Společnost HOPI CZ bude z nové udržitelné budovy zajišťovat logistiku produktů společnosti Freudenberg Home and Cleaning Solutions i pro západoevropský trh

Chomutov 5. září 2024 – Developerská společnost Panattoni zahájila pro investiční skupinu RSJ výstavbu nových prostor v Panattoni Parku Chomutov North. Plocha o rozloze 31 000 metrů čtverečních bude sloužit společnosti HOPI CZ, která zde bude zajišťovat logistiku pro společnost Freudenberg Home and Cleaning Solutions (FHCS) a její značku Vileda pro německý a globální trh. Projekt cílí na získání certifikace udržitelnosti BREEAM New Construction na vysoké úrovni Excellent.

HOPI CZ nabízí logistická řešení na míru, specializuje se na skladování, dopravu, VAS a služby pro e-commerce. Rozsáhlé zázemí a certifikované provozy zajišťují špičkový servis a spolehlivost pro každou logistickou potřebu. HOPI CZ bude v Panattoni Parku Chomutov North v nové části haly na ploše 31 000 m2 zajišťovat logistiku pro firmu FHCS, která je pod svou značkou Vileda lídrem ve výrobě úklidových prostředků Moderní průmyslová budova bude mít po dokončení dostavby celkovou rozlohu 55 000 m2.

„Zahájení výstavby nového logistického centra pro našeho nového partnera – společnost Freudenberg – je dalším zásadním milníkem v historii HOPI CZ. Jedná se o naše první řešení z CEE regionu směrem na západ a už teď víme, že ne poslední. Je skvělé, že dokážeme růst na další trhy, a přitom být duší rodinnou firmou. Dali jsme novému partnerovi závazek a těším se, jak jej splníme,“ říká Martin Piškanin, předseda dozorčí rady HOPI HOLDING.

Nová část haly bude využívána především pro logistické služby zaměřené na německý trh. Dostavba stávající haly začala v červenci 2024 a její dokončení je plánováno na červenec 2025, kdy bude předána klientovi a zahájen její provoz. 

„Nová část budovy v Panattoni Parku Chomutov North přispěje k dalšímu rozvoji udržitelné průmyslové výstavby v Česku. Díky strategické lokalitě, moderním technologiím a ekologickým iniciativám bude tento projekt významným příspěvkem k rozvoji regionu. Areál bude i nadále podporovat růst místní ekonomiky a vytvářet nová pracovní místa, což přinese pozitivní dopad na místní komunitu. Jsem moc ráda, že budovu bude užívat právě společnost HOPI CZ, která je skvělým příkladem toho, jak se původně malá lokální česká firma může stát středoevropským lídrem ve svém oboru,“ říká Klára Sobotková, Regional Development Director, Panattoni.

„Jako investor, respektive majitel máme radost, že budeme moci přivítat dalšího prestižního nájemce. Po společnostech Jungheinrich a Amazon je pro nás navázání spolupráce s HOPI CZ známkou toho, že logistický areál u Chomutova i díky své strategické lokalitě zvučná jména láká. Věřím, že než budou nové prostory dokončené, přibude na zbylých 9 000 m2 k tomuto trojlístku čtvrtý hráč,“ říká Marcel Kolesár, asset manažer investiční skupiny RSJ. 

Hala cílí na získání certifikace BREEAM New Construction na úrovni Excellent. V přípravě je instalace fotovoltaických panelů (FVE), které přispějí k energetické soběstačnosti objektu. Dále budou v areálu k dispozici nabíjecí stanice pro elektromobily, což zaměstnancům a návštěvníkům parku usnadní přechod na ekologičtější dopravu. Celý projekt Panattoni Park Chomutov North, který bude dokončením dostavby již kompletní, se pyšní rozsáhlými investicemi do podpory biologické rozmanitosti. V rámci parku bylo vysazeno 438 stromů a přes 12 000 keřů, prostor zůstává neoplocen a navazuje na revitalizaci přilehlých břehových porostů. Byly také vyhloubeny tůňky pro zvýšení druhové rozmanitosti a instalovány budky pro ptáky a netopýry. Tyto kroky nejenže zlepšují místní ekosystém, ale také vytvářejí příjemné pracovní prostředí pro zaměstnance, kteří mohou těžit z blízkosti přírody.

„Podobné investice potřebuje nejen naše obec, ale celý region. Ukazují, že Chomutovsko má budoucnost průmyslové oblasti s přidanou hodnotou. Bonusem je udržitelné řešení stavby a zajímavý nájemce, kterým je úspěšná česká firma,“ říká Václav Hora, starosta obce Vrskmaň, v jejímž katastru průmyslový park leží.

Areál se nachází v blízkosti Vrskmaně, Jirkova, Chomutova, Mostu a německých hranic (30 km). Je tudíž perfektně napojen na německé dálnice (A4, A72, A9, A93), což zajišťuje spojení jak do jižní, tak i severní části Německa. České dálnice D6, D7 a D8 navíc umožňují bezproblémové spojení s Prahou, Karlovými Vary a Ústím nad Labem. Tato strategická poloha nabízí výjimečnou dostupnost pro logistiku a distribuci, což činí park atraktivním pro mezinárodní společnosti hledající efektivní logistické uzly v Evropě.

Panattoni Development Company je jednou z největších světových developerských společností v soukromých rukách a má v Severní Americe, Evropě a Asii 56 poboček. Od zahájení činnosti ve střední Evropě v roce 2005 společnost dokončila dohromady téměř 22 milionů metrů čtverečních moderních průmyslových prostor v zemích Evropské unie a Velké Británie. Přes 11 milionů metrů čtverečních budov má ve správě, přičemž další více než 3 miliony metrů čtverečních budov je aktuálně ve výstavbě. Nabízí průmyslové, skladové i kancelářské plochy. Specializuje se na stavby na klíč (BTS: build-to-suit), které přesně odpovídají požadavkům jednotlivých klientů. Panattoni obhájila již po šesté za sebou pozici lídra evropského industriálního trhu a všechny její nové projekty cílí na mezinárodní certifikaci BREEAM New Construction minimálně v úrovni Excellent. Mezi klíčové klienty patří společnosti jako Amazon, Tchibo, DSV, H&M, DHL, Kion, ND Logistics, Still, Schenker, Selgros a Tesco. Kromě České republiky a Slovenska má Panattoni kanceláře také ve většině zemí EU, ve Velké Británii a v Indii. Více na www.panattonieurope.com.

Investiční skupina RSJ, v jejímž čele stojí Libor Winkler, spravuje široké portfolio investic v České republice a zahraničí. Investuje do výstavby bytových i kancelářských budov a akvizic výnosových nemovitostí. V posledních letech roste podíl investic do logistiky, resp. průmyslových areálů. Vysoký podíl na spravovaném majetku představují také investice do odvětví klíčových pro 21. století – informačních technologií, biotechnologií, zdravých potravin a life sciences. Více na www.rsj.com.