Letní bouřky a výpadky proudu? Praktický průvodce výběrem správného UPS, který udrží data v bezpečí

Chrudim, 21. června 2024 – Letní měsíce jsou bohaté na extrémní jevy počasí. Stále častěji se sekáváme s prudkými bouřkami, lijáky nebo dokonce tornády. V době, kdy je vše závislé na elektrické energii je proto zásadní chránit počítače a jiná zařízení před nenadálým výpadkem proudu a tím i ztrátou dat. K tomu skvěle poslouží nepřerušitelné zdroje energie (UPS). Jak vlastně fungují a jak vybrat ten nejvhodnější typ?

Hlavní funkcí jednotky UPS (Uninterruptible Power Supply) je poskytnout důležitým hardwarovým jednotkám konstantní zdroj napájení, a to i v případě výpadku proudu nebo nestability vstupního napětí. Nejmodernější systémy proto fungují jako záloha například v nemocnicích, řídících střediscích nebo kancelářích, UPS ale mohou skvěle posloužit i v domácích podmínkách. „Zásadní je si uvědomit, že UPS není určeno k dlouhodobému napájení počítače, uživateli ale nabídne cenný čas, ve kterém může uložit rozdělanou práci a zařízení bezpečně vypnout,“ vysvětluje Radim Tlapák, ředitel internetového obchodu BatteryShop.cz, který je předním prodejcem akumulátorů do mobilních zařízení na českém trhu. 

Roli hraje výkon, čas i množství přístrojů

Typů záložních zdrojů UPS je celá řada. Před nákupem si proto ujasněte, kolik zařízení do něj plánujete zapojit, jaký je celkový příkon těchto zařízení a jak dlouho potřebujete tato zařízení spravovat v případě výpadku proudu. Pro domácí užití v drtivé většině případů postačí nejjednodušší a obvykle nejlevnější offline typ UPS. Ten při standardním provozu přepouští síťový proud do zařízení, část odebrané energie ale zároveň ukládá ve své vnitřní baterii. Právě v případě náhlého výpadku proudu může UPS obvykle do 5 milisekund od detekce problému začít tuto energii využívat a tím chránit připojená zařízení. Doba pro zálohování se u tohoto typu UPS pohybuje okolo 5 až 10 minut dle míry zatížení. Pro nepřetržitý chod jsou poté ideální online UPS systémy, ty nejvyspělejší mohou poskytnou záložní dobu až 90 minut. 

Dalším orientačním parametrem může být celkový výkon UPS. Do domácnosti a menších kanceláří bohatě postačí zařízení s výkonem do 500 W. Větší firmy, které potřebují v případě výpadku sítě udržet funkčních více důležitých zařízení, využijí UPS s výkonem od 500 do 1500 W. Na trhu však najdete i záložní zdroje s výkonem až 4 000 W, ty najdou využití například v lékařském prostředí. 

Akumulátory typu VRLA jsou nenáročné na údržbu

Srdcem záložních zdrojů UPS jsou baterie, jejich výběru je proto nutné věnovat zvýšenou pozornost. Jako záložní, nebo také staniční baterie v UPS se nejčastěji používají olověné bezúdržbové akumulátory v provedení VRLA (valve regulated lead acid). „Tento typ akumulátorů je hermeticky uzavřený a obsahuje vestavěné, automaticky ovládané ventilační systémy, které řízeně uvolňují plyny nahromaděné v určitých bodech cyklu nabíjení a vybíjení,“ objasňuje Radim Tlapák. Elektrolyt v těchto bateriích je navíc vsáknutý do vláken ze skelné vaty a je tak pevně vázaný v útrobách článků baterie. Akumulátory díky tomu nepotřebují žádnou přímou údržbu, jako je pravidelné doplňování vody, jsou otřesu vzdorné a díky dokonalému uzavření, kdy nehrozí únik plynu ani kapaliny, mohou být namontovány vertikálně i horizontálně. „Vývoj akumulátorů jde velmi rychle dopředu, novinkou na trhu jsou LiFePO akumulátory. Tedy články na bázi lithia a železa. Ty budou nahrazovat právě typ VRLA. Přestože jsou pořizovací náklady vyšší, tak se uživatelům vyplatí díky násobné životnosti. Ta dosahuje dokonce 10 až 15 let, a proto jsou vhodné právě pro UPS systémy,“ dodává Tlapák s tím, že to platí rovněž při výběru akumulátorů pro EZS (Elektronický zabezpečovací systém) a EPS (elektronická požární signalizace.

Bateriím nesvědčí vlhko ani extrémní teploty

I když jsou záložní akumulátory poměrně nenáročné na údržbu, několik základních pravidel je i v tomto případě nutné dodržet. Baterie je ideální uchovávat v suché, klimatizované místnosti při teplotě 20 až 25 °C. Není vhodné umisťovat je přímo k topení do vlhkých místností, například sklepů. UPS s ventilátory je pak nutné pravidelně zbavovat prachu, aby nedocházelo k jejich přehřívání. „Životnost akumulátorů se pohybuje průměrně okolo pěti let. Poté ztrácí svou kapacitu a je třeba ji vyměnit,“ uzavírá Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz, který nabízí širokou paletu baterií do UPS, EZS a EPS i pod vlastní značkou akumulátorů T6 Power 

O e-shopu BatteryShop.cz:

Společnost BatteryShop.cz má v obchodování na internetu dlouhodobé zkušenosti, věnujeme se mu od roku 1998. Specializuje se výhradně na prodej baterií. Všichni pracovníci mají s produkty z oboru počítačové elektroniky bohaté zkušenosti. Obchodními partnery jsou společnosti z Asie a USA. Všechny prodávané baterie splňují přísné evropské normy a mají všechny certifikáty potřebné pro prodej v zemích Evropské unie. Vysokou kvalitu služeb internetového obchodu potvrzuje 100% hodnocení zákazníků na portálu Heureka.cz.

Internetový obchod BatteryShop.cz provozuje společnost NTB CZ, která je zároveň vlastníkem a výhradním prodejcem baterií značky T6 Power.