Výstava 4.7. Kavárna co hledá jméno DBG

Autor: Vojtěch Čapek

Kurátor: Kristína Kadáková

Termín výstavy: 4.7. – 7.8. 2024

Vernisáž: 4.7. 2024 v 18:00

Místo: Kavárna co hledá jméno, Stroupežnického 493/10, 150 00 Praha 5-Smíchov

Výstava “Harmonie forem” představuje díla umělce Vojtěcha Čapka, který svou uměleckou cestu započal v roce 2006. S prvotním zájmem o graffiti a street art se postupně vypracoval k tvorbě nástěnných obrazů. Jeho cesta byla formována neustálým zkoumáním a návštěvami výstav jak v České republice, tak v zahraničí.

Vojtěchova tvorba prošla zásadním vývojem od experimentování s tvary písmen na ulicích až po ztvárnění typografie na plátnech. Postupem času se jeho práce rozšířila i do abstraktních kompozic, kde dominují barevné plochy a gradienty. Jeho díla tak nesou dvě hlavní linie: typografickou a abstraktní, obě pevně zakořeněné v jeho graffiti minulosti.

Inspirace přichází z přírody, městských zákoutí i zahraničních cest. Přírodní krásy, barvy oblohy a vzdálený horizont se prolínají s městskou syrovostí, a to vše se snaží zachytit na svých plátnech. Vojtěch upřednostňuje techniku akrylových barev a několik vrstev nanášených širokými štětci, které umožňují vytvořit živé a dynamické obrazy. Jeho smysl pro perfekcionismus se odráží v precizním provedení každého díla.

Umělcova díla jsou nabitá emocemi klidu, radosti a fascinace přírodními krásami. Motiv horizontu, západu či východu slunce často figuruje v jeho pracích a diváky vede k pocitům pohody a relaxace. Vojtěch věří, že umění má moc pozitivně ovlivňovat náladu a přinášet radost.

Typické pro jeho tvorbu jsou precizní barevné přechody, jemné odstíny a výrazné kompozice. U typografických děl dominuje geometrická přesnost a harmonie forem. Vojtěch se neustále potýká s výzvami hledání nové inspirace a technik, přičemž sleduje světovou tvorbu a experimentuje s novými nápady, které ho motivují k dalšímu růstu.