Prahu opět obohatí další velkoformátové malby ve veřejném prostoru v rámci mural & art festivalu Urban Pictus

Festival Urban Pictus po dvou letech navazuje na svůj úspěšný první ročník, který proběhnul v roce 2022 pod názvem Wall Street. Díky tomuto uměleckému festival, jehož organizátorem je pražská The Chemistry Gallery, vzniklo před dvěma lety v různých pražských částech celkem 6 muralů (legální velkoformátové malby) a to od zahraničních i českých autorů. Festival, který se odehrává jako bienále se tak po dvou letech opět vrací do veřejného a galerijního prostoru. Letos vznikne obří mural v Holešovicích na adrese Plynární 24, a to od francouzského umělce jménem Tim Marsh, který ve spolupráci se společností Stabilo vzdává hold známému anglickému přírodovědci a popularizátorovi přírodních krás naší planety Davidu Attenboroughovi, který letos oslavil 98 let! Jeho tvář a hlas jsou již přes 60 let spjaty s dokumentárními sériemi o různorodosti života na Zemi, které vytvořil ve spolupráci se stanicí BBC. Jeho celoživotní snaha, která poukazuje na negativní dopady člověka na naši přírodu se stala inspirací pro řadu generací na celém světě.

Další mural vznikne také v pražském Art Districtu 7 v Holešovicích od brněnského uskupení Malujeme Jinak. Malovat se bude na poměrně novou budovu FIZZ, která slouží jako moderní vysokoškolské koleje a tématem muralu je oslava mládí.

Do programu festivalu se také zapojí 4 galerie současného umění The Chemistry Gallery, Karpuchina Gallery, Galerie Mega a Art Wall Gallery. V rámci svých výstav představí umělce, kteří mají kořeny ve street art & graffiti subkultuře. The Chemistry Gallery představí tvorbu vizuálního umělce Jakuba Uksy, který je známý také pod writerským jménem Obic, jenž vystaví svá díla společně se sochařem Ondřejem Olivou. V Karpuchina Gallery bude k vidění výstava pod názvem Always Over Titled Dreamers Safari, kde se představí Julius Reichl a holandský malíř žijící v Praze Roel Van Der Linden. Galerie Mega, tedy galerie zaměřená ryze na autory, kteří jsou spjatí s ulicí, sídlící v prostorách metra Karlovo náměstí, nabídne výstavu malíře Jana Mika. A galerie Art Wall, která se nachází pod širým nebem na nábřeží Kapitána Jaroše a Edvarda Beneše, bude vystavovat díla politicky aktivistického umělce s palestinskými kořeny Fuada Alymaniho.

Letošní festival Urban Pictus se rozšíří také do Brna, kde díky spolupráci se společností E.ON a jejich projektem Galerie v ulicích, vzniknou jako součást festivalu Urban Pictus 4 velkoformátové malby na trafo stanicích v brněnské ulici Vltavská. Autory těchto maleb budou jak autoři vycházející ze streetartové subkultury, tak klasičtí malíři. O nové malby v brněnském veřejném prostoru se tedy v průběhu srpna postará Zeb One či Tomáš Jetela. Jednu z těchto trafo stanic bude realizovat také další zahraniční host festivalu, indonéská umělkyně Yessiow, která čerpá tematickou i barevnou inspiraci z prostředí svého rodného ostrova Bali.

Festival Urban Pictus se v letošním druhém ročníku také spojil s charitativní streetartovou sbírkou Akce Cihla, která v letošním roce slaví již 25. výročí tohoto projektu, který sbírá prostředky na podporu mentálně a tělesně postižených. V rámci této spolupráce vznikne na tradičním letním místě Akce Cihla na pražských Příkopech také projekt mural Akce Cihla, kde se budou po čtrnácti dnech v samém centru Prahy, střídat autoři oslovení pro letošní uměleckou výstavu Akce Cihla, jejímž kurátorem je spoluzakladatel festivalu Urban Pictus Petr Hájek. V Praze v ulici Na Příkopech tak budou moci Pražané i návštěvníci Prahy vidět v akci etablované autory jako je Michal Škapa, Epos 257, Marek Číhal či Jakub Uksa. 

V rámci doprovodných akcí festivalu se v The Chemistry Gallery a v Karpuchina Gallery během výstav, které jsou součástí hlavního programu, uskuteční celkem 4 workshopy pro děti a to díky podpoře od společnosti Stabilo. Pod vedením zkušené lektorky Kateřiny Weinhartové tak budou moci děti vyzkoušet svůj výtvarný talent a svojí tvorbou navázat na výstavy současných autorů, kteří vycházejí z prostředí streetartu a graffiti. Součástí festivalu nově budou také Street Art Tours po Praze, v rámci kterých si zájemci budou moci zdarma jednou měsíčně s průvodcem projít nejzajímavější pražské muraly a legendární graffiti místa. 

Festival pak bude na konci září zakončen akcí v Kampusu Hybernská, kde bude možné vidět všechny realizace, které v rámci letošního ročníku vznikly, setkat se s autory a s pořadateli. Během závěrečné akce bude na programu take hudební DJ set, promítání a workshopy. 

www.urbanpictus.art/