Fameplay ve spolupráci s festivalem Colours of Ostrava přiveze na diskuzní fórum Meltingpot zástupce průkopnických generative AI startupů

V Ostravě se v červenci poprvé objeví například produktoví šéfové DeepL.com a Rask.ai, či zakladatel Jammable.com

Praha, 26.6.2024 – Fameplay, kreativní laboratoř, zaměřená na audiovizuální produkci poháněnou generativní umělou inteligencí, dlouhodobě spolupracuje se společnostmi, jejichž produkty a služby vykazují největší potenciál seriózního využití v běžné výrobě. V červenci do Ostravy díky ní dorazí například Anton Selikhov ze startupu Rask.ai. Ten byl založen s vizí nabídnout přístup ke kvalitnímu vzdělání všem bez ohledu na jazykové bariéry. Christopher Osborne, produktový šéf DeepL.com nejpřesnějšího překladače na světě, přijede popsat příběh adaptace poměrně malé firmy na neočekávaně strmý růst. Aditya Bansal z Jammable.com ukáže co v praxi dokáže jeho startup orientovaný na generování zpěvu pomocí klonování hlasu. Nedílnou součástí AI motivu prolínajícím se celým letošním Meltingpotem budou simultánní překlady přednášek a diskuzí na vybraných pódiích, které též zajistí Fameplay.

Jádro naši zkušeností leží ve videoprodukci. Jako jedni z prvních jsme začali prozkoumávat možnosti, které AI nástroje tvůrcům obsahu nabízí. Pravidelně je testujeme, vyhodnocujeme a ty nejlepší implementujeme do našich pracovních postupů. Některé nám pomáhají s monetizací obsahu, jíné šetří čas nám i našim klientům. Zjistili jsme, že ač mohou být AI nástroje fascinující, když poznáte jejich autory a tvůrce osobně, úžas a fascinace na tím, co tyto nástroje nabízí, se ještě znásobí. Jsme rádi, že můžeme zástupce těch nejlepších přivézt v červenci do Ostravy,” dodává Juraj Felix z Fameplay.

Umělá inteligence a její použití je jednou z největších výzev současnosti. Podle mnohých názorů zažíváme technologickou revoluci, možná spojenou s velkými riziky. Meltingpot otevírá i taková vážná téma a nabízí názory řady osobností,” dodává ke spolupráci nd tématem AI dramaturg Meltingpotu Filip Košťálek.

DeepL.com se podějí o pravidla globálního růstu

Překladač DeepL.com asi nemusíme představovat. Jak ale na cestě za top kvalitou využívá to nejlepší z AI popíše produktový šéf této úspěšné firmy Christopher Osborne. Stejně jako 5 pravidel růstu pro škálování na stovky milionů uživatelů. Tato témata i díky Fameplay na stagi Meltingpotu odhalí ve čtvrtek 18. července v 11:30.

Disrupce ve vzdělávání díky AI. Představte si svět bez jazykových bariér

Rask.ai je v současnosti jedním z nejdokonalejších dabingových nástrojů. Jeho zakladatelka, ukrajinská rodačka Maria Chmir je velkou fanynkou kvalitního vzdělávání. V jak komplexní nástroj se Rask.ai vyvinul a kdo jej pro zpřístupnění obsahu cizojazyčnému publiku využívá nejvíce, se diváci Meltingpotu dozví od produktového šéfa firmy Antona Selikhova. Není to ale jen vášeň pro využití AI ke společensky odpovědným cílům, která firmě pomohla zajistit pozornost a úspěch na poli nástrojů využívajících generativní umělou inteligenci. 

Rask.ai je jednou z těch firem, kterou žene ušlechtilá myšlenka a vlastní touha po vyšším cíli: zpřístupnit vzdělávání všem. I když se kolem využívání AI objevuje (a za nás zcela správně) mnoho otazníků a neznámých, příběh Rask.AI je velice silný. Ukazuje, že i ušlechtilá myšlenka a vášeň pro využití AI ve vzdělávání může vést k velkému komerčnímu úspěchu světového formátu,” doplňuje Juraj Felix z Fameplay.

Simultální překlady na Meltingpotu také zajistí Fameplay pomocí AI

Spolupráce Fameplay s festivalem Colours of Ostrava nekončí zajištěním hostů ze světových startupů pro Meltingpot. Fameplay na místě představí i další praktické příklady využití AI pro potřeby hudebního a multižánrového festivalu. V Ostravě AI poslouží při zajištění simultánních překladů vybraných přednášek a diskuzí na některých Meltingpot pódiích.

Pro simultánní překlad přednášek kombinujeme tradiční technologie pro generování titulků spolu s AI transkriptem a překladačem. Vyvinuli jsme na to vlastní řetězec, jehož výstup podléhá ještě výstupní lidské kontrole. Platí, že největšími výzvou je nalezení nejlepšího poměru mezi kvalitou a rychlostí zobrazení. Díky našim zkušenostem a dostupnosti technologií posunujeme limity, co to jen jde. Míříme na to, aby si překlad poradil i s rychlými dlouhými souvětími, kterými často mluvíme. Pochopil co nejdřív celý kontext a následně zvládl i překlad rčení a dvojsmyslů,” popisuje Lukáš Záhoř z Fameplay.

“Technologie založené na AI si prozatím osaháváme a ověřujeme možné využití v praxi.  Dnes, jde především o rychlé překlady napříč užívanými jazyky, do budoucna si ale lze představit mnohem ambicióznější využití například při prezentování a simulování různých dějů, o kterých na Meltingpotu diskustujeme,” dodává Filip Košťálek za Meltingpot. 

O Fameplay

Fameplay je butikové studio zaměřené na audio a video produkci podpořenou a poháněnou umělou inteligencí. Famepaly se chce stát vyhlášeným a vyhledávaným producentem obsahu vytvářeného a distribuovaného umělou inteligencí, který pomáhá značkám, jednotlivcům a tématům šetřit čas a náklady, a co je důležitější, posilovat jejich podnikání novými a dosud nevyužitými způsoby. Má ambice expandovat i na mezinárodní úrovni.
Pro lepší představu, jak už nyní Fameplay umělou inteligenci používá, navštivte https://generativeai.fameplay.pro/. Pravidelné novinky a aktuality můžete sledovat na LinkedIn stránce společnosti Fameplay.

Anotace a informace k jednotlivým talkům powered by Fameplay na Meltingpotu 2024

ČTVRTEK 18/7/2024 – NEW YORK STAGE – 11:30 – 12:30

Christopher Osborne, Deepl: 5 pravidel růstu pro globální produkt
Spoléhat na nedokonalý překladač je jako diskutovat v hlasitém baru. Riskujete nedorozumění. A to v tom lepším případě. Mise překladače DeepL je jiná. Na cestě za top kvalitou využívá to nejlepší z AI. A drží se svých 5 pravidel růstu pro škálování na stovky milionů uživatelů.

SOBOTA 20/7/2024 – NEW YORK STAGE – 11:30 – 12:30

Anton Selikhov, Rask.AI: Už žádné jazykové bariéry, prosím

Projekt RASK.AI se stal během prvního roku existence jedním z nejdokonalejších AI dabingových nástrojů. Co bylo hlavní motivací zřetězit a zautomatizovat řadu do té doby samostatných činnosti od přepisu, překladů, syntézy hlasu po úpravu pohybu rtů? Jaké nové příležitosti to přináší profesionálům, nezávislým producentům obsahu i běžným uživatelům? Jaký video obsah potřebuje dostupný dabing nejvíc? A jaké další výzvy v podobě jazykových bariér se před námi nachází?  Za Rask.ai promluví CPO projektu Anton Selikhov.

Více se dozvíte na webových stránkách Meltingpotu a profilech jednotlivých speakerů.