošetřování ovoce a zeleniny před konzumací, protože z povrchu plodin dokáže odstranit bakterie E.coli.

Čistidla na bázi enzymů

Hlavní předností bioenzymů je jejich schopnost efektivně rozpouštět organické látky. Na rozdíl od konvenčních chemických čistidel jsou netoxická a biologicky rozložitelná, a tak se nabízí coby přírodní a udržitelná alternativa k odstraňování odolných skvrn a zápachů. Díky dobrému odmašťovacímu účinku jsou vhodné především při čištění skvrn od jídla nebo mastnoty.

Rostlinné surfaktanty

Tyto povrchově aktivní látky získávané z rostlin mají schopnost snižovat povrchové napětí vody, což umožňuje lepší smáčení a rozpouštění nečistot. Jednoduše řečeno, když přidáte surfaktant do vody a použijete ho na špinavý povrch, naváže se na nečistoty a umožní jejich odplavení vodou. Tímto způsobem lze udržet věci čisté bez potřeby silných chemikálií. Využití rostlinných surfaktantů nejen při úklidu není novinkou. Nicméně, v souvislosti se současným trendem udržitelnosti se na trhu objevují produkty, které nabízí vyšší účinnost těchto ekologických přípravků se schopnostmi efektivně odstraňovat nečistoty a mastnotu, aniž by bylo nutné používat agresivní chemikálie. 

Nanotechnologie

Nanotechnologie přináší revoluci v řadě odvětví, profesionální úklid nevyjímaje. V případě ošetřovaných povrchů působí na jejich atomární a molekulární úrovni. V praxi to znamená, že dokáží nečistoty „vytáhnout na povrch”, kde je pak snadné je odstranit, nebo na ošetřovaných površích vytvoří ultratenký film z oxidu křemičitého, což je v podstatě mikroskopická vrstva skla. Takové povrchy pak lze snadno omýt vodou a jsou lépe chráněny proti dalšímu znečištění. Na těchto nanovrstvách se navíc nedaří virům, bakteriím nebo plísním. Výrobci odhadují, že technologie bude připravena pro komerční využití během příštích 5 až 10 let. 

Vývojem a testováním inovativních čistících technologií se už v současnosti zabývá řada start-upů. Očekává se, že globální trh s ekologickými surovinami, nejen pro výrobu čistidel, se bude v příštích letech rychle rozvíjet díky zvýšené poptávce z celého spektra průmyslových odvětví. 

„Nahrazení konvenčních chemických čistidel v profesionálním úklidu ekologickými nebo alternativními čistidly je téma, které se stále více dostává do popředí zájmu, zejména s ohledem na ochranu životního prostředí a zdraví. Aktuálně pro naše klienty zejména hledáme vhodná řešení s přihlédnutím ke kritériím ESG. Jsme ve fázi hledání a zkoušení a vyhodnocování účinnosti zavedených změn,” doplňuje Fiala. 

Přestože ekologická čistidla mají potenciál nahradit konvenční chemická čistidla v mnoha oblastech, v některých situacích může být jejich použití omezeno požadavky na účinnost a specifické hygieni-4.png

O společnosti

SSI Group je ryze česká rodinná společnost, která se na trhu pohybuje již od roku 1990 a s více než 3000 zaměstnanci dnes patří mezi pět největších společností v Česku zajišťujících komplexní služby integrovaného facility managementu – bezpečnostní služby, úklid a údržbu nemovitostí. Portfolio SSI Group tvoří několik stovek objektů po celé České a Slovenské republice a firma postupně expanduje i do dalších zemí střední Evropy. Mezi její obchodní partnery patří moderní obchodní centra, luxusní hotely nebo průmyslové areály. 

SSI Group se zaměřuje také na oblast energetiky, a to prostřednictvím firem, které jsou součástí koncernu. Návrhy a realizace projektů v oblasti teplárenství a průmyslové energetiky zajišťuje společnost SSI Energy, za EPC projekty zodpovídá firma D-energy a společnost Dabona se specializuje na dotační a projektový management.

Mnoho úsilí pak SSI Group věnuje inovacím, například v oblastech automatizace nebo chytrého energetického managementu.