Krátký z Liftaga zakládá grid.online: novou přepravní síť, která dopravcům a kurýrům zvýší výdělky až o polovinu

Sdílená přepravní síť grid.online, dosud známá jako Liftago.network, se na konci roku oddělí od české přepravní aplikace Liftago. Majoritní podíl získá Ondřej Krátký, spoluzakladatel a bývalý ředitel Liftaga. Pod novou značkou se síť rozšíří o další tisíce dopravců, kterým za uplynulý rok zvýšila příjmy až o polovinu. Dopravci schopní obsluhovat více druhů dopravy a zásobování v jeden den mají v grid.online zefektivnit městskou logistiku.

Problém: Rostoucí e-commerce a počet přepravních prostředků

Nástup e-commerce a různých přepravních a doručovacích služeb přinesl spotřebitelský komfort, ale také potřebu desítek tisíc komerčních přepravních prostředků a odpovídající pracovní síly. Tyto služby jsou specializované a jejich přepravní prostředky jsou často využívány nárazově. V prostojích se mohou zapojit do grid.online a vytížit se zakázkami z odvětví, která jejich kapacitu potřebují. [citace]

Dopravci grid.online a jejich výdělky

Aktuálně grid.online zahrnuje necelou tisícovku dopravců z různých odvětví, kteří si dosud v síti vydělali přes 100 milionů korun. Dopravci obvykle pocházejí z odvětví doručování jídla, potravin, kurýrních služeb, firemního zásobování, z firemních flotil nebo taxi. V grid.online si navyšují svoje příjmy o dodatečných 10 až 50 % vedle své dosavadní specializace. [citace]

Klienti grid.online a druhy zásilek

E-commerce obchodníci využívají síť na doručování nákupů na přesný čas. Balíkoví přepravci na ni outsourcují část své poptávky, aby vždy plně vytížili vlastní dodávkové dopravce nebo svá depa a infrastrukturu. Dalšími klienty jsou retailová distribuce, urgentní logistika nebo logistika úložných boxů. Síť je využívána na svoz či rozvoz zásilek 0-15 kg. [citace]

Čím se grid.online odlišuje?

Síť neprovozuje vlastní brandovanou flotilu ani fyzickou infrastrukturu jako depa a sklady. Soustředí se na vytížení volné kapacity existujících dopravců a infrastruktury svých klientů, čímž snižuje provozní náklady. Na rozdíl od dnešní plánované a specializované logistiky čerpá grid.online volnou přepravní kapacitu z komplementárních odvětví, v reálném čase a bez nutnosti plánovat.

“Dosavadní komerční doprava musela být velmi specializovaná. V grid.online dáváme dopravcům možnost obsluhovat vícero odvětví, vydělat si tak víc a ulevit dopravní zátěži. Chceme postupně digitalizovat a zobchodovat veškerou volnou přepravní kapacitu ve městech,” říká Ondřej Krátký, zakladatel grid.online

„Dnešní dopravci mají nárazové příjmy a v některých hodinách jejich výdělek výrazně klesá. Tehdy se zapojují k nám. Pokud jim rozložení poptávky v grid.online vyhovuje, mohou si zvýšit denní výdělky až o 50 %,” vysvětluje spoluzakladatel grid.online Patrik Raš.

„Klienti usilují o rychlejší a přesnější doručení zboží koncovým zákazníkům bez zvýšení jednotkových nákladů. Dalším cílem je zlepšení ekonomiky provozu stabilizací vytíženosti dopravců a efektivnějším využitím skladů, dep a úložných boxů,” doplňuje spoluzakladatel grid.online Patrik Raš.

O grid.online:

Přepravní síť grid.online vznikla v rámci české přepravní aplikace Liftago a na konci roku 2024 se od něj majetkově oddělí. Ondřej Krátký se ujme role ředitele a majoritního akcionáře grid.online. Je zároveň spoluzakladatelem Liftaga a do konce roku 2023 jej v roli ředitele vedl. Spolu s dalším zakladatelem Patrikem Rašem představují zhruba dvacítku lidí, která se oddělila od Liftaga a vytvořila základy grid.online.

Zakladatelé:

Ondřej Krátký (39 let) – Spoluzakladatel a do konce roku 2023 ředitel Liftago, a.s., které na konci roku 2017 převzal a do konce roku 2023 vedl jako lokálně úspěšnou českou přepravní aplikaci. Od roku 2024 vede rozvoj sdílené přepravní sítě grid.online, dosud známé pod značkou Liftago.network. grid.online se na konci roku 2024 od Liftaga odděluje a Krátký v ní jako zakladatel a CEO přebírá roli majoritního akcionáře.

Patrik Raš (34 let) – zahájil kariéru ve financích ve společnosti H&M, kde řídil controlling pro CEE region z Prahy a Varšavy. Poté se věnoval startupům. Pro KKCG zastával pozici CFO v několika startupech, do nichž KKCG investovalo. Techloop, který spoluzaložil, úspěšně dovedl k prodeji finské mediální skupině Alma Media. Od roku 2022 působí jako CFO Liftaga a na konci roku 2024 se plně přesouvá do role spoluzakladatele grid.online.