Rozhodnutí Evropské centrální banky poprvé od roku 2019 snížit klíčovou úrokovou sazbu na 3,75 % představuje výrazný posun v její měnové politice

Komentují finanční analytici investiční platformy a aplikace provozované společností Freedom24

Ačkoliv se toto rozhodnutí všeobecně očekávalo, trh bude zvažovat dopad změny sazeb Evropské centrální banky (ECB) na pozadí probíhajícího cyklického hospodářského oživení. Úprava prognóz inflace směrem nahoru zdůrazňuje potřebu opatrnosti při budoucích politických krocích. Christine Lagarde se pravděpodobně vyhne přijetí konkrétní trajektorie politiky, což naznačuje, že červencové snížení sazeb je velmi nepravděpodobné.

Zatímco investoři stále počítají s tím, že ECB letos opět sníží sazby, načasování tohoto snížení je sporné. Obchodníci přestali sázet na další dvě změny sazeb v tomto roce. Za nejpravděpodobnější výsledek je považováno snížení sazeb v září, ale důvěra v něj poklesla. Je však důležité poznamenat, že Evropská centrální banka zvýšila své prognózy inflace a na tomto pozadí se trajektorie nižších sazeb stala možnou.

Ekonomika se s koncem recese vyvíjela lépe, než se očekávalo. Kromě neočekávaného růstu dosáhla míra nezaměstnanosti v dubnu historického minima a problémový výrobní sektor se začíná zotavovat. Lagarde poznamenala, že krátkodobá ekonomická rizika jsou vyrovnaná a oživení bude pravděpodobně pokračovat díky zvýšenému vývozu a službám ve spojení s uvolněnější měnovou politikou. Je potřeba zvážit, jak by změna měnové politiky mohla ovlivnit inflaci, investiční trh a nabídky evropských bank.

Vliv inflace

Snížení sazeb ECB přichází na pozadí obtížného inflačního prostředí, přičemž bylo obecně očekáváno a trh s ním pravděpodobně již počítal. Přestože nedávné údaje ukázaly neočekávaný růst inflace a mezd, celkový výhled naznačuje, že cenové tlaky mohou postupně polevovat. 

  1. Krátkodobá dynamika inflace: Nižší úrokové sazby by mohly potenciálně vytvářet tlak na růst inflace. Nižší úrokové sazby obvykle snižují výpůjční náklady, což podporuje spotřebitelské výdaje a podnikatelské investice. Tato zvýšená poptávka by mohla vést ke zvýšení cen, zejména v sektoru služeb, kde růst mezd zůstává silný.
  2. Střednědobá a dlouhodobá prognóza: ECB očekává, že inflace se v roce 2025 stabilizuje na úrovni přibližně 2,2 %, což je mírně nad jejími předchozími dvouprocentními prognózami. Nižší sazby, které zároveň podporují hospodářský růst a zmírňují rizika stagnace, by mohly pomoci dosáhnout vyvážené trajektorie inflace a hospodářského růstu, neboť ECB zvýšila svou letošní prognózu z 0,6 % na 0,9 %. Přetrvávající inflační tlaky, zejména na straně mezd a služeb, však budou vyžadovat pečlivé sledování. Budoucí kroky ECB jsou tak stále nejisté.

Dopad na nabídku produktů evropských bank

Evropské banky budou muset v reakci na snížení sazeb ECB upravit své strategie a nabídku produktů:

  1. Úvěrové produkty. S poklesem výpůjčních nákladů mohou banky zaznamenat nárůst poptávky po úvěrech, včetně hypoték, spotřebitelských úvěrů a podnikatelských úvěrů. To by mohlo vést ke zvýšení počtu poskytnutých úvěrů a potenciálně k vyšším úrokovým výnosům, i když marže klesnou.
  2. Spořící a vkladové účty. Úrokové sazby na spořicích účtech a dalších vkladových produktech pravděpodobně klesnou. Banky mohou nabízet nižší sazby, aby si udržely čisté úrokové marže, což může klienty přimět k hledání alternativních investičních příležitostí, například na akciovém trhu.
  3. Finanční produkty a služby. Banky mohou inovovat a propagovat řadu finančních produktů, jako jsou investiční fondy a služby správy aktiv, aby přilákaly zákazníky, kteří hledají vyšší výnosy. Mohou také zlepšit digitální bankovní služby, aby uspokojily rostoucí potřeby spotřebitelů v prostředí s nižšími sazbami.

Snížení sazeb ECB tak představuje strategický krok na podporu hospodářského oživení v eurozóně a zároveň řeší přetrvávající inflační tlaky. Dopad na inflaci bude nutné pečlivě sledovat, ale investiční trh bude pravděpodobně těžit ze zvýšené aktivity a optimismu. Evropské banky budou muset přizpůsobit svou nabídku, aby zůstaly konkurenceschopné, a zaměřit se na růst úvěrů a inovativní finanční produkty. Celkově lze říci, že snížení sazeb poskytuje základ pro dynamické ekonomické prostředí v eurozóně.

O Freedom24

Freedom24 je mezinárodní online makléř, který zajišťuje klientům vše potřebné pro úspěšné investice – přímý přístup na největší akciové světové burzy, profesionální analytiku cenných papírů a komfortní obchodní aplikaci. Freedom24 je dceřinou společností mezinárodní investiční skupiny Freedom Holding Corp. a akcie holdingu se obchodují na americké burze Nasdaq. Oficiální zastoupení a zprostředkovatelé společnosti se nachází na Kypru, v Německu, Španělsku, Polsku, Francii, Řecku a nově také v Nizozemsku, Itálii, Rakousku a Bulharsku. Jednoduchá investiční aplikace a platforma Freedom24 je od června 2021 dostupná i českým a slovenským uživatelům.

V roce 2022 převedla společnost Freedom24 ukrajinským charitativním organizacím 6,6 milionu eur na nákup sanitek a humanitární pomoc. V roce 2023 věnovala společnost další 3 miliony eur na zahájení projektu Freedom Space ve spolupráci s charitativní nadací. Pomáhejme společně, jehož cílem je zřízení bezpečných přístřešků v 69 školách ve 12 ukrajinských regionech.