Prohlášení společnosti Kaspersky k rozhodnutí ministerstva obchodu USA

Praha 21. června 2024 (PROTEXT) – Společnost Kaspersky si je vědoma rozhodnutí ministerstva obchodu USA zakázat používání softwaru Kaspersky ve Spojených státech. Toto rozhodnutí neovlivňuje schopnost společnosti prodávat a propagovat v USA služby a školení v oblasti kybernetické bezpečnosti. Navzdory návrhu systému, ve kterém by bezpečnost produktů Kaspersky mohla být nezávisle ověřena důvěryhodnou třetí stranou, se Kaspersky domnívá, že ministerstvo obchodu učinilo své rozhodnutí na základě současného geopolitického klimatu a teoretických obav, spíše než na základě komplexního hodnocení integrity produktů a služeb společnosti Kaspersky.

Kaspersky se nezapojuje do aktivit, které by ohrožovaly národní bezpečnost USA, a naopak významně přispěl svými zjištěními a ochranou před různými hrozbami, které cílily na zájmy USA a jejich spojenců. Společnost má v úmyslu využít všech zákonně dostupných možností k zachování svých současných aktivit a vztahů.

Již více než 26 let Kaspersky úspěšně plní své poslání budovat bezpečnější budoucnost tím, že chrání víc než miliardu zařízení. Kaspersky poskytuje špičkové produkty a služby zákazníkům po celém světě, aby je chránil před všemi typy kybernetických hrozeb, a opakovaně prokázal svou nezávislost na jakékoli vládě. Kromě toho Kaspersky zavedl významná opatření pro transparentnost, která nemají v odvětví kybernetické bezpečnosti obdoby, aby prokázal svůj závazek k integritě a důvěryhodnosti. Rozhodnutí Ministerstva obchodu tato fakta nespravedlivě ignoruje.

Hlavním dopadem těchto opatření bude jejich přínos pro kyberzločin. Mezinárodní spolupráce mezi odborníky na kybernetickou bezpečnost je v boji proti malwaru klíčová, a přesto toto rozhodnutí tyto snahy omezí. Navíc to odnímá svobodu, kterou by spotřebitelé a organizace, velké i malé, měli mít při výběru ochrany, kterou chtějí používat a v tomto případě je nutí odklonit se od nejlepší technologie proti malwaru v oboru, podle nezávislých testů. To způsobí výrazné potíže našim zákazníkům, kteří budou nuceni urychleně nahradit technologii, kterou preferují a na kterou se léta spoléhali.

Společnost Kaspersky je i nadále odhodlána chránit svět před kybernetickými hrozbami. Obchodní činnost společnosti zůstává stabilní a odolná, což se odráží v 11% nárůstu objednávek v roce 2023. Těšíme se na to, co přinese budoucnost, a budeme se i nadále bránit proti krokům, které se snaží nespravedlivě poškodit naši pověst a obchodní zájmy.