SOVA varuje: Pozor na ojetá auta v exekuci, neregulovaný trh mezi soukromníky je jimi zaplaven

Praha, 19.6.2024:  Ze souhrnných statistik exekucí v České republice vyplývá, že je u nás bezmála 800 000 osob v exekuci, což je asi 7,5 % obyvatel. Tyto statistiky se negativně promítají i do trhu s ojetými automobily, a proto si při koupi od soukromého prodejce dejte pozor, jestli vůz není předmětem exekučního řízení.

“Jen za prvních pět měsíců 2024 se na SOVA obrátilo 37 osob s průměrnou škodou přesahující šest milionů korun, kteří koupili automobil zatížený exekucí a vůz jim byl následně zabaven exekutorem,” říká Zbyněk Veselý, předseda sdružení SOVA. 

Vůz, který si soukromá osoba koupí a následně se zjistí, že je předmětem exekučního řízení, je zabaven policií. Nový majitel je povinen vůz vydat policii a následují dlouhé soudní spory o vrácení peněz. V tu chvíli se nový majitel obrací na dlužníka, jehož majetek je v exekuci.

I přesto se takové vozy ve velkém prodávají prodávají, a to zejména na neregulovaném trhu mezi soukromníky a prostřednictvím neregulovaných prodejních míst typu bazos.cz. Kupujícím pak po zjištění, že jich nový vůz je zatížen exekucí, zbývají jen oči pro pláč a domoci se vynaložených peněz je v praxi téměř nemožné. 

”Jedním z řešení, které by mohlo být efektivní a omezit podvody s exekucí zatíženými auty, je propojení registru exekucí a registru vozidel. Vozy, které se stanou předmětem exekučního řízení, by se zaplombovaly a nebylo by možné je legálně přepsat.”

Jak se vyhnout koupi vozu v exekuci?

  • Ověřte si historii vozu

Před nákupem ojetého vozu je důležité si prověřit jeho historii například prostřednictvím Cebia.cz. Po zadání kódu VIN zjistíte historii vozu, počet najetých kilometrů, kontroly na STK, zda-li byl vůz poškozen, registrován jako taxi a mnoho dalšího. 

V Centrální evidenci exekucí pak lze zjistit, zda-li je vůz předmětem exekučního řízení.

  • Dejte si pozor na cenu

Podezřele výhodná cena může signalizovat, že s vozem nejsou v pořádku všechny právní nebo technické aspekty.

  • Právní pomoc

Pokud máte jakékoliv pochybnosti, obraťte se na právníka, který se specializuje na problematiku exekucí a prodeje ojetých vozidel.

  • Nakupujte ojetiny u prověřených autobazarů

Velké autobazary vám automaticky poskytují záruku prověření vozu ještě před tím, než ho přijmou do prodeje. Klasické autobazary prověřují jak totožnost majitele ojetiny, kód VIN, ale i registr exekucí, a dávají tak záruku kupujícím, že jimi nabízené vozy jsou opravdu v pořádku.

Nákup ojetého vozu je skvělým řešením, jak získat spolehlivý automobil za výhodnou cenu, ale jen za předpokladu, že nepodceníte důsledné prověření ještě před koupí.

Informace o tom, jak si bezpečně a důkladně prověřit ojetinu naleznete v naší nové příručce – https://www.sdruzeni-sova.cz/prirucka.pdf

SOVA – Sdružení na ochranu vlastníků automobilů 

Cílem SOVA je pomáhat lidem, kteří si kupují ojetá auta a stávají se oběťmi triků nepoctivých bazarů nebo individuálních dovozců. Radí lidem s konkrétními problémy, a to nejen v Praze, ale po celé České republice. Monitoruje situaci na trhu s ojetými auty a vytváří přehled aut podezřelých z manipulace s tachometrem. Informace o podezřelých vozech také zasílá České obchodní inspekci, která je následně prověřuje. V uplynulém roce zaslalo České obchodní inspekci několik desítek podnětů s podezřením na manipulaci s tachometrem. Tyto případy se hojně množí a je třeba je bedlivě sledovat.