FINEP a AFI Europe budou dlouhodobě spolupracovat na zlepšení dostupnosti nájemního bydlení v Praze

Praha, 19. 6. 2024 – Český developer FINEP a mezinárodní investorská a developerská skupina AFI Europe oznámily dvě podepsané transakce, díky nimž přibude v následujících třech letech na trhu nájemního bydlení v Praze více než 800 bytů ve dvou různých lokalitách. FINEP pro AFI Europe nově vybuduje dva bytové domy s více než 300 byty v projektu Nová Elektra v Praze 9 – Hloubětíně. AFI Europe navíc kupuje od FINEPu projekt „V Korytech“ v Praze 10 – Strašnicích, kde plánuje postavit rezidenční projekt s více než 500 byty. Obě společnosti současně předpokládají pokračující spolupráci na nájemním bydlení i v dalších lokalitách.

„Rozvojem nájemního a družstevního bydlení přispíváme k dostupnosti mnohem významněji než jakákoliv zamýšlená regulace, která, jak ukazují zahraniční zkušenosti, vede k pravému opaku,“ říká Tomáš Pardubický, generální ředitel společnosti FINEP. Poukazuje přitom například na studii Mense z německého Berlína, která prokázala, že přidání jedné nové tržní jednotky ke stovce aktuálně dostupných na nájemním trhu, snižuje nájmy v jejich okolí o 0,4 – 0,7 %. „Cestou k zvýšení dostupnosti bydlení je zvýšení počtu dostupných bytů na trhu,“ zdůrazňuje Pardubický. Spolupráci s AFI Europe Pardubický vítá nejen proto, že se jedná o zkušeného partnera s unikátním know-how a podobnou strategií podporující dostupnost bydlení, jako razí sám FINEP, ale také pro vysoký morální kredit společnosti a její smysl pro odpovědnost.

Pro AFI Europe je současná dohoda potvrzením a zároveň rozvojem vlastní dlouhodobé strategie se zaměřením na budování nájemního bydlení v Praze. „Koncept nájemního bydlení AFI Home se rychle prosazuje nejen v tuzemsku, ale i na dalších trzích střední Evropy. Novou strategii nájemního bydlení jsme přijali na začátku roku 2017 a pilotní projekt AFI Home Třebešín v Praze 3 dokončili v létě 2022. Následovaly AFI Home Karlín a AFI Home Kolbenova s celkovým počtem téměř 900 bytů. Vzhledem k tomu, že se tyto projekty v metropoli již blíží k plné obsazenosti, realizujeme další plány. V příštích třech letech se chystáme počet našich nájemních bytů až ztrojnásobit. Ve střední Evropě je platforma AFI Home aktivní v ČR, Polsku, Rumunsku a Srbsku, kde by naše portfolio mělo dosáhnout celkového počtu více než 6 000 nájemních jednotek,“ říká Doron Klein, zástupce generálního ředitele AFI Europe, o plánech skupiny na další růst.

Na rozdíl od FINEPu přitom AFI Europe nájemní byty nejen staví, ale specializuje se i na jejich dlouhodobé provozování. Rozhodnutí o spolupráci s FINEPem ovlivnily zajímavé lokality a kvalita projektů, které jsou od samého počátku připravovány právě pro tento segment – a to jak výběrem samotné lokality, tak architektonickým návrhem jednotlivých bytů a adekvátní skladbou dispozic – což je v ČR stále poměrně výjimečný přístup.

„Úspěchy FINEPu v oblasti stabilizace a optimalizace projektů pro nájemní bydlení, stejně jako jeho schopnost dodržet nejvyšší standardy udržitelné výstavby, nás utvrdily ve společném partnerství. Obě transakce posilují naši strategii zaměřenou na poskytování dostupného, kvalitního a udržitelného nájemního bydlení v atraktivních lokalitách Prahy,“ komentuje podpis dohody Doron Klein a pokračuje: „Nové projekty nám umožní dále rozšířit naše portfolio. Praha je pro nás přirozenou volbou, jelikož má velký potenciál do budoucna. Z pohledu urbanismu zde vidíme stále velké příležitosti, přitom jde o bezpečné, progresivní město. Praha je jedno z nejlepších míst pro život v Evropě. Chybí mu jen dostatečná nabídka dostupného bydlení. A v tom se snažíme pomoci a situaci zlepšit.“

 

800 bytů do nájemního bydlení v Praze 9 a 10 

Projekt dvou domů v lokalitě Nová Elektra v Hloubětíně v Praze 9 představuje atraktivní rezidenční komplex, který nabízí celkem 291 bytových jednotek různých velikostí od 1+kk až po 4+kk. Kromě bytů je zde k dispozici také 309 parkovacích míst a komerční prostory, které dodávají projektu na praktičnosti a komplexnosti. Objekty se nachází ve vyhledávané lokalitě s kompletní veřejnou vybaveností, včetně pošty, škol, lékařských zařízení, supermarketu a nákupních center. To vše v pěší dostupnosti, což ještě zvyšuje pohodlí místních obyvatel. Projekt je navíc zajímavý svým bezprostředním propojením s přírodou a dopravní infrastrukturou. Přírodní park Rokytka, který se nachází jen dvě minuty chůze od domů, nabízí rozmanité možnosti pro relaxaci a aktivní odpočinek. Jsou zde dětská hřiště a fitness zóny, najdete zde krajinářskou architekturu, která vybízí k procházkám a odpočinku v přírodě. Navíc je bydlení umístěno přímo u tramvajové zastávky s rychlým přístupem na stanici metra Hloubětín a Kolbenova, což umožňuje snadné spojení s centrem během 20 minut. Díky kombinaci dopravní dostupnosti a blízkosti zeleně je projekt domů „UV XY“ ideálním místem pro život.

 

Projekt „Obytný soubor v Korytech” v Praze 10 nabízí 519 bytových jednotek v dynamicky se rozvíjející části města s výbornou dostupností veřejnou dopravou a v blízkostí zelených ploch. Efektivně navržené dispozice jednotek reagují na aktuální poptávku na trhu a jsou přizpůsobené pro maximální efektivnost nájemního bydlení. Projekt zahrnuje udržitelné prvky jako elektrické nabíjecí stanice či komunitní vnitrobloky. Kombinuje výbornou dostupnost do centra města s pohodlím klidné rezidenční čtvrti. Mimo jiné nechybí rozsáhlé zelené plochy a promenáda přímo u projektu, což přispívá k vyšší kvalitě života obyvatel. Dopravní infrastruktura zahrnuje snadno dostupné spojení metrem, tramvajemi a vlaky, díky kterému se pohodlně dostanete do všech částí města. Navíc jsou všechny bytové jednotky navrženy s důrazem na prostor a funkcionalitu. To zaručuje, že každý obyvatel najde pro své bydlení optimální řešení. „Obytný soubor v Korytech” je svou kombinací lokality, kvality a komfortu skvělou volbou pro jednotlivce a rodiny hledající nový domov.

 

KONTAKTY FINEP:

Tomáš Hečko

mobil: +420 601 375 542

e-mail: tomas.hecko@finep.cz

 

KONTAKTY AFI Europe:

Renata Součková

mobil: +420 602 232 062

e-mail: renata.souckova@afi.global

 

O společnosti FINEP:

FINEP se specializuje na výstavbu rezidenčních bytových projektů a velkých administrativních center. Při realizaci projektů klade důraz na nadstandardní servis a spokojenost klientů. Klíčová je lokalita, originální architektura, kvalitní provedení stavby a plnohodnotná občanská vybavenost. Společnost FINEP postavila přes 16 000 nových bytů v několika desítkách úspěšných projektů. Mezi administrativní komplexy společnosti FINEP patří například projekt CITY WEST v pražských Stodůlkách, poskytující zázemí pro Komerční banku, Siemens, Vodafone, Hyundai, Nixdorf, CGI a mnoho dalších.

FINEP je česká společnost, jež si za dobu své existence od roku 1995, vybudovala na českém trhu velmi silnou pozici. V roce 2006 rozšířil FINEP svou působnost za hranice České republiky, na Slovensko, od roku 2013 realizuje projekt také v Mongolsku. Produktové portfolio je doplněno nabídkou finančních služeb a vybavení domácností. FINEP stál u renesance nové družstevní výstavby v ČR a je aktivní na trhu i v segmentu nájemního bydlení. 

FINEP patří do skupiny FINEP HOLDING, která je se základním jměním 4 miliardy korun největší developerskou skupinou v České republice. Více informací na www.finep.cz.

 

O AFI Europe:

AFI Europe je vlastníkem, správcem a developerem komerčních a rezidenčních aktiv ve střední a východní Evropě (CEE). Portfolio nemovitostí, které AFI Europe zároveň provozuje, zahrnuje obchodní parky a kancelářské komplexy, nákupní centra a maloobchodní nemovitosti, rezidenční i multifunkční projekty. Společnost AFI Europe je plně ve vlastnictví AFI Properties Ltd., přední podnikatelské společnosti v oblasti nemovitostí přinášejících zisk. AFI Properties byla založena v roce 1971 a v roce 2004 se stala veřejnou společností kótovanou na burze cenných papírů v Tel Avivu. Více informací na www.afi-properties.com.

V současnosti AFI Europe expanduje na realitních trzích střední a východní Evropy s novou značkou rezidenčních nemovitostí k pronájmu „AFI Home“. V České republice, Polsku, Srbsku a Rumunsku jsou v různých fázích výstavby tisíce bytů k pronájmu. Více informací na www.afi-home.com.

V České republice AFI Europe působí již od roku 1997 a dokončila zde celou řadu úspěšných projektů: nákupní centra Palác Flora a AFI Palác Pardubice, rezidenční komplexy Korunní Dvůr, Tulipa Rokytka, Tulipa Modřanská rokle a Tulipa City nebo logistický park D8 European Park. Na poli kancelářských nemovitostí dosud realizovala tři fáze administrativního centra Classic 7 Business Park, AFI Karlín, AFI Vokovice a AFI City 1. Dostavěno je také téměř 900 nájemních bytů v projektech AFI Home Karlín v Praze 8, AFI Home Třebešín v Praze 3 a v multifunkčním areálu AFI City (AFI Home Kolbenova) na městském brownfieldu v Praze 9 u stanice metra Kolbenova. V dubnu 2021 společnost rozšířila své dosavadní portfolio o akvizici administrativního komplexu Avenir Business Park v Nových Butovicích.