Češi i Slováci rádi hřeší smaženým. Obědovému menu dominují „tradiční“ jídla. „Smažák“ poráží i svíčkovou!

V Praze, 9. února 2023 – Pokud se jedná o oběd, žebříčku nejpopulárnějších jídel „vládne“ klasika. Vyplývá to z průzkumu a interní analýzy dat společnosti Delirest, která v Česku a na Slovensku provozuje přes 160 závodních restaurací, v nichž každý měsíc kuchaři uvaří a vydají 1,5 milionu jídel. Díky plné digitalizaci závodních restaurací jsou k dispozici první ucelená a detailní data o tom, jaká jídla mají Češi a Slováci k obědu nejraději. Kdo by tipoval svíčkovou, spletl by se. Absolutním vítězem obědů je smažený sýr. Mezi oběma národy se ovšem ukazují i některé kuriózní a zajímavé rozdíly.

(Ne)překvapivé prvenství

Křupavá strouhanka, táhnoucí se sýr. Právě to volí Češi k obědu nejčastěji a Slováci hned jako druhé nejoblíbenější jídlo. Jejich pomyslné hitparádě vévodí jiný smažený pokrm, kuřecí řízek. Lékařům nebo výživovým specialistům to zřejmě radost neudělá, ale právě smažené pokrmy obsazují hned první tři pozice obědové hitparády v obou zemích – v Česku v pořadí smažený sýr, kuřecí řízek a holandský řízek, na Slovensku kuřecí řízek, smažený sýr a vepřový řízek. Mimořádně zajímavé je zjištění, že tradiční svíčková skončila v obou zemích až na šestém místě. Podle Kristýny Ostratické, Fit Brand Chef společnosti Delirest, to ale ani s tou výživovou stránkou nemusí být tak špatné.To, že si lidé rádi dají smažená jídla v závodní restauraci, ještě nemusí znamenat, že je jedí denně i doma. Za jejich popularitou určitě stojí i fakt, že tyto pokrmy jsou náročné a zdlouhavější na přípravu, nejdřív trojobal a pak manipulace s velkým množstvím oleje, k tomu spousta nádobí, mastnota a načichlá kuchyň. Jednodušší a pohodlnější zkrátka je zajít si na toto oblíbené jídlo do závodní restaurace,“ má jasno Ostratická. „Všeobecná obliba plyne z charakteru smažených jídel – hlavně jejich křupavosti, díky které se staly i nedílnou součástí našich svátečních stolů. Jejich rizik jsme si vědomi, proto je pro nás opravdu důležité, abychom je do jídelníčků Delirestu zařazovali s mírou a nabízeli i hodnotnější alternativy,“ doplňuje Executive Chef společnosti Delirest Michal Pažák.

Polévka je grunt!

V čem se naopak mezi Čechy a Slováky ukázaly velké rozdíly, to je preference polévek. V obou zemích je sice tou nejoblíbenější klasická gulášová, na dalších příčkách se ale na talířích otvírají dva zcela jiné světy. Zatímco na Slovensku hosté restaurací milují hrachovou s uzeninou nebo tradiční hustou zelnou polévku s uzeninou, Češi raději sahají po slepičím a hovězím vývaru. „Vysvětluji si to tím, že v Česku je větší tendence považovat polévku za předkrm a přípravu na další chod. Na Slovensku mají sytější polévky větší tradici – v některých regionech byly náhražkou hlavního jídla,“ vysvětluje Kristýna Ostratická. „Jsou to pro nás zajímavá data, tím spíš, že ve většině restaurací nabízíme oba typy polévek, včetně nabídky sytých bufetových. Výsledky navíc částečně zrcadlí i fakt, že hodně hostů našich restaurací pracuje v průmyslu, ve výrobních závodech, takže mají velký výdej energie, a proto potřebují víc zasytit,“ přidává svůj pohled na věc Executive Chef Delirest Michal Pažák.

Sladká tečka? Samozřejmě!

Jak vyplývá z průzkumu a interní analýzy dat společnosti Delirest, Češi a Slováci mají i svá jednoznačně nejoblíbenější sladká jídla. Na východ od řeky Moravy vítězí klasické (pařené nebo pečené) buchty s povidly, v Čechách a na Moravě jsou sladkou jedničkou dukátové buchtičky s vanilkovým krémem. 

Management a kuchaři Delirestu data o oblíbenosti jednotlivých receptur trvale sledují a budou s nimi i dál pracovat, aby věděli, jak obědové menu ještě víc přizpůsobit chuťovým preferencím hostů. Práci s daty využívají i při hodnocení úspěšnosti speciálních akcí, takzvaného Gastrokalendáře, který přináší vždy třetí týden v měsíci do všech závodních restaurací Delirest speciální menu – mimořádný recept zohledňující sezonu, lokální suroviny nebo inspirovaný v kuchyních jiných zemí a kontinentů.

Detailnější přehled jídel uvádíme v tabulce na další straně tiskové zprávy.

O společnosti Delirest

Společnost Delirest je pokračovatelem značky Eurest – historicky prvního poskytovatele závodního stravování v bývalém Československu. Jsme tahounem trhu od roku 1991 až dodnes. Postupně jsme zavedli inovace a produkty, ze kterých čerpá celý trh veřejného stravování a pořád přicházíme s novými nápady. Salátové bary, bezobjednávkový systém výdeje nebo restaurační servis jídla. Na tom všem jsme naše podnikání v Česku před lety postavili a jdeme ještě dál. Jsme moderní, ekologický a digitální poskytovatel veřejného stravování, který si zakládá na digitálních inovacích, špičkovém technickém vybavení provozů nebo na tom, jak kontrolujeme ekologické stopy našeho podnikání. V Česku a na Slovensku dnes vaříme ve 160 závodech a máme víc než 2000 kmenových zaměstnanců, kteří připraví asi 1,5 milionu jídel měsíčně. www.delirest.cz

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování:  www.ceskyobed.cz

PŘÍLOHA TISKOVÉ ZPRÁVY: 

Nejoblíbenější jídla v restauracích Delirest ČR/SR

SKCZ
PolévkyGulášováHrachová s uzeninouZelná s klobásouGulášováSlepičí vývarHovězí vývar
Hlavní jídlaSmažený kuřecí řízekSmažený sýrSmažený vepřový řízekSmažený sýrSmažený kuřecí řízekSmažený holandský řízek
BezmaséSmažený sýrMexická fazole (huevos rancheros)Grilovaný camembertSmažený sýrSmažený sýr typu camembertČočka na kyselo
SladkéDomácí buchty s povidlyDukátové buchtičky s vanilkovým krémemAlpský knedlíkDukátové buchtičky s vanilkovým krémemPalačinky s jahodovým rozvaremAlpský knedlík
PřílohyDušená rýžeHouskový knedlík Opékané bramboryHouskový knedlíkVařené bramboryDušená rýže
Buddha BowlsBeef bowlBowl s kuskusem, kuřecím masem, žampiony a pikantní zálivkouBowl s bulgurem, pečenou dýní, řepou a sýrem fetaBowl s Teriyaki kuřetem, hráškem a dvoubarevnou rýžíBowl s Teriyaki lososem, rýží a červeným zelímBowl s kuskusem, kuřecím masem, restovanými žampiony a pikantní zálivkou