Česká společnost 3Dees Industries posiluje své aktivity na Ukrajině. Rehabilitačnímu centru Superhumans dodala 3D tiskárnu na výrobu protézových lůžek

Praha, 21. června 2024 – Společnost 3Dees Industries, tuzemský lídr v oblasti 3D tisku a aditivní výroby, instalovala průmyslovou 3D tiskárnu v renomovaném Superhumans Center na Ukrajině. Toto rehabilitační centrum sídlící ve Lvově je známé svou péčí o pacienty s těžkými zraněními způsobenými válkou – nově se Superhumans Center může pochlubit výrazným rozšířením celého lékařského komplexu i zvýšením kapacit svého 3D labu. Díky novému zařízení HP Multijet Fusion od 3Dees Industries bude centrum svým klientům schopno poskytnout kvalitnější a personalizovanější péči, a to ve větším rozsahu než doposud. Garantkou Superhumans Center je první dáma Ukrajiny Olena Zelenská, která se slavnostního otevření nových částí komplexu osobně zúčastnila. Z řad sponzorů dorazil například Howard G. Buffett, jehož nadace centrum dlouhodobě podporuje. 

Pomáhají lidem, kteří byli poraněni během probíhající války. Pečují o vojáky, ale i běžné civilisty, kteří například šlápli na minu nebo jim v ruce vybuchla nálož. Takové je poslání rehabilitačního centra, které se stará o fyzickou i psychologickou stránku poraněných. Výroba protéz, rekonstrukční zákroky, ale i pomoc psychologů během léčby i po propuštění – to vše je v Superhumans Center na běžném denním pořádku. Aby centrum dokázalo pomoci co nejvíce pacientům, rozhodli se pro výrazné navýšení kapacit. Lékařský komplex se rozrostl o dalších 10 tisíc m2 a jeho součástí je i inovovaný 3D lab, jehož kapacita je pro fungování centra velmi důležitá. Slavnostního otevření nových části komplexu se pod přísnými bezpečnostními opatřeními účastnili nejen pacienti a jejich rodinní příslušníci, ale také vzácní hosté jako například první dáma Ukrajiny Olena Zelenská, která je zároveň garantkou celého centra. Rozšíření Superhumans Center svou osobní účastí podpořil i Howard G. Buffett, syn Warrena Buffetta, jehož nadace Howard G. Buffett Foundation pokryla téměř polovinu nákladů na vybudování centra. 

Mottem rehabilitačního centra je „Dát Ukrajincům život superhrdinů, který si zaslouží.“ Aby dokázali vrátit co nejvíce lidí do běžného života, musí v Superhumans držet krok s nejnovějšími dostupnými technologiemi. I proto se rozhodli navázat spolupráci s českou firmou 3Dees Industries. „Nové technologie včetně 3D výroby představují ve válečném konfliktu pomocnou ruku, protože lze díky nim velmi pružně zareagovat na ty nejpalčivější potřeby včetně záchrany lidských životů,” říká Ondřej Štefek, CSO společnosti 3Dees Industries. „Spolupráce se Superhumans nás těší o to víc, že jsme měli možnost se již několikrát na vlastní oči přesvědčit o obrovském dopadu jejich práce na životy válkou postižených lidí,” dodává Ondřej ŠtefekNově dodaná technologie umožní centru výrobu vysoce specifických a customizovaných částí protéz jako jsou protézová lůžka. 

Desítky tisíc amputovaných končetin

Ukrajinské úřady uvádí, že do konce roku 2024 budou potřebovat protézy pro 50 tisíc pacientů. Do konce války se toto číslo však může mnohonásobně zvýšit. Pro Superhumans Center jsou amputované končetiny v současnosti nejčastějším zraněním, které se svými klienty řeší. „Až ve 45 % případů se potýkáme s amputovanými horními končetinami. Výjimkou pro nás nejsou ani dvojité nebo trojité amputace,“ dodává Olga Rudněvová, CEO Superhumans Center s tím, že právě vznik vlastního oddělení na výrobu protetických pomůcek výrazně rozšířil možnosti, jak mohou těmto lidem pomoci. Stěžejní jsou při výrobě takzvaná pahýlová lůžka, tedy nejcitlivější část protézy, která se po amputaci připevňuje přímo na pahýl. Lůžka jsou vyráběna individuálně pro každého pacienta a musí být zpravidla kvalitní a pohodlná. I obyčejný puchýř nebo oděrka mohou totiž způsobit, že je protéza nepoužitelná. Jedná se tak o technologicky náročný a finančně nákladný proces.

Nižší náklady i snazší personalizace díky 3D tisku

Výrobu má usnadnit nová 3D tiskárna, pomocí které bude možné vyrábět technicky komplexnější a customizované části protéz, jako jsou například protézová lůžka. 3D tisk Superhumans Center umožní zajistit rychlou výrobu vysoce přesných a přizpůsobených protéz, což zkrátí čas potřebný pro výrobu na míru a výrazně zlepší komfort a funkčnost pro pacienty. S využitím pokročilých materiálů a technologií mohou nyní odborníci v Superhumans Center vytvářet odolné, lehké a anatomicky přesné protézy, které zlepšují kvalitu života pacientů a usnadňují jejich integraci zpět do běžného života.

„Výroba zdravotnických pomůcek pomocí 3D tisku je mimořádně efektivní a rychlá. Klíčové k tomu, aby byl výsledný produkt plně funkční, je předem správně nastavit technologii, vybrat nejvhodnější materiál, tvar a design,“ vysvětluje František Hůla, aplikační inženýr společnosti 3Dees Industries. Společnost 3Dees Industries působí jako poskytovatel řešení 3D tisku, ale i technologický poradce, který je pro klienty oporou od samého začátku výrobního procesu. V Superhumans Center tak nyní mohou využít i široké know-how aplikačních inženýrů, kteří mají v aditivní výrobě velké zkušenosti.

Aditivní výroba pomáhá ve válečném konfliktu

3Dees Industries se dlouhodobě angažuje v rozšíření možností 3D výroby – ta nachází uplatnění nejen v medicíně, ale i v širokém spektru průmyslových aplikací. Samostatnou kapitolou je pak její využití ve válkou postižené Ukrajině, kde představují aditivní technologie pomoc ve více oblastech. Na tiskárnách, které již společnost 3Dees Industries na Ukrajinu od začátku konfliktu dodala, se vyrábí komponenty pro obranné účely, ale také zdravotnické pomůcky. V obdobích eskalace konfliktu sloužily dodané 3D tiskárny k výrobě rozvěračů na chirurgické zákroky či komponentů pro taktická škrtidla, která patří k základní výbavě každého vojáka. 

Instalace tiskárny v Superhumans Center je dalším krokem v úsilí společnosti 3Dees Industries o rozšíření dostupnosti vysoce kvalitních a personalizovaných lékařských řešení a příkladem toho, jakým způsobem lze tuto technologii využít ke zlepšení životů lidí a podpoře humanitárních snah. 

O 3Dees Industries

3Dees Industries je česká technologická společnost zabývající se zaváděním průmyslového 3D tisku a 3D skenování do institucí a firem. V těchto oblastech se také věnuje vývojovým projektům. 3Dees Industries zastupují prestižní společnosti Zeiss, Hewlett-Packard, Stratasys, Voxeljet a Xact Metal. Za instalaci 3D tiskáren HP byli v roce 2021 touto společností označeni za neúspěšnějšího partnera v oblasti 3D tisku v regionu střední a východní Evropy. Působí zejména v České a Slovenské republice a na Ukrajině.