Rekvalifikace v IT za pětinu ceny. Díky dotaci MPSV na ni dosáhne každý

Brno, 25. června 2024 – Evropská unie plánuje investovat v nejbližších šestnácti měsících prostřednictvím Ministerstva práce a sociálních věcí a programu „Jsem v kurzu“ přes pět miliard korun. Proškolit a rekvalifikovat se v digitálních dovednostech by se mělo až sto tisíc lidí. Lidé mohou díky programu čerpat dotaci až do výše padesáti tisíc korun, přičemž tato dotace může u digitálních kurzů pokrýt až 82 % nákladů. Společnost Engeto, která svými IT kurzy rekvalifikuje zaměstnance z jiných sektorů, eviduje díky dotaci více než pětadvacetiprocentní nárůst přihlášek.

Trh práce se razantně mění. Podle analýz Ministerstva práce a sociálních věcí vznikne v České republice do roku 2030 až 520 tisíc nových pracovních pozic. Zároveň by podle odhadů mohlo až 330 tisíc míst zaniknout. Více než devět z deseti pracovních míst bude podle expertů vyžadovat alespoň základní digitální dovednosti.

Na tyto změny reaguje jak MPSV, tak Evropská unie. „EU nám do ČR poslala více než pět miliard na to, abychom vzdělali naše lidi v digitálních dovednostech. Každý z nás má padesát tisíc korun a může je využít třeba k tomu, že se naučí programovat,“ říká Honza Javorek, jenž stojí za projektem junior.guru, který se snaží zjednodušovat cestu lidem se zájmem o digitální vzdělávání.

50 tisíc pro každého

Právě padesát tisíc korun je limit, který může v Česku využít opravdu každý, tedy jak zaměstnanci, tak OSVČ, matky a otcové na rodičovské dovolené, studenti vysokých škol nebo například nezaměstnaní. To vše díky projektu www.jsemvkurzu.cz, kde mohou zájemci vybírat až ze 1 700 kurzů digitálního vzdělávání a rekvalifikací. 

O příspěvek na vzdělávání se jednoduše online může přihlásit skutečně každý. Velký zájem o rekvalifikační kurzy v digitálním prostředí je mezi mladými lidmi,“ říká Daniel Kryštof, generální ředitel Úřadu práce a dodává informace k přihlášení do kurzů: „Využít lze elektronickou identitu, bankovní identitu, eObčanku nebo jiného nástroje Identity občana, případně i datovou schránku. Úřad práce zaeviduje přihlášeného dočasně jako zájemce o zaměstnání, aby mohl na jeho kurz přispět a vzdělavateli poskytujícímu kurz v e-shopu částku proplatit. Jsme rádi, že zájem o tento typ vzdělávání stále roste.“

Kurzy si přes dotaci hradí tři z pěti studentů

Nárůst podaných přihlášek do svého vzdělávacího systému potvrzuje i firma Engeto, která patří k největším společnostem na českém trhu, jež nabízí řadu rekvalifikačních kurzů v IT prostředí. „Díky této dotaci se lidem vzdělání v IT výrazně zpřístupnilo. Je to poznat i na našich datech. Počet přihlášek se nám zvýšil o více než čtvrtinu, celých šedesát procent našich studentů v současnosti hradí své kurzy díky dotaci MPSV,“ říká Marian Hurta, CEO v Engetu, který potvrzuje, že nárůst evidují napříč sociodemografickými skupinami osob.

Nejpočetněji je zastoupená skupina obyvatel ve věku 25-45 let, ale máme i studenty kolem šedesátky. Roste počet žen a také studentů, kterým dotace pomáhá možná nejcitelněji. Naše nejprodávanější kurzy stojí necelých dvacet pět tisíc, s dotačním příspěvkem vyjde zájemce celý kurz na něco málo přes čtyři tisíce. IT vzdělání se tak stává dostupné opravdu pro všechny,“ uzavírá Hurta.

Více informací o dotaci Jsem v kurzu naleznete zde

Více informací o přihlášení do kurzů v Engetu naleznete zde.