Praha, 24. 3. 2022 – Tradiční pokrmy či obecně jídlo jsou významnými tématy mnohých festivalů a slavností, které probíhají v Jižním Tyrolsku po celý rok. Například letos v dubnu můžete v městečku Sand in Taufers navštívit Festival sýrů. Konat se bude právě v době velikonočních svátků, od pátku 8. dubna do neděle 10. dubna. Více než sto producentů z celé Itálie, mezi kterými budou také farmáři Roter Hahn, zde nabídnou nepřeberné množství různých druhů sýra a pokrmů z něj. Také místní restaurace, oblíbené šenky v originále zvané „Buschenschank“ využijí příležitost nabídnout svým hostům sýrové speciality a delikatesy. Využijte pozvání a užijte si letos Velikonoce v Jižním Tyrolsku!
Můžete zde nejen ochutnat vynikající sýry, ale také zažít speciální velikonoční atmosféru. To pokud se ubytujete na farmách Roter Hahn. Místní farmáři své hosty rádi seznamují s jihotyrolskými tradicemi a neváhají je zapojit do velikonočních oslav. Jeden z oblíbených velikonočních zvyků, který zde můžete vyzkoušet, je „ťukání vajec“. Probíhá tak, že proti sobě stojí dva lidé, z nichž každý drží natvrdo uvařené vajíčko. Soutěžící ťuknou vajíčky o sebe a ten, kterému zůstane vejce celé, vyhrává.
Vynikající jihotyrolská specialita, která již dlouhodobě zaujímá přední místo mezi velikonočními pochoutkami, jsou pečená jehněčí žebírka s chřestem. V Buschenschanku Oberlegar u Terlan je podle tradičního receptu připravuje Helene Schwarz. Příprava není složitá, a jak zmiňuje farmářka Helen, čerstvě sklizený chřest, se k jehněčímu masu skvěle hodí.
Na pečená jehněčí žebírka s chřestem, která takto připravujeme pro 8 osob, budeme potřebovat:
- 3 kg jehněčího masa
- 4 kg chřestu, kořenovou zeleninu a vývar
- ¼ l bílého vína
- sůl a koření (tymián, rozmarýn, kmín)
Jehněčí žebírka naporcujte a krátce opečte na pánvi. Až budou žebírka z obou stran opečené pěkně do hněda, můžete přidat koření, kořenovou zeleninu a bílé víno. Vše dejte péct do trouby a žebírka pravidelně otáčejte a podlévejte vývarem. Celková doba pečení se pohybuje mezi 60 a 90 minutami, podle toho, jak vám peče trouba. Chřest oloupejte, uvařte do křupava, ideálně v páře a servírujte k jehněčímu masu.
![](https://feedit.cz/wp-content/uploads/2022/03/velikonoční-výzdoba-náhled-©Frieder-Blickle_Roter-Hahn.jpg)
![](https://feedit.cz/wp-content/uploads/2022/03/velikonoční-hra-náhled-©Frieder-Blickle_Roter-Hahn-1024x682.jpg)
![](https://feedit.cz/wp-content/uploads/2022/03/vejce-v-ošatce-náhled-©Frieder-Blickle_Roter-Hahn.jpg)
![](https://feedit.cz/wp-content/uploads/2022/03/koprivove-knedlicky-nahled-©Frieder-Blickle_Roter-Hahn-1024x683.jpg)
Pokud tuto farmu navštívíte, nesmíte vynechat ani místní Buschenschank, ve kterém vám na jaře připraví vynikající pochoutky z chřestu. Ať už se jedná o polévku, štrůdl či ragů, vše chutná báječně. Tyto speciality jsou připravovány z čerstvě sklizeného terlanského chřestu, který má právě nyní svou sezónu. Ochutnat byste měli také knedlíky s kopřivami a medvědím česnekem, které dokonale doplňují kůzlečí nebo jehněčí pečeni.
Jestli chcete vyzkoušet přípravu kopřivových knedlíků doma, nachystejte si tyto ingredience:
- 300 g pečiva na knedlíky
- špetka soli
- 1/8 l mléka
- pepř z mlýnku
- 300 g kopřiv
- 1 na špičku nože muškátového oříšku
- 1 cibule
- 2 polévkové lžíce mouky
- 2 stroužky česneku
- 40 g másla
- 40 g nastrouhaného parmazánu
- 4 vajíčka
- 60 g hnědého másla
Pečivo na knedlíky namočte do mléka. Kopřivy omyjte, blanšírujte, dobře vymačkejte, nasekejte najemno a poté smíchejte s pečivem. Najemno nakrájejte také cibuli, česnek a poduste spolu na másle. Poté přidejte pečivo s vejci. Okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem, celou hmotu dobře hněťte. Nakonec přidejte trochu mouky a vytvořte malé knedlíčky. Vařte je ve slané vodě asi 10 minut. Posypejte parmazánem a servírujte s povoleným zhnědlým máslem.
Fotografie:
1. Vejce v ošatce © Roter Hahn, Frieder Blickle
2. Velikonoční zvyky © Roter Hahn, Frieder Blickle
3. Jehněčí žebírka s chřestem © Roter Hahn, Frieder Blickle
4. Kopřivové knedlíčky © Roter Hahn, Frieder Blickle
5. Velikonoční výzdoba © Roter Hahn, Frieder Blickle
Roter Hahn – značka kvality jihotyrolských farem
Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) představilo v roce 1998 Sdružení zemědělců Jižního Tyrolska. Propojuje farmy, které nabízejí turistům možnost strávit aktivní dovolenou v malebném prostředí Jižního Tyrolska, slunném regionu v italských Alpách. V nabídce je nyní více než 1 600 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce.
Hosté se mohou celoročně ubytovat na farmách v apartmánech či samostatných pokojích, které jsou proslulé svou útulnou čistotou a příjemnou atmosférou. Farmy jsou známé vynikající domácí gastronomií, výjimečnou pohostinností a vzornou péčí o hosty. Nabízejí mnoho příležitostí pro strávení aktivní dovolené.
Návštěvníci se mohou zblízka seznámit se životem na jihotyrolské farmě a ochutnat vynikající domácí speciality – čerstvé mléko, sýry, džusy, chléb a mnoho dalších pochoutek. Farmy jsou skvělým výchozím bodem pro poznávání okolí a nabízejí nespočet možností trávení volného času. Hosté si mohou vybrat od turistiky přes silniční i horskou cyklistiku až po sjezdové a běžecké lyžování a další outdoorové sporty.Kromě ubytování na farmách provozuje sdružení Roter Hahn rodinné restaurace umístěné přímo na statcích, udržuje tradici řemesel a provozuje také prodejny místních potravinářských specialit. Další informace o farmách Roter Hahn najdete zde: http://www.roterhahn.cz/cz/. Katalog, ve které jsou představeny možnosti ubytování na farmách v Jižním Tyrolsku, si můžete objednat zde. Na stejném místě v něm můžete online listovat, případně je možné ho stáhnout ve formátu pdf ze stránek www.roterhahn.cz