Kofola pokračuje v úsilí o ochranu cenných vodních zdrojů

Díky panensky čisté přírodě a kvalitnímu zdroji pramenité vody se stala slovenská Rajecká dolina druhým domovem krnovské nápojářské společnosti. Kofola ji aktivně chrání a do svých projektů zapojuje i lokální subjekty. Poté, co získala BIO certifikaci území pro volný sběr bylin, se spolu s odborníky pustila do mapování krajiny a realizace vodozádržných opatření. Spolu s místními samosprávami se letos zapojí i do obnovy mokřadů.

„I když používání chemických přípravků v zemědělství bylo v Rajecké dolině oficiálně ukončeno před mnoha lety, půda i voda mají paměť. Rozhodli jsme se proto, že navážeme aktivní spolupráci se zástupci regionu a společně podnikneme kroky, které zajistí šetrný přístup k Rajecké dolině jako celku,“ vysvětluje Jannis Samaras, generální ředitel a jeden z klíčových zakladatelů skupiny Kofola

V roce 2019 se zástupci společnosti Kofola setkali s místními starosty, lesníky, ochránci, ale i podnikateli a začali s nimi uzavírat dohody, kterými se společně zavázali k šetrnému a ohleduplnému přístupu ke krajině. Díky spolupráci s místními zemědělci si nápojářská rodina začala v Rajecké dolině pěstovat i vlastní byliny, které využívá nejen do pramenité vody Rajec, ale i čajů Leros.

„V dolině pěstujeme zhruba na 4 hektarech mateřídoušku, heřmánek, měsíček, mátu nebo šalvěj. Všechny tyto bylinky se využívají do ochucených vod Rajec. V rámci volného sběru bylin nám dolina nabízí hlavně mateřídoušku, která patří mezi nejoblíbenější bylinkové nápoje. Hojně se tu ale vyskytuje i řepík, řebříček, jitrocel, pampeliška a černý bez, které sbíráme do čajů Leros,“ představuje bylinkové bohatství v Rajecké dolině bylinkářka Katka Künstler. 

Nejen Katka se zasluhuje o zásoby bylinek z doliny. Do výkupny bylin v Rajecké Lesné a v nedalekém Kláštore pod Znievom přicházejí v průběhu roku i další lokální bylinkáři. Nejčastěji přinášejí lípu a kopřivu, na podzim zase šípky a v zimě pomerančovou kůru a jmelí. Nejrušnější měsíce ve výkupně jsou září a říjen, kdy bylinkáři přinesou i 70 až 80 kg sušených bylinek za týden. K získání takového množství sušených bylinek musí být v regionu vytvořeny vhodné podmínky pro jejich růst. Klíčový je dostatek vody, ale třeba i přítomnost včel. 

„Včely nejsou jen symbolem přírodní rovnováhy, ale jsou i klíčovými indikátory čistoty prostředí. Podle staré tradice dokonce včely pomáhají harmonizovat vodu. Jsme proto rádi, že je můžeme chovat u našich vrtů,” říká Tereza Chládková, manažerka značky Rajec. O ručně malované úly a jejich obyvatele se tu stará lokální včelař, Lacko Balvan, který je i členem výboru Slovenského svazu včelařů.

Jedním z hmatatelných důkazů působení Kofoly v Rajecké dolině bylo získání BIO certifikace celé oblasti pro volný sběr bylin. Po této pilotní zkušenosti na Slovensku začala Kofola investovat úsilí i do dalších lokalit, kde pečuje o zdroje kvalitní vody. V Česku byly BIO lokality vyhlášeny například v okolí Ondrášova, kde Kofola stáčí minerální vodu Ondrášovku.

Kromě ochrany prostředí jde Kofole i o to, aby se v krajině zadrželo co největší množství vody, která by nešetrným přístupem k půdě zbytečně odtekla. S odborníky na revitalizaci krajiny proto založila neziskovou organizaci Kvapka Rajeckej doliny, jejímž cílem je zmapování celého území Rajecké doliny a navržení a realizace vodozádržných projektů a opatření.

„Aktuálně máme zmapovaných zhruba 35 % území Rajecké doliny. Ve spolupráci s odborníky jsme zrealizovali dva rozsáhlé workshopy, kterých se zúčastnili zástupci samospráv, Lesů Slovenské republiky, akademické obce a dalších ekologických iniciativ. Ukázali jsme si jednotlivé typy vodozádržných opatření a chystáme se vytvořit seznam doporučení, kde by se měl který typ využít,“ popisuje aktivity Kvapky Rajeckej doliny Jan Husák, hlavní koordinátor. „Tento rok se zapojíme do revitalizace vybraných lesních cest, ale například i do obnovy Čičmanského mokřadu,“ uzavírá.

Stejně komplexně, jak Kofola přistupuje k udržitelným projektům v Rajecké dolině, rozvíjí i své produktové portfolio. Vzhledem k tomu, že nejekologičtějším obalem je opakovaně využitelný nerezový KEG, nabízí nápojářská společnost svým zákazníkům nejen Kofolu, Vineu, cidery F. H. Prager, ale už i pramenitou vodu Rajec v čepované verzi. Kojeneckou vodu Rajec pak od letošního léta plní Kofola do vratných skleněných lahví o objemu 1 l, které jsou dostupné ve vybraných řetězcích s modulárními přepravkami pod názvem Cirkulka. Šéf Kofoly, Jannis Samaras, v minulosti řekl, že jeho velkým cílem je dostat udržitelné uvažování do každodenního chodu firmy a do každého jednotlivého rozhodnutí, a všechny zmíněné aktivity firmy potvrzují, že se jeho přání daří naplňovat.