Česká společnost 2JCP navázala dlouhodobé partnerství se společností Siemens Energy v oblasti vodíkových řešení

Praha, 26. června 2024 – Česká výrobně-technologická společnost 2JCP uzavřela dlouhodobou spolupráci s německou společností Siemens Energy. Společnost 2JCP se stává hlavním integrátorem vodíkových elektrolyzérů, které bude Siemens Energy dodávat svým zákazníkům v Evropě, s možností podílet se na projektech z celého světa. Společnost 2JCP tak upevňuje svou pozici klíčového hráče v oblasti integrace vodíkových technologií a významně přispívá k rozvoji udržitelné energetiky.

2JCP je v rámci tohoto partnerství zodpovědná za tzv. packaging. Tzn. stacky, základní komponenty elektrolyzéru vyráběné v novém multigigawattovém výrobním závodě Siemens Energy v Berlíně, jsou následně kompletovány ve 2JCP v České republice společně s dalšími součástmi, jako jsou tepelné výměníky, potrubní systém a elektroinstalace tak, aby vznikla finální funkční jednotka připravena k použití kdekoliv na světě.

Uzavření dlouhodobého partnerství se společností Siemens Energy je pro celý tým 2JCP velkým úspěchem. Ve společnosti 2JCP jsme velmi hrdí na to, že naše technologická řešení a náš standard vysoce kvalitního výrobního provedení jsou pro takového technologického giganta, jakým je Siemens Energy, skutečně atraktivní. Vodíková technologie, v tomto případě reprezentovaná inovativním elektrolyzérem Silyzer 300, má a bude mít stále větší význam v mixu nových nízkouhlíkových energetických řešení a bude nedílnou součástí probíhající energetické transformace,” říká ke spolupráci Vojtěch Křenovský, CEO společnosti 2JCP.

Doposud realizovala račická 2JCP pro Siemens Energy dvě konkrétní zakázky. Prvním projektem byla dodávka tří jednotek Silyzer 300 do Dánska pro projekt European Energy v Kassø. Druhý projekt, FlagshipONE, který je v současné době ve výrobě, zahrnuje čtyři vodíkové jednotky pro společnost Ørsted ve Švédsku. Na základě těchto úspěšných jednorázových zakázek se obě společnosti rozhodly posunout svou spolupráci na úroveň dlouhodobé rámcové smlouvy. 

Dr. Arnd Hirschberg, Chief Procurement Officer, Business Area Transformation of Industry ze společnosti Siemens Energy, ke spolupráci a výběru společnosti 2JCP říká: “Výběr společnosti 2JCP jako našeho hlavního integrátora vodíkových elektrolyzérů je výsledkem jejich vynikající kvality a spolehlivosti prokázané v předchozích projektech. Se společností 2JCP máme nyní stabilního a solidního partnera v oblasti packagingu, který nám pomůže uspět na rychle se rozvíjejícím, avšak velmi náročném trhu vodíkových technologií.” 

Toto partnerství přinese oběma společnostem významné obchodní příležitosti. Česká společnost 2JCP tak upevňuje svou pozici klíčového hráče v oblasti integrace vodíkových technologií a významně přispívá k rozvoji udržitelné energetiky v Evropě.

O společnosti 2JCP:

Společnost 2JCP patří do portfolia průmyslových společností investiční společnosti Jet Investment. V současné době má více než 650 zaměstnanců v závodech v Račicích, Třebíči, Novém Městě nad Metují, Ripley (UK) a Jacksonville (USA). Exportuje do 50 zemí světa a podílí se na komplexních energetických projektech pro globální technologické špičky. Je hlavním partnerem německé společnosti Siemens Energy pro výrobu průmyslových vodíkových elektrolyzérů Silyzer 300. S britskými KEW Technology spolupracuje na vývoji a výrobě modulárního řešení na proměnu biomasy na velmi čistý vodík. Se skandinávskými a britskými partnery se významně podílí na rozvoji projektů pro zachytávání CO2 z výrobních procesů nebo na výstavbě zařízení na výrobu zelených paliv. 

www.2JCP.com