Více než tři čtvrtiny cestujících ve vlacích v ČR využívají datové připojení. Jaké jsou jejich zkušenosti?

Praha, 13. června 2024 – Podle průzkumu agentury Ipsos 76 % cestujících ve vlacích využívá internetové připojení pro různé aktivity, od práce po zábavu. Výpadky nebo útlum mobilního signálu jsou omezující pro více než polovinu respondentů. Tuto problematiku řeší dopravci a dodavatelé technologií po celém světě. Společnost Huawei ve spolupráci s telekomunikačními partnery vyvinula pokročilé technologie zaměřené na zlepšení pokrytí a kvality 5G signálu ve vlacích, aby tak umožnila plynulý přenos dat a kvalitní hlasové služby po celou dobu cesty.

Pohyb vlaků a konstrukční prvky železničních vozů způsobují utlumení nebo dokonce výpadky signálu, což omezuje přístup cestujících ke kontinuálnímu využití internetového připojení a telefonních služeb během jízdy. Zajištění spolehlivého datového a hlasového připojení ve vlacích představuje významnou technologickou výzvu. V pohybujícím se vlaku, jehož konstrukce je blízká tzv. „Faradayově kleci“, je pokrytí signálem mnohem problematičtější, než je tomu v budovách nebo v otevřené krajině. 

Průzkum*, zaměřený na situaci na železnici v ČR ukázal, že 76 % respondentů využívá při cestování vlakem datové připojení. Polovina respondentů používá internet především ke sledování filmů a k poslechu hudby a třetina cestujících připojení využívá ke čtení zpráv a 14 % k práci. Tato data poukazují na rostoucí potřebu spolehlivých a rychlých internetových služeb ve vlacích. Průzkum také odhalil, že výpadky datových a hlasových služeb jsou běžné a pro mnoho uživatelů omezující, což zdůrazňuje důležitost modernizace síťové infrastruktury. Téměř 44 % cestujících hlásí, že jsou omezeni výpadky signálu. 

„Vlaková doprava se stává stále oblíbenější pro obchodní i rekreační cesty, přičemž plynulé datové a hlasové připojení je nezbytné pro ty, kteří chtějí cestou pracovat nebo se bavit,“ říká Pavel Košek, ředitel komunikace Huawei. „Tyto potřeby dokážeme naplnit prostřednictvím pokročilých technologií, které zlepšují dostupnost a kvalitu 5G signálu ve vlacích. Díky inovacím v dynamickém přidělování výkonu a v anténních technologiích Huawei umožňuje cestujícím využívat vysokorychlostní internet bez přerušení, což vylepšuje zážitek z cestování a zvyšuje produktivitu.“

Technické výzvy při pokrytí vlaků 5G signálem

Při pokrytí vlaků 5G signálem řešíme několik specifických problémů. Huawei nabízí svá řešení pro tyto oblasti:

  • Interference a útlum signálu: speciální materiály použité v konstrukci vozů mohou způsobovat větší útlum signálu 5G. Pro řešení těchto problémů je nutné inovativní rádiové a anténní řešení, které optimalizuje využití dostupného výkonu, a zároveň minimalizuje interferenci mezi veřejnými a dedikovanými sítěmi.
  • Dynamické přidělení výkonu: Huawei zavádí řešení, které zahrnuje unikátní technologii antén a schéma přidělování rádiového výkonu, aby se zlepšilo pokrytí podél železničních tratí. Toto řešení umožňuje dynamicky přidělovat rádiový výkon anténám, které vysílají signál pouze ve směru jízdy vlaků.
  • Inovace v technologii pasivních antén: Huawei využívá integrovanou anténu s designem skládaného pole, která umožňuje efektivní integraci dvou anténních polí do jediné antény, což zjednodušuje nasazení a zlepšuje efektivitu.

Inovativní řešení pro zlepšené pokrytí

Průzkum jasně ukazuje, že jak pracovní, tak zábavní potřeby cestujících jsou stále více závislé na dostupnosti kvalitního internetového připojení. V reakci na rostoucí poptávku po stabilním spojení ve vlacích implementuje společnost Huawei technologie, které zlepšují stabilitu a kvalitu 5G signálu pro cestující. Využívá speciálně navržené antény a unikátní schémata přidělování rádiového výkonu, které jsou optimalizované pro dynamické prostředí vlaků. Toto řešení umožňuje anténám zaměřit a udržet silnější signál ve směru pohybu vlaku, což vede ke zlepšení pokrytí bez zvyšování spotřeby energie.

*Průzkum realizovala agentura Ipsos ve dnech 21.-24. května 2024 na území ČR

O společnosti Huawei 

Huawei je vedoucím globálním výrobcem infrastruktury informačních a komunikačních technologií a chytrých zařízení. Nabízíme integrovaná řešení ve čtyřech klíčových oblastech, kterými jsou telekomunikační sítě, výpočetní technika, chytrá zařízení a cloudové služby. Naším závazkem je každému jednotlivci, domácnosti a organizaci přinášet digitální řešení pro plně propojený, inteligentní svět.

Ucelená nabídka produktů, řešení a služeb Huawei je současně konkurenceschopná a bezpečná. Pro naše zákazníky vytváříme trvalé hodnoty prostřednictvím otevřené spolupráce s partnery v rámci ekosystému. Pomáháme lidem k jejich růstu, pracujeme na větším komfortu občanů v domácnostech a inspirujeme organizace všech druhů a velikostí k inovativnějším přístupům. 

V Huawei se inovace zaměřují na potřeby zákazníků. Silně investujeme do základního výzkumu, přičemž se soustředíme na technologicky přelomová řešení, která posouvají svět kupředu. Máme více než 194 tisíc zaměstnanců a působíme ve více než 170 zemích a regionech. Společnost Huawei byla založena v roce 1987 a funguje jako soukromá společnost plně vlastněná svými zaměstnanci.

Pro více informací prosím navštivte naše webové stránky www.huawei.com nebo nás sledujte na:

http://www.linkedin.com/company/Huawei 

http://www.twitter.com/Huawei 

http://www.facebook.com/Huawei 

http://www.youtube.com/Huawei