Mezinárodní den kávy

Praha 25. září 2015 – Káva patří k celosvětově nejrozšířenějším a nejoblíbenějším nápojům. Způsobů její přípravy je nespočet a stejně tak se v různých koutech světa liší i kultura její konzumace. Mezinárodní den kávy připadá každoročně na 1. října a je dobrou příležitostí k tomu, rozšířit si obzory a poznat způsoby přípravy a pití kávy na různých místech na světě. (TZ)

Do Čech se poprvé káva dostala na konci 16. století při cestách Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic do Istanbulu. Vysoká cena kávy v Čechách však v tomto období nedovolovala masovějšímu rozšíření, káva se u nás ve větším začala konzumovat až v období první republiky. V Čechách bylo dlouho zvykem pít kávu s lógrem, tzn. „českého turka“. Český Turek má ale s tureckou kávou společného jen velmi málo. V Malé Asii pití kávy plní funkci rituálu a je důležité při společenských událostech, jako je například obchodní jednání. Při radostných událostech se káva sladí, při vážných či smutných zůstává hořká. Pravá turecká káva je hustá a silná a připravuje se z jemně a čerstvě umleté kávy. Ta se smíchá s cukrem a studenou vodou v kovové konvičce džezvě a nechá se tradičně třikrát vzkypět na otevřeném ohni.

Zatímco v Evropě se káva pije jako životabudič a v Turecku sehrává roli při jednání, v Africe si kávová zrna dávají jako pochoutku. Ze zrn se společně se sušeným ovocem dělají placky nebo v kombinaci se živočišným tukem zvláštní bonbóny. V Etiopii, v zemi, která je považována za pravlast kávy, považují pozvání na kávu za poctu a kávu připravují rituálně. Před zraky hostů nejprve upraží čerstvá kávová zrna na pánvičce, umelou je s exotickým kořením v hmoždíři a zalijí horkou vodou.

Zcela odlišně  se káva pije ve Spojených státech amerických, kde se nejčastěji setkáme s kávou ve velkém papírovém kelímku s víčkem. Rychlejší životní styl přivedl Američany v 70. letech do samoobslužných kaváren, kde se pije filtrovaná káva.

Velké americké kávové řetězce najdeme i na starém kontinentu, ale malé tradiční kavárny v Evropě stále převažují. Evropské kavárny byly místem pro důležitá setkávání i politické diskuse. Vůbec nejstarší kavárna z roku 1720 se nachází v italských Benátkách. Pro italskou kávovou kulturu je typické espresso, které si Italové vychutnávají i několikrát za den.

A právě italská kávová kultura se těší velké oblibě v České republice. Před více než dvaceti lety tuto kávovou kulturu začala u nás šířit i společnost Segafredo Zanneti a brzy si nápoje jako je espresso, ale i cappuccino či latte macchiato získaly na našem trhu velkou oblibu. „Když jsme na českém trhu začínali, lidé byli zvyklí na svou přípravu kávy, nevěděli, co si mají pod pojmem italské espresso představit. Češi jsou ale všeobecně zvídaví a brzy přišli na chuť italským kávovým specialitám, jako je cappuccino a latte macchiato. Trochu obtížnější bylo naučit Čechy pít klasické italské espresso servírované do malého šálku,“ říká Jaromír Bosák, jednatel společnosti Segafredo Zanetti a dodává: „Nyní je situace s pitím klasického italského espressa příznivější, protože zapůsobila velká mediální osvěta.“

Jak správně připravit nejen espresso a ještě se něco dozvědět o kávě může každý ve Škole kávy Segafredo, kterou společnost Segafredo provozuje již od roku 2006 a je otevřena jak pro zaměstanance kaváren a restaurací, tak pro širokou veřejnost. „Příchod společnosti Segafredo Zanetti na český trh znamenal průlom v šíření italské kávové kultury u nás. Stali jsme se průkopníky espressa v Čechách a v krátké době jsme expandovali do všech regionů republiky,“ říká Petra Knapová, marketingová manažerka společnosti Segafredo Zanetti, a dodává: „Naším cílem je naučit baristy správnou přípravu espressa a dalších kávových specialit. Ve Škole kávy jsou vítáni všichni milovníci dobré kávy, kteří chtějí proniknout do tajemství její přípravy.“

-Konec-

O společnosti

Segafredo Zanetti CR spol. s r.o.

Společnost Segafredo Zanetti CR byla mezi prvními průkopníky italského espressa v Čechách a během krátké doby se stala největším dovozcem a dodavatelem italské kávy pro restaurace, kavárny a hotely. V letošním roce slaví již 20 let působení na českém trhu a svojí aktivní činností a širokou nabídkou italské profesionální kávové technologie výrazně přispěla k tomu, že se italské espresso a další italské kávové speciality natrvalo umístily v nabídce českých gastronomických provozoven na předních místech.

FAIR TRADE přístup

Segafredo Zanetti podporuje v rámci FAIR TRADE i drobné pěstitele z jiných organizací a zlepšuje tak jejich hospodářskou a sociální situaci.

www.segafredo.cz

www.facebook.com/SegafredoCZ

www.facebook.com/SkolaKavySegafredo