Hodnota 100 digitálních šampionů vzrostla loni o 40,78 %. Česko zastává horní příčky žebříčku

  • Kombinovaná hodnota 100 největších techonologických společností v regionu CEE za poslední rok vzrostla o 40,78 %. Dohromady tak přesáhla 106,95 miliardy USD, což představuje téměř 5 % HDP střední a východní Evropy.
  • Žebříčku Digital Champions CEE 2024 dominují společnosti z oblastí elektronického obchodování a Software as a Service (SaaS), roste i fintech a kybernetická bezpečnost. Zároveň se v něm objevilo 25 nových společností.
  • Z hlediska hodnoty společností zůstává lídrem CEE regionu Polsko s celkovou kapitalizací 40,67 miliardy USD, což představuje 38,03 % žebříčku. Česko patří spolu s Estonskem a Rumunskem na přední příčky, v CEE zastává podíl 10,21 %. 
  • Od roku 2022 vzrostla hodnota 15 českých šampionů o 27,35 % a do počtu digitálních fénixů je ČR na druhém místě. Mezi české fénixe patří Productboard, Rohlík, Mews, JetBrains a Alza.cz.

Společnost XTB, globální fintech nabízející online platformu pro investování a mobilní aplikaci, spolupracovala s Nadací Digital Poland na vzniku žebříčku 100 největších technologických společností Digital Champions CEE 2024. Už potřetí se prokazuje, že Česko společně s Polskem, Estonskem a Rumunskem jsou lídry technologického trhu ve střední a východní Evropě, dynamický rozvoj ale zaznamenává celý region. Výrazně se zvýšil zájem o společnosti zabývající se kybernetickou bezpečností nebo umělou inteligencí.

Analýza Digital Champions CEE 2024 mapuje už potřetí 100 největších technologických společností ze střední a východní Evropy. Během loňského roku zaznamenali tito šampioni nárůst ocenění o 40,78 %, jejich celková hodnota tak přesáhla 106,95 miliard USD. Rostoucí kapitalizace firem tak jasně prokazuje, že technologický sektor v regionu CEE rychle stoupá, hodnota společností je ale stále o 19,83 % nižší než rekordní ocenění dosažené v roce 2021.

Žebříček představuje tři kategorie digitálních šampionů podle jejich hodnoty – 31 společností jsou digitální fénixové s hodnotou přesahující 1 miliardu USD, 47 společností označených jako digitální draci je oceněno mezi 250 miliony a 1 miliardou USD a 22 společností s oceněním v rozmezí 100-250 milionů USD se stalo digitálními vlky. Žebříček byl vytvořen na základě transparentních a aktuálních údajů a přísných finančních kritérií.

Mezi nejhodnotnější kategorie patřily společnosti z oblasti elektronického obchodování a SaaS, které dohromady představují 62,80 % celkové hodnoty 100 největších technologických společností. Společností působících v modelu SaaS je v letošním žebříčku 27. Výrazné zastoupení mají také firmy v kategoriích e-commerce a marketplace, největší 25% nárůst zaznamenal segment kybernetické bezpečnosti. Na vzestupu jsou také fintechové společnosti.

„Ocenění fintech společností se podařilo překonat rekordní úroveň z roku 2021 o téměř 23 %. Vzhledem k tomu, že témata řízení financí a investic se stala hlavním proudem, jsou fintech společnosti připraveny na růst v roce 2024 i v dalších letech. To zažíváme i my v XTB, protože naše nové produkty zaměřené na dlouhodobé investory ve spojení se vzdělávacími aktivitami přinášejí výjimečné výsledky z hlediska finanční a provozní výkonnosti,“ uvádí Filip Kaczmarzyk, vedoucí trading oddělení a člen představenstva společnosti XTB.

Z hlediska celkové kapitalizace společností vede v seznamu Digital Champions CEE 2024 Polsko s podílem 38,03 %. Další přední příčky žebříčku zastává Estonsko, Rumunsko a Česká republika, která má s celkovou kapitalizací šampionů 10,92 miliard USD podíl 10,21 %. Od roku 2022 vzrostla hodnota 15 českých šampionů o 27,35 % a do počtu digitálních fénixů je ČR na druhém místě. Mezi české fénixe patří Productboard, Rohlík, Mews, JetBrains a Alza.cz.

Přestože podíl Estonska v žebříčku klesá, země trvale vede žebříček zemí s nejvyšší intenzitou digitálních šampionů na počet obyvatel. Ostatní země v regionu překonává díky příznivé legislativě a pozitivnímu přístupu vlády k inovacím. „Estonsko je vynikajícím příkladem toho, že strategický přístup k digitalizaci a inovacím může přinést značné výhody. Díky přívětivému regulačnímu prostředí a proinovační politice se země stala magnetem pro technologické startupy a investory. Právě tento přístup bychom měli uplatňovat v celém regionu, abychom přilákali investice a podpořili rozvoj digitálních šampionů,“ dodává Piotr Mieczkowski, generální ředitel nadace Digital Poland. 

***

O společnosti XTB 

XTB je globální fintech společnost, která poskytuje individuálním investorům okamžitý přístup na finanční trhy z celého světa prostřednictvím inovativní online investiční platformy a mobilní aplikace XTB. Společnost byla založena v Polsku v roce 2004 a v současné době podporuje více než 1 milion zákazníků po celém světě při realizaci jejich investičních ambicí.

V XTB se snažíme neustále rozvíjet online investiční platformu, která našim zákazníkům umožňuje obchodovat s více než 6 200 nástroji včetně akcií, ETF, CFD na měnové páry, komodity, indexy, akcie, ETF a kryptoměny. Díky nedávnému uvedení investičních plánů, produktu dlouhodobého pasivního investování, mohou naši klienti nyní využít rostoucí potenciál ETF a efektivně diverzifikovat svá portfolia. Na klíčových trzích nabízíme úročení neinvestovaných prostředků, což investorům umožňuje vložit své peníze do práce a těžit z nich, i když aktivně neinvestují.

Naše online platforma je špičkovým místem nejen pro investování, ale také pro analýzu trhu a vzdělávání. Nabízíme rozsáhlou knihovnu vzdělávacích materiálů, videí, webinářů a kurzů, které našim zákazníkům pomohou stát se lepšími investory bez ohledu na jejich zkušenosti s obchodováním. Náš tým zákaznického servisu poskytuje podporu v 18 jazycích a je k dispozici 24 hodin denně 5 dní v týdnu prostřednictvím e-mailu, chatu nebo telefonu. 

Za více než dvě desetiletí působení na finančních trzích jsme rozšířili svůj záběr na více než 1 000 zaměstnanců. Společnost XTB má sídlo v Polsku a pobočky v mnoha zemích světa, včetně Velké Británie, Německa, Rumunska, Španělska, České republiky, Slovenska, Portugalska, Francie, Dubaje a Chile.

Od roku 2016 jsou akcie XTB kótovány na varšavské burze cenných papírů. Jsme regulováni největšími světovými dohledovými orgány: Financial Conduct Authority (FCA), Polish Financial Supervision Authority (KNF), Cyprus Securities & Exchange Commission (CySEC), Dubai Financial Services Authority (DFSA) a Financial Services Commission (FSC).

Další informace najdete na webu xtb.com

 

Investování je rizikové. Investujte zodpovědně.