Index odpovědného úvěrování dal půjčkám od Raiffeisenbank čtyři hvězdičky ze čtyř

Praha 14. června 2024 – Člověk v tísni zveřejnil červnový Index odpovědného úvěrování, Raiffeisenbank se v něm umístila na těsném čtvrtém místě. Polepšila si tak o čtyři příčky. Porovnávány byly bankovní i nebankovní společnosti poskytující spotřebitelské úvěry, mezi kritéria patří náklady, transparentnost, klientská vstřícnost a zkoumání úvěruschopnosti klienta.

Dvakrát za rok přichází společnost Člověk v tísni s Indexem odpovědného úvěrování. Hodnotí v něm spotřebitelské úvěry a drobné půjčky napříč 36 poskytovateli, zaměřuje se při tom na 15 různých parametrů. Ty se dělí do čtyř okruhů – náklady, transparentnost, klientská vstřícnost a zkoumání úvěruschopnosti. 

Raiffeisenbank v indexu skončila na těsném čtvrtém místě s plným počtem čtyř hvězdiček. Ty mají podle analytiků Člověka v tísni znamenat přijatelnou cenu, srozumitelné informace a korektní obchodní podmínky. Pro dobré hodnocení je třeba poskytovat přehledné podmínky sjednání a splácení, informace pro klienty, kteří mají problémy splácet, rozumně nastavené podmínky splácení a případného prodloužení, či mít například přehledné webové stránky a proklientský přístup.

„Naším posláním je poskytovat úvěry odpovědně a zároveň snadno. Snažíme se vždy nabídnout optimální finanční řešení podle konkrétních potřeb klientů. Klíčem k našemu úspěchu je transparentnost a srozumitelnost našich úvěrových služeb. Máme radost, že se naše úsilí odráží i v pozitivním hodnocení v Indexu odpovědného úvěrování,“ říká Ondřej Hák, Head of Retail Loans v Raiffeisenbank.

Raiffeisenbank letos poskočila z loňského osmého místa, ačkoliv mezi společnosti s vyšším počtem hvězd se řadí dlouhodobě. V červnu před dvěma lety získala tři hvězdy, které stále banku řadí mezi odpovědné poskytovatele, avšak od té doby patří mezi horní špičku. V Raiffeisenbank přichází během roku s častými možnostmi a různými variantami úvěrů, jako je například Minutová půjčka, které odpovídají vysoce nastaveným standardům Indexu a poskytují zákazníkům férové podmínky.

Základní informace o Raiffeisenbank a.s.
Raiffeisenbank působí na českém bankovním trhu od roku 1993 a patří mezi největší banky na tuzemském trhu. Je českou bankou s rakouským vlastníkem. Sídlo banky je v České republice, řídí se pravidly podnikání nastavenými Českou národní bankou a je jednou z pěti tzv. „systémově významných bank”, na které jsou Českou národní bankou kladeny nejvyšší požadavky na finanční sílu a stabilitu. Podnikání české Raiffeisenbank se odehrává v České republice, případně v EU.