Historická Vila Dvořákova se dočká rekonstrukce, sloužit bude stejně jako v minulosti bydlení

Ostrava, 9. července 2024 – Developerská skupina Antracit představuje nový bytový projekt v historickém jádru Ostravy. Vila Dvořákova, nacházející se na rohu Dvořákovy a Přívozské ulice, se dočká kompletní rekonstrukce a přístavby. Tato vila z roku 1895, která původně sloužila jako rodinné bydlení s jedinečnou zahradou, je již řadu let opuštěná a ve špatném stavu. Původní vila zůstane zachována, dojde však k její kompletní rekonstrukci a přístavbě, čímž vznikne nový bytový objekt, který nejen obnoví původní krásu této historické budovy, ale také ji přizpůsobí současným standardům moderního bydlení.

Vila stojí na nárožním pozemku v srdci historického centra Ostravy, přičemž ulice Dvořákova na jižní straně je frekventovanější, zatímco na západní straně hraničí s parkovou plochou Husova sadu, oblíbeným místem pro odpočinek v této části města. Blízkost nábřeží řeky Ostravice a snadná dostupnost služeb a městské hromadné dopravy činí tuto lokalitu perfektním místem pro život. 

Vila je situována v městské památkové zóně, a tak i cesta k její rekonstrukci vede přes orgány památkové péče. „Přiznávám, že původním záměrem bylo využít pozemek k rodinnému bydlení, starý objekt odstranit a postavit moderní vilu, která by splňovala současné technologické i technické standardy. Nakonec jsme však vyslyšeli apel orgánů ochrany památkové péče na zachování budovy z 19. století a hledali řešení, které bude vyžadovat pouze její rekonstrukci. Výsledkem je atraktivní bytový komplex. Zároveň tímto projektem rozšiřujeme naše portfolium nemovitostí v Ostravě, což je jeden ze směrů, kterými se naše developerská divize v současné době více zabývá,“ popisuje Jan Hasík, předseda představenstva Purposia Group a.s., která je mateřskou společností skupiny ANTRACIT.

„V rámci návrhu řešení jsme pracovali s předem stanovenými limity orgánů památkové péče jako jsou výšky objektu či možnosti na zásahy do vnější fasády původního objektu. Akcentovali jsme také využití původní zahrady. Oslovili jsme několik architektů, a nakonec jsme vybírali ze 7 variant řešení od 5 architektonických studií z Ostravy, Brna a Prahy. Vybrané ostravské studio Ark prezentuje decentní, ale zároveň odvážné a čitelné spojení historického objektu se soudobou přístavbou. Jednotlivé byty chceme primárně nabízet k dlouhodobému pronájmu,“ dodává Zuzana Bajgarová, ředitelka mezinárodní developerské skupiny ANTRACIT pro Českou republiku a Slovensko.

VILA DVOŘÁKOVA nabídne 7 bytů o velikosti 70 až 160 m2, s vlastními prostornými lodžiemi, terasami a společnou zahradou. Každý byt bude disponovat prostornou terasou s orientací do ulice, parku nebo dvora. Objekt bude připravován s cílem dosáhnout nejlepšího energetického standardu, předpokládá se využití tepelných čerpadel, fotovoltaické elektrárny. Přilehlá zahrada si zachová kaskádovitý charakter i původní vzrostlé stromy. Zahrada bude vybavena aktivními prvky a posezením pro obyvatele domu. Ve sklepní části objektu budou umístěné komfortní sklepní prostory i menší fitness prostor a parkoviště pro obyvatele domu. Vítězný návrh projektu se bude dále rozpracovávat, developerská skupina ANTRACIT v tuto chvíli představila první verzi návrhu ze studie.

Stávající řešení vily svou hmotou, výškou i orientací spíše připomíná solitérní stavbu, podobně jako další stavby vilového charakteru v okolí. Výrazným rysem je téměř slepá fasáda na východní straně Vily Dvořákova, která naznačuje původní záměr doplnit blokovou zástavbu ulice Dvořákova. „Návrh spojuje mnoho vstupních faktorů a požadavků kladených na dané místo v jednotný funkční komplex. Stávající historickou vilu doplňujeme o nové současné hmoty přístavby a nástavby, čímž reagujeme na požadavky klienta v rámci maximalizace užitné plochy, a zároveň na limity památkové péče v rámci jejich výškového uspořádání. Přístavbou doplňujeme uliční čáru, a nástavbou rozšiřujeme vilu o další samostatnou bytovou jednotku. V provozním a funkčním řešení klademe důraz na kvalitní typologii všech bytů i jejich komfortní obsluhu a související zázemí. Minimalistické architektonické pojetí si klade za cíl, vytvořit vyvážený vztah mezi historickým a novým tak, aby si obě roviny nekonkurovaly, a naopak se navzájem plnohodnotně doplňovaly,“ objasňuje architekt Petr Kundrát ze studia Ark.

„V tuto chvíli probíhá projektová příprava na povolení záměru, samotná stavba by mohla být zahájena v roce 2025 a dokončena do dvou let,“ uzavírá Zuzana Bajgarová.

Developerská skupina ANTRACIT 

Developerská skupina ANTRACIT Je československou developerskou společností v jejímž portfoliu naleznete logistické, výrobní a administrativní budovy a areály na území české a Slovenské republiky. Pro koncové klienty připravuje nájemní prostory od zajištění území až po předání do užívání koncovému nájemci. Zajišťuje kompletní proces přípravy projektu, povolení i vlastní výstavbu objektů.

Developerská skupina ANTRACIT je součástí stavebního holdingu PURPOSIA Group.

Referenční projekty: ANTRACIT House, Ostrava; IANP, Ostrava; ANTRACIT Point, Žilina.