Ve čtvrtek 20. června startuje jubilejní ročník benefiční streetartové sbírkové a osvětové kampaně AKCE CIHLA.

Zveme vás na slavnostní zahájení 25. ročníku, které proběhne 20. června od 14hodin v Praze v ulici Na Příkopě.

Moderátorem akce bude Ondřej Cihlář. Při zahájení vystoupí dlouholetý patron AKCE CIHLA, houslový virtuos, Jaroslav Svěcený. Svou přítomností ozdobí zahájení i nová patronka AKCE CIHLA, herečka Eliška Křenková, která sama cihly na stánku dříve jako brigádnice prodávala.

Ondřej Cihlář: „Svoji první cihlu jsem dostal k 25. narozeninám.”

Eliška Křenková: „Vaše podpora mění životy k lepšímu, pomáhá získat soběstačnost a svobodu těm, kteří to opravdu potřebují. Jsem vděčná za to, že se mohu zapojit.“

Jaroslav Svěcený: „Kup si cihlu, pomůžeš sám sobě.”

Novinkou letošní kampaně je MURAL AKCE CIHLA NA PŘÍKOPĚ, na který budou v průběhu léta opakovaně tvořit etablovaní čeští umělci. MURAL AKCE CIHLA NA PŘÍKOPĚ je součástí doprovodného programu mural art festivalu URBAN PICTUS. Na realizaci spolupracujeme se studiem GRAFFNECK.

První velkoformátové dílo zde bude 20. června během zahájení vytvářet legenda street artu, writer Michal Škapa známý jako Tron. Následovat jej budou Marek Číhal, Jakub Uksa a další výtvarníci z prostředí street artu a volné tvorby. 

Projekt a jeho grafickou identitu k 25. výročí výrazně inovujeme s cílem přiblížit se mladé generaci, a jí blízkou formou vyjádření tak komunikovali téma společenské odpovědnosti. Kromě změny loga (autor Kakalík) budeme nově vedle barev používat také spreje a tagovací fixy. K dispozici budou šablony a účastníci si budou moci vytvořit vlastní stencil graffiti na tričko nebo cihlu. Motivem šablon jsou hlavně tváře našich hrdinů, lidí, kterým společně pomáháme.

A co se vlastně bude letos dít na stánku?

Koupíš si cihlu nebo tričko. Vezmeš si sprej, fix nebo barvu se štětcem a probudíš v sobě kreativitu. Můžeš použít i šablony a nastříkat si na triko naše hrdiny nebo třeba jelena. Potkáš skvělé lidi a pomůžeš dobré věci. Navíc – nejzdařilejší cihly se stanou součástí velké benefiční výstavy cihel předních českých výtvarníků.
Svoji cihlu sdílej na sociálních sítích #akcecihla

Street Art Hero Akce Cihla

Vyzýváme mladé kreativce z řad veřejnosti k zapojení se do aktivity Street Art Hero, tedy k vytvoření vlastní cihly a její nasdílení do galerie #akcecihla. V průběhu akce budeme vybírat nejlepší výtvory, které odměníme. Ty vůbec nejlepší budou součástí plánované výstavy spolu s etablovanými výtvarníky. Aktivním zapojením veřejnosti na sociálních sítích se bude přirozeně amplifikovat povědomí o celé akci. Více na Street Art Hero.

UŽ 25 LET STAVÍME A TVOŘÍME PRO LEPŠÍ ŽIVOT LIDÍ S MENTÁLNÍM ZNEVÝHODNĚNÍM

Akce Cihla je celostátní benefiční streetartová sbírková a osvětová kampaň na podporu moderních sociálních služeb pro lidi s mentálním znevýhodněním, jejíž 25. ročník opět pořádá Portus Praha z.ú.

Díky více než 300.000 prodaným cihlám jsme mohli podpořit 54 projektů v mnoha oblastech sociálních služeb. Každou získanou pomocí – prodanou cihlou – získává akce na síle. V minulosti jsme z výtěžku sbírky financovali například rekonstrukci objektu chráněného bydlení Fara Slapy, výstavbu nového domu Na Vyhlídce, Slapy nebo stavbu sociálního podniku Dobroty s příběhem.

Portus Praha z.ú. již 25 let pomáhá lidem s mentálním znevýhodněním plnohodnotně žít. V rámci našich aktivit pokrýváme široké spektrum sociálních služeb, abychom byli schopni našim klientům pomoci v co nejvíce aspektech jejich života. Poskytujeme pobytové a terénní sociální služby, organizujeme osvětové programy a vzdělávací kurzy, provozujeme sociální podnik Dobroty s příběhem, kde lidé s meálním a zdravotním znevýhodněním mohou nalézt pracovní příležitosti.

 

„Akci Cihla je už 25 let. Letos má novou tvář, resp. tváře našich hrdinů. Každý z nás má v životě nějaká omezení, naši klienti možná o něco více. A stejně jako my chtějí žít skvělý život, k čemuž jim společně pomáháme“ říká Václav Vopat, ředitel Portus Praha z.ú.

Cíle letošní výroční sbírky:
Bezbariérové úpravy objektů Fara Slapy
Architektonická studie nového objektu pobytových služeb
Zajištění mobility klientů a terénních pracovníků
Podpora samostatného bydlení
Financování provozu sociálních služeb pro osoby s mentálním znevýhodněním, investičních projektů a podniků se zaměřením na zaměstnávání lidí s postižením.

Buřinka podporuje Akci cihla od samého začátku. Za 25 let jsme kromě finanční podpory společně prodali více než 300 000 benefičních cihel a naši zaměstnanci strávili dobrovolničením na stánku více než 300 hodin. Čísla ale nejsou všechno. Za každým z nich je příběh někoho, kdo díky naší pomoci mohl získat lepší bydlení a lepší život. V Buřince vítáme inovaci konceptu Akce cihla a zacílení na mladé dárce. Věříme, že tímto způsobem můžeme inspirovat další generace k tomu, aby se zapojily a pomohly nám vytvářet pozitivní změnu,“ říká Jaroslav Rychna člen představenstva Stavební spořitelny České spořitelny.

Úspěch Akce Cihla by nebyl možný bez podpory partnerů, médií, jednotlivců a mnoha dalších, kteří se zapojili jak finančně, mediálně, tak i dobrovolnou pomocí. Speciální poděkování patří generálnímu partnerovi – Stavební Spořitelně České Spořitelny a.s., která akci podporuje již od počátku. Dále děkujeme hlavnímu partnerovi HELUZ a.s., hlavnímu mediálnímu partnerovi Radio 1 a Nadaci ČEZ za podporu. Děkujeme také všem dobrovolníkům a ostatním partnerům, kteří svou účastí a podporou přispívají k popularizaci a úspěchu této charitativní akce. 

Záštitu letošnímu ročníku AKCE CIHLA poskytli primátor hlavního města Prahy doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc. a starostka městské části Praha 1 Mgr. Terezie Radoměřská.

Více informací o Akci Cihla a možnostech podpory najdete na www.akcecihla.cz.