Dopřejte mazlíčkům vánoční cukroví, které jim zachutná a neuškodí. Inspirujte se jednoduchými recepty

Praha, 7. prosince 2022 – Stejně jako během svátků rozmazlujeme své blízké výborným cukrovím a svátečními chody, chceme se často o dobroty podělit i s čtyřnohými kamarády. Při takovém pokušení ale nezapomínejme na to, že co je dobré pro nás, rozhodně nemusí být prospěšné pro psy a kočky. Připravte se na svátky pochoutkami přímo pro mazlíčky nebo se nechte inspirovat recepty, které jim můžete sami připravit snadno a rychle. 

Než se pustíte do pečení cukroví pro vaše psí a kočičí přátele, seznamte se s nevhodnými nebo
i nebezpečnými ingrediencemi, kterým je třeba se vyvarovat. „Že bychom neměli mazlíčkům dávat jídlo od našeho stolu je obecný fakt. Ale právě vánoční cukroví v sobě často obsahuje hned několik ingrediencí, které jsou pro psy a kočky nebezpečné. Pozor bychom si měli dát zejména na čokoládu, respektive kakao v ní obsažené, rozinky a vlašské ořechy. Tyto potraviny mohou způsobit vážné selhání ledvin, a to i při konzumaci v malém množství,“ varuje Kateřina Franková, veterinářka
a ambasadorka Fitmin. 

Naštěstí existuje celá řada výborných receptů pro výrobu domácích pamlsků, které udělají mazlíčkům radost a vy se tak nemusíte strachovat o jejich zdraví. Pokud se přeci jen nechcete pouštět do pečení, ale i tak byste rádi dopřáli svému pejskovi chutnou vánoční odměnu, můžete mu pod stromeček nadělit vánoční bonboniéru Fitmin Purity Snax, kde najdete celkem osm druhů pamlsků, které jsou zcela přírodní, tedy bez chemie, a obsahují až 85% masa.

Játrové kostičky pro vaše psí mazlíčky

Šťavnatá pochoutka z jater, na kterou potřebujete pouhé čtyři suroviny. Jak na to?

Připravte si:

  1. 0,5 kg jater
  2. 0,5 kg ovesných vloček
  3. 2–3 vejce
  4. Rozmarýn

Játra, ovesné vločky a vejce vložíme do mísy a společně rozmixujeme. Poté přisypeme trochu rozmarýnu a dobře promícháme. Vzniklé těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 20 minut. Ještě za tepla nakrájíme na úhledné kostičky. 

Proč právě rozmarýn? „Ne nadarmo najdeme ve složení moderních krmiv pro psy a kočky i bylinky. Ty obsahují spoustu vitaminů, minerálů a jsou oblíbené pro své antioxidační účinky. Například rozmarýn je skvělým zdrojem železa, vápníku, vitaminu B6 a podporuje imunitu,“ vysvětluje význam bylinek ve stravě našich mazlíčků veterinářka Kateřina Franková.

Tuňákové sušenky 

Výborná rybí pochoutka, kterou si získáte snad každého pejska nebo kočičku. Díky záměně obyčejné mouky za ovesnou je pamlsek lépe stravitelný. 

Připravte si:

  1. 140 g tuňáka z konzervy
  2. 1 vejce
  3. 120 g ovesné mouky
  4. Lžíce slunečnicového oleje
  5. Jedna až dvě lžíce vody

V míse důkladně smícháme tuňáka, vejce a olej. Do směsi přidáme ovesnou mouku a vodu
a mícháme do té doby, než získáme hladké těsto. Mezitím si dáme předehřát troubu na 180 °C. Těsto tvarujeme na malé kuličky (respektive na tak velké, jaké budou vyhovovat velikosti psa nebo kočky)
a pokládáme na plech si vyložený pečícím papírem. Za zhruba 13 až 15 minut můžeme vyjmout plech z trouby a voilá, tuňákové sušenky jsou na světě. Jen se po nich zapráší, uvidíte. 

Přejeme vám všem páníčkům i vašim chlupatým drahouškům pod stromeček i do dalšího roku jen to nejlepší. Zdraví, štěstí, pohodu a spokojená bříška. Mlsné a veselé Vánoce všem! 

Více informací o značce Fitmin naleznete na stránkách www.fitmin.cz.

O značce Fitmin

Fitmin je tradiční česká značka sídlící v podhůří Orlických hor, kde s respektem k přírodě a láskou ke zvířatům vyrábí krmiva, výživové doplňky a naturální pochoutky pro psykočky, koně a nově i pro malé hlodavce. Od vzniku značky Fitmin uplynulo už více než 24 let a za tu dobu se mnohé změnilo, avšak základní hodnota rodinného byznysu – poctivý přístup k práci – zůstala zachována. Celou společností i nadále prostupuje duch původních zakladatelů společnosti, rodiny Štěpánkových. Jejich chovatelská a zemědělská tradice měla v Helvíkovicích vždy hluboké kořeny. Jako první u nás Fitmin v roce 2010 přišel s unikátní technologií přidávání čerstvého masa do procesu výroby krmiv, díky které si produkty zachovávají skvělou chutnost. Živiny zůstávají ve špičkové kvalitě a nejsou zničeny vysokými teplotami jako v případě, že je maso nejdříve zpracováno v moučku a teprve potom do granulí. Navíc to není maso ledajaké – jedná se o maso vysoké kvality, které je srovnatelné s kvalitou masa, které
se používá v potravinářství.