Startuje osmý ročník světové soutěže Huawei XMAGE Awards 2024. Loňskými vítězi se stali i dva Češi

Praha, 13. června 2024 – Společnost Huawei zahájila již osmý ročník světové soutěže XMAGE Awards 2024, která se zaměřuje na fotografie pořízené pomocí zařízení Huawei. Jejím cílem je inspirovat spotřebitele, aby plně popustili uzdu své kreativitě využitím špičkové technologie XMAGE. Zahájení soutěže letos doprovázela i inaugurační globální výstava s názvem „Srdečný svět – 12 let fotografie Huawei“. Výstavu zdobily stovky inspirativních fotografií, mezi kterými byly také dvě z Česka. 

Výstava nesoucí název Srdečný svět představila téměř 300 fotografií pořízených smartphony Huawei, které byly vybrány na základě milionů přihlášek. Tyto snímky zachycují okamžiky ze všech koutů světa stejně jako skutečnou příbuznost obyčejných lidí. Společně fotografie vystihují novou filozofii značky Huawei XMAGE „Síla obrazu“. Jejím cílem je podnítit představivost, kreativitu a uznání spotřebitelů pomocí špičkové zobrazovací technologie zařízení Huawei a předvést její silný dopad nad rámec toho, co je zachyceno.

Inspirace ze všech koutů světa

Poslední desetiletí bylo obdobím rychlého rozvoje mobilní fotografie, a právě tuto skutečnost výstava reflektuje. Za uplynulých 12 let společnost Huawei stála v popředí vývoje mobilních fotografických technologií prostřednictvím neustálých inovací. Vystavené fotografie jsou tak důkazem jejího úspěchu a odhodlání nabízet uživatelům kvalitní zařízení, která se svými schopnostmi dokáží vyrovnat leckterému fotoaparátu. Keith Ladzinski, fotograf National Geographic, během slavnostního otevření řekl: „Fotografie, jakožto náš univerzální jazyk, dokáže zachytit krásu a inspirovat ke konverzaci. Tato výstava odráží přemýšlení společnosti Huawei o technologii i umění a představuje skutečně upřímnou filozofii značky.“

Vystavovaly se fotografie českých autorek

Na výstavě nechyběly ani fotografie pořízené dvěma českými autorkami, Karin Jarošovou a Růženou Suchánkovou. Karin v České republice působí jako projektová manažerka, která s nadšením zachycuje krásné životní okamžiky objektivem. Fotografuje zejména svého syna a rodinu, aby si uchovala nezapomenutelné vzpomínky. Na její fotografické cestě se stal nepostradatelným zdrojem inspirace její manžel, který je sám fotograf. Na výstavě byl k spatření její snímek s názvem „Na skútru“, který zachytila v roce 2008.

Při diskusi o vzniku fotografie řekla: „Byl to hřejivý okamžik, kdy dědeček vytáhl z garáže starý skútr, aby ukázal mému synovi, že stále ještě funguje.“ Tato jednoduchá, ale hřejivá scéna s bohatým příběhem se dotkla jejího srdce a přiměla ji hluboce ocenit krásu v jednoduchosti. Ve svém fotografickém projevu autorka původem z Ostravy zachycuje nejen detaily života, ale vyjadřuje také lásku a vřelost ke své rodině. 

Autorkou druhé vystavené fotografie je Růžena Suchánková, někdejší kriminalistická technička, která svou kariéru v letošním roce plánuje přesměrovat na profesionální svatební a rodinnou fotografku. V minulosti používala filmové fotoaparáty, ale nástup chytrých telefonů Huawei v ní znovu probudil vášeň pro fotografování.

A jak její vystavená fotografie vznikla? Při obyčejné procházce se svou neteří Lucií. Přestože měla v té době u sebe fotoaparát Canon, rozhodla se tento krásný okamžik zachytit raději svým chytrým telefonem. Výsledkem je působivá scéna, která zachycuje Lucii dívající se přes rameno v tajemném lesním pozadí. Růžena věří, že pro profesionální kvalitu není nutné profesionální vybavení. Mobilní fotografie dokáže dostatečně vyjádřit emoce, zaznamenat nezapomenutelné okamžiky a ukázat krásu každodenního života.

Přední fotografická soutěž Huawei XMAGE Awards 2024

Během slavnostního zahájení výstavy oficiálně odstartoval i letošní ročník soutěže Huawei XMAGE Awards. Od roku 2017 se této každoroční soutěže zúčastnili uživatelé z více než 170 zemí a regionů, kteří dosud přispěli téměř 4 miliony fotografií. I tento rok je soutěž otevřenou platformou pro vynikající fotografování chytrými telefony.

Letošní ročník XMAGE Awards navíc představuje nové kategorie „Moments“, „Faces“, „So Far So Close“ a „Style“, které znázorňují vedoucí postavení společnosti Huawei v oblasti snapshot, portrétní fotografie, teleobjektivu, makrofotografie a barevného stylingu. Kromě toho byla vytvořena nová ocenění vlajkových mobilních zařízení Huawei, jako jsou „Best of Pura Series“ a „Best of Mate series“. Soutěž letos také přivítá novou porotu složenou z vážených porotců, mezi něž patří Chen Xiaobo – 9. viceprezident Čínské asociace fotografů, Keith Ladzinski – fotograf National Geographic a režisér nominovaný na cenu Emmy, James Perolls – módní fotograf a režisér, Susi Belianska – portrétní fotografka a vizuální umělkyně a Li Changzhu – zástupce Huawei Consumer Business Group. Ti společně vyberou nejpůsobivější fotografické příběhy.

Přihlaste se i vy

Máte smartphone Huawei? Baví vás fotografování a myslíte si, že mají vaše fotografie hloubku? Zkuste své štěstí v soutěži i vy. Jedním z loňských vítězů byl například Michal Petrů, známý jako @losmichalos, který ve volném čase fotí výhradně na smartphony Huawei. Vítěznou fotografii se šesti stromy v kategorii Outdoor, kterou nazval stromořadí, zachytil na Huawei P40 Pro. „Této krásné scény jsem si všiml, když jsem projížděl kolem. Nedalo mi to a musel jsem se za deset minut vrátit a vyfotit to,“ okomentoval svou fotografii Michal Petrů. 

Tree Line

Registrace do Huawei XMAGE Awards 2024 je nyní otevřena a přihlášky se uzavírají 15. září 2024 ve 24:00 pekingského času (GMT+8). Pokud vlastníte zařízení Huawei, například jeden z nových chytrých telefonů řady Pura, můžete svou fotografii do soutěže přihlásit i vy. Pokud zvítězíte, vaše dílo může být mimo jiné prezentováno na globálních reklamních platformách a na jízdenkové kartě Huawei Pay. Pro více informací a přihlášení do soutěže prosím navštivte oficiální webovou stránku.

Aktuální informace ze světa Huawei Consumer BG naleznete denně aktualizované na:

Web: https://consumer.huawei.com/cz/ 

Facebook – CZ/SK: https://www.facebook.com/HuaweiMobileCZSK/

YouTube: https://www.youtube.com/huaweimobileczsk

Instagram: https://www.instagram.com/huaweimobileczsk

Twitter: https://twitter.com/HuaweiCZ_SK

O Huawei Consumer Business Group

Produkty a služby společnosti Huawei jsou dostupné ve více než 170 zemích a používá je třetina světové populace. V Německu, Švédsku, Rusku, Indii a Číně bylo zřízeno čtrnáct výzkumných a vývojových center. Huawei CBG je jednou ze tří obchodních jednotek společnosti Huawei a zahrnuje smartphony, PC, tablety, nositelné a cloudové služby atd. Globální síť společnosti Huawei je postavena na více než 34letých zkušenostech v telekomunikačním průmyslu a je odhodlána poskytovat nejnovější technologický pokrok spotřebitelů po celém světě.