Opavský OSTROJ má vlastní med. Včely chová přímo ve svém areálu

Opava, 13. června 2024 – Udržitelné a ekologické projekty mají v opavské strojírenské firmě OSTROJ zelenou. Včelstvo našlo svůj domov v klidné části areálu firmy, které mu zajišťují vhodné podmínky pro chov. Péči o včely má na starosti zkušený včelmistr. Včelí med poslouží jako drobná pozornost pro zákazníky a obchodní partnery.

Po instalaci vlastní fotovoltaické elektrárny je včelstvo dalším krokem k podpoře ekologických projektů. „Dlouhodobě se snažíme kultivovat i nevýrobní prostory areálu a včelstvo je pro nás další možností, jak toho dosáhnout. Včely jsou také skvělým indikátorem stavu životního prostředí, o které se snažíme dlouhodobě pečovat,” říká Vojtěch Trochta, člen správní rady společnosti OSTROJ, duchovní otec projektu a sám dlouholetý včelař

Ve včelích úlech, které jsou umístěné v klidné části výrobního areálu pod lípami vedle samočistícího jezírka, které rovněž slouží jako požární nádrž, se nachází úly pro pět včelstev. Vzhledem k umístění včelstev uvnitř areálu opavské firmy byl zvolený pro chov mírný kmen včely medonosné kraňského typu. Z důvodu zakládání nové včelnice má každé včelstvo i jiný původ svých královen.

„Včely létají do vzdálenosti přibližně pět kilometrů od svého stanoviště a v tomto prostoru mají v areálu výrobního závodu a jeho okolí k dispozici širokou škálu kvetoucích rostlin,” vysvětluje František Borový, zkušený včelař a včelmistr v OSTROJi, a doplňuje. „Máme tu lípy, zahrádkářské osady, zemědělské polnosti, městské parky a lesy, takže včely mají dostatek potravy pro produkci medu.”

Péče o včely zahrnuje například pravidelné kontroly stavu včel, udržování dostatečného včelího prostoru úlu k potřebám včelstva, starost o okolí včelnice, šetrné vytáčení medu a zpracování včelích produktů, přípravu na zimování včelstev nebo jejich případné léčení proti chorobám.

OSTROJ očekává, že vyprodukuje 20-50 kg medu ročně. Med bude sloužit jako dárek pro zákazníky, dodavatele a obchodní partnery firmy. 

O společnosti OSTROJ:

OSTROJ a.s. patří k významným strojírenským firmám v České republice. Na trhu působí od roku 1948. Je ryze českou akciovou společností, její sídlo a výrobní závod se nachází v Opavě. Společnost zaměstnává zhruba 800 pracovníků především z regionu Opavska a dosahuje tržeb na úrovni cca 1,6 miliardy Kč (rok 2022). Do výrobkového portfolia pěti divizí patří široká paleta výrobků, od opracovaných lakovaných svařenců, přes hydraulické a tiskařské válce, galvanické zinkování, tvrdé chromování, přesné obráběné dílce až po ocelové zápustkové výkovky a stroje pro podzemní stavitelství a hlubinnou těžbu.

Příloha: FOTO ilustrační Zdroj fotografií: OSTROJ a.s.