Společnost BENU ČR loni zvýšila svůj zisk o 11 % a dosáhla na historicky nejvyšší tržby

VE SVÝCH HOSPODÁŘSKÝCH VÝSLEDCÍCH POTVRDILA SVŮJ CELKOVÝ RŮST TAKÉ JEJÍ MATEŘSKÁ SPOLEČNOST PHOENIX LÉKÁRENSKÝ VELKOOBCHOD, S.R.O., JEJÍŽ CELKOVÝ PROVOZNÍ VÝKON ČINIL 70 MILIARD KČ.

Praha, 26. 6. 2024 – Lékárenský řetězec BENU potvrdil v roce 2023 svoji ekonomickou úspěšnost, v Česku patří dlouhodobě mezi nejsilnější hráče na trhu. Tržby společnosti BENU vzrostly meziročně o více než 11 % na 11,3 miliard Kč a společně s tržbami partnerů zapojených do franšízové sítě BENU lékáren dosáhly 14 miliard Kč. Během roku 2023 došlo k otevření 31 nových BENU lékáren, a tím se jejich počet zvýšil na celkem 263 vlastních a 112 franšízových. Aktuálně je pod značkou BENU provozováno téměř 400 lékáren, a v rámci nich také 11 Center prevence s poradenstvím a téměř 80 Lékáren s prevencí. 

Za úspěšným loňským rokem podle vedení společnosti BENU Česká republika s.r.o. (dále jen „společnost BENU”) stojí mimo jiné i rostoucí online prodeje. Společnost BENU provozuje jednak vlastní e-shop s lékárenským sortimentem benu.cz, který si dlouhodbě udržuje více než čtvrtinový podíl na onlinovém trhu (26 %). Dalším pozitivem je také spolupráce s Rohlik.cz., v rámci které BENU provozuje druhý vlastní e-shop, a to na platformě tohoto online supermarketu. „BENU v online prostředí loni rekordně rostla, dosáhli jsme tržeb 1,6 miliardy Kč. Těší nás také, že jsme obhájili prvenství v anketě ShopRoku 2023 v kategorii Cena kvality: Zdraví. I naše spolupráce s Rohlikem.cz je dlouhodobě úspěšná, zákazníci čím dál častěji využívají unikátní kombinaci nákupu v online supermarketu a v naší online lékárně s rychlým doručením až domů, a to již z pěti lokací v Praze, Brně a Ostravě. Lékárenské týmy v BENU lékárnách obsloužily v loňském roce 23,5 milionu zákazníků,“ uvádí Petr Doležal, generální ředitel společností BENU Česká republika a PHOENIX lékárenský velkoobchod.

Věrnost zákazníků BENU roste

V letošním roce se společnost BENU zaměřuje na větší ekonomickou dostupnost léků a rozšiřování benefitů pro stálé zákazníky. „Velký potenciál vidíme ve spolupráci s výrobními partnery a ve zvýhodněných nabídkách pro naše konečné zákazníky a pacienty. V loňském roce jsme v našich lékárnách zaznamenali více než 200 tisíc nových pacientů s receptem, a zvýšili tak podíl BENU na celkovém množství výdejů léčiv předepsaných recepty napříč všemi lékárnámi. Posilujeme také základnu našich věrných členů programu BENU PLUS. Zhruba na 60 % našich tržeb se tak podílí 1,5 milionu věrných zákazníků,“ dodává Petr Doležal. 

PHOENIX – leader na trhu v Česku i v Evropě

Společnost PHOENIX v loňském roce potvrdila pozici nejvýznamnějšího českého distributora léčiv. I přes neustálý růst nákladů se jí podařilo držet stabilní ziskovost. Celkový provozní výkon činil 70 miliard Kč. Všechna obchodní centra po celý rok spolehlivě a včas zásobovala zákazníky. Společnost také získala nové zakázky v rámci prewholesalových služeb a dále vylepšovala obchodní spolupráci se stávajícími zákazníky. „Jako velkodistributor léčiv v České republice spolehlivě zajišťujeme zásobování téměř 4 tisíc lékáren, nemocnic, výdejen zdravotnických potřeb a dalších zákazníků, kterým nabízíme téměř 25 tisíc sortimentních položek. Důraz klademe především na kvalitu poskytovaných služeb, šíři sortimentu a vstřícný přístup našich zaměstnanců. Podporujeme také nezávislé lékárny, provozujeme virtuální sdružení našich 191 partnerských lékáren Pharmapoint,“ uzavírá Petr Doležal.

O SPOLEČNOSTI BENU

Společnost BENU Česká republika s.r.o., provozovatel sítě lékáren pod značkou BENU s téměč 400 lékárnami v České republice, je dceřinou společností PHOENIX lékárenský velkoobchod, s.r.o., která je leaderem českého farmaceutického distribučního trhu. Společnost BENU nabízí svým pacientům moderní přístup k lékárenské i preventivní péči. Jejím cílem je pomáhat pacientům na cestě k úlevě a uzdravení, posilovat prevenci a dlouhodobě pacienty podporovat v péči o zdraví. BENU je členem Asociace provozovatelů lékárenských sítí (APLS), která sdružuje více než 900 lékáren (35 % všech lékáren) v České republice s přibližně 3 700 lékárníky (55 % všech lékárníků v ČR). Díky tomuto rozsáhlému pokrytí dokáží členové APLS poskytnout péči pro více než 60 % pacientů, kterým byl vystaven lékařský předpis. Více informací naleznete na www.benu.cz.

O SPOLEČNOSTI PHOENIX

PHOENIX lékárenský velkoobchod, s.r.o., již řadu let zaujímá významnou pozici na farmaceutickém distribučním trhu v České republice. Je součást nadnárodní skupiny PHOENIX group, která je jedním z největších poskytovatelů zdravotní péče v Evropě. V České republice se zabývá velkodistribucí léčiv, logistickými službami pro farmaceutické výrobce a provozováním lékáren. Skupina PHOENIX group aktuálně působí v 29 zemích Evropy, společnosti, které jsou do ní zapojeny provozují více než 3 300 vlastních lékáren a dalších zhruba 17 000 partnerských lékáren. Skupina také zaměstnává 48 000 lidí. Více informací naleznete na www.phoenix.cz