UniCredit Bank úspěšně vydala eurové hypoteční zástavní listy

Praha, 13. února 2023 – UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a.s. (“UniCredit CZ&SK”) oznamuje úspěšnou emisi hypotečních zástavních listů v objemu 500 milionů eur, kterou vydala v rámci programu hypotečních zástavních listů v celkovém objemu 7 miliard eur. Dluhopisům byl agenturou Moody’s přidělen rating Aa2, mají tříletou splatnost s možností prodloužení o jeden rok (soft bullet). Dluhopisy byly upsány s výnosem odpovídajícím Mid Swap (MS) + 60 bazických bodů a nesou kupón 3,625 % (což představuje výnos do splatnosti 3,736 %).

Po svém debutu v říjnu 2022 UniCredit CZ&SK úspěšně umístila 8. února 2023 v pořadí druhou emisi eurových hypotečních zástavních listů. Touto transakcí UniCredit CZ&SK dostála svému záměru být pravidelným emitentem tohoto produktu s cílem nadále posilovat své postavení v této oblasti.

Realizace emise byla důkladně připravena během individuálních rozhovorů s celoevropskými klíčovými investory. UniCredit CZ&SK a další banky zapojené do syndikátu se rozhodly oslovit trh s výnosem na úrovni MS +75 bazických bodů.

O dluhopisy byl od počátku velký zájem ze strany vysoce kvalitních bankovních treasury účtů, který byl doprovázen vysokými objednávkami od významných evropských správců aktiv. Během pouhé jedné hodiny od spuštění byl zaznamenán objem objednávek přesahující 1,2 miliardy eur. Díky pokračující poptávce investorů (objem objednávek převýšil 2 miliardy eur) mohly banky zrevidovat rozpětí spreadů na +60 až +65 bazických bodů, přičemž velikost transakce byla stanovena na 500 milionů eur.

“Vzhledem k omezené citlivosti na cenu jsme byli schopni stanovit výsledný spread na spodní hranici revidovaného rozpětí, což vedlo ke stlačení příplatku za novou emisi do významně negativních úrovní. Parametry transakce vypovídají o vynikající přípravné fázi transakce s investory, ale také o silném ocenění celkové emisní strategie skupiny UniCredit a její bilanční síly ze strany investorů.” říká Massimo Francese, finanční ředitel UniCredit CZ&SK.

Z hlediska úrovně přeupsání, počtu zapojených investorů a v neposlední řadě i z hlediska schopnosti výrazně redukovat výslednou úroveň spreadu lze transakci hodnotit jako nadprůměrně úspěšnou ve srovnání s dalšími obdobnými transakcemi v regionu střední a východní Evropy. 

UniCredit Bank AG působila na transakci jako globální koordinátor a společně s Danske Bank, Erste Group, IMI-Intesa Sanpaolo, LBBW a Raiffeisen Bank International i jako joint bookrunner.

Poznámka: 

Zveřejnění tohoto oznámení představuje zveřejnění vnitřní informace ve smyslu článků 7 a 17 nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu, v platném znění.