Pokud se ve vašem jídelníčku často objevuje kedlubna, tak máte dostatečný přísun nejen vitamínů, ale i minerálů. Kedlubna totiž obsahuje vitamíny C, E, vitamíny skupiny B, betakaroten a také vzácný vitamín K. V kedlubně najdete i celou řadu důležitých minerálů, jako jsou draslík, vápník, železo a zinek. Obsahuje i prospěšnou vlákninu, která podporuje trávení, proto se kedlubna hodí jako přírodní lék na zácpu. Navíc je výborným pomocníkem při snižování hmotnosti a neměla by tak chybět v jídelníčku ani během nízkosacharidové diety.
Na jaře se kedlubna vysazuje na téměř každé české zahrádce. K nejběžnějším druhům patří fialová, která má výraznější chuť, a více známá světle zelená, která má dužinu se smetanovým aroma. Dříve byla v kuchyni kedlubna používána především tepelně upravená, ale my si ji dopřáváme nejčastěji syrovou. Dužina kedlubny se texturou blíží nejvíce zelí a brokolici a po uvaření se velmi nápadně podobá bramborám.
Syrovou kedlubnu je možné přidat do salátů či zeleninových obloh nebo si ji dát jen tak s tvarohovou pomazánkou. V tepelné úpravě se hodí jako příloha podobně jako brambory nebo do placiček či jako polévka. Vařená hlíza po tepelné úpravě zesládne a vynikne například při kombinaci s květákem, brokolicí a cibulí.
Pokud vám i během nízkosacharidové diety KetoMix chybí klasické brambory jako příloha, tak si pochutnejte na kedlubnových bramborách například s koprovou omáčkou a vajíčkem. Nepoznáte rozdíl, a i při dietě budete překvapeni, jaká chutná jídla si můžete dopřávat.
Recept je vhodný pro 1. fázi diety KetoMix:
Na 1 porci budete potřebovat:
zeleninový vývar 0,5 -1 l,
1 odměrka KetoMix zeleninové omelety,
kopr,
sůl a pepř,
kedlubna,
čekankový sirup,
vejce (už od 1. fáze).
Postup
Předem si připravte zeleninový vývar. Doporučujeme zeleninu nejprve zprudka orestovat. Mezitím oloupejte kedlubnu a nakrájejte na drobné kostičky. Vařte v osolené vodě doměkka jako klasické brambory. Uvařte si vejce. Pokud máte raději na hniličko, vařte ho asi 6-7 minut. Do 0,5 l vývaru přidejte nasekaný kopr. Přiveďte k varu a zaprašte ½ odměrky směsi na omeletu. Míchejte metličkou. Pokud vám koprová omáčka nehoustne, přidejte druhou polovinu odměrky s omeletou. Na závěr omáčku dochuťte octem, solí a pepřem. Doporučujeme si ocet vedle v rendlíčku převařit, abyste odstranili štiplavou chuť. Neztratí kyselost, ale bude jemnější. Pokud byste si rádi koprovku ještě přisladili, můžete použít čekankový sirup. Low carb koprová omáčka se servíruje s kedlubnovým bramborem a uvařeným vejcem.