V České republice je kritický nedostatek očních lékařů. Ty přitom potřebují i pacienti s chronickým onemocněním

Praha, 13. 2. 2023 – Dlouhá čekací doba na vyšetření, nedostatek míst pro nové pacienty, nutnost dojíždění za nejbližším lékařem. To vše představuje zátěž pro pacienty, kteří potřebují oční lékaře. Situaci má na vině fakt, že v České republice s populací 10,5 milionů lidí ordinuje podle databáze České lékařské komory pouze 1192 očních lékařů. Nejhorší je situace v okresu Semily, kde jsou pouze 2 oftalmologové na 74 130 obyvatel. Takzvaní “očaři” přitom plní zásadní roli nejen při záchytu problému se zrakem, ale i diagnostice přidružených komplikací u chronických onemocnění. Vytíženým očním lékařům by v budoucnosti mohla pomoci umělá inteligence, která se ve zdravotnictví hlásí ke slovu čím dál více. 

Nedostatek oftalmologů pociťují především v okresech Rakovníka, Prachatic, Severní Plzně, Jeseníka a Českého Krumlova. Dohromady je zde pouze 10 oftalmologů. Vytížení ale nejsou jen ambulantní oftalmologové. „Každoročně se zvyšuje počet pacientů, kteří se rozhodli pro laserovou operaci očí, protože je nošení brýlí či kontaktních čoček omezuje. Moderní metody dokáží odstranit i astigmatismus (tzv. cylindry). Vzrůstá také počet lidí podstupujících nitrooční operace, které je mohou v rámci jednoho zákroku zbavit jak šedého zákalu, tak i brýlí a astigmatismu. To vše jsou dobré zprávy pro zdravotní stav populace ČR, ale zároveň špatné pro ty, kteří akutně hledají volný termín u očního lékaře,“ říká ředitel Oční kliniky NeoVize Praha Lukáš Pekárek.

Na sousedním Slovensku není stav příliš odlišný. „Štandardom je, že k nám dochádzajú pacienti z iných miest. Chýbajú nám lekári v regiónoch, čo vidím ako veľký problém. Bratislava sa tým pádom stáva predimenzovaná. Nedostatok odborníkov v regiónoch je však aj problém pre starších a imobilných pacientov. Ak bývajú napríklad viac ako 50 km od najbližšieho očného lekára, na vyšetrenie neprídu. Bezmocnosť a frustrácia pacientov je preto zjavná. Situácia nie je vôbec priaznivá, chýbajú špecialisti. Vekový priemer ambulantného lekára na Slovensku je 65 rokov. Može sa stať, že do 5 rokov nebude mať kto pacientov vyšetrovať. Pritom o očné vyšetrenia dospelých a aj detí je veľký záujem,“ popisuje primář MUDr. Radovan Piovarči z kliniky NeoVízie v Bratislavě.

Počet lidí v populaci, co tyto specialisty potřebuje, se navíc s vyšším průměrným věkem dožití zvyšuje, proto ani zapojení nových absolventů z lékařských fakult tento problém nemůže uspokojivě vyřešit. Pro většinu pacientů je obtížné si oftalmologa najít, a v této situaci se nenachází pouze lidé, co mají problémy se zrakem kvůli věku či potřebují brýle. „S neustále se zvyšující úrovní zdravotní péče se lidé dožívají vyššího věku, ovšem zvyšuje se i počet pacientů s civilizačním onemocněním, kteří potřebují pravidelné kontroly očí, například diabetiků,” říká doc. MUDr. Martin Šín Ph.D., FEBO, přednosta Oční kliniky 1. LF UK a ÚVN. Vyšetření u očního lékaře potřebují chroničtí pacienti, u kterých existuje riziko vzniku přidružených komplikací právě v oblasti zdraví očí, a ty je proto nutné pravidelně kontrolovat. V případě diabetiků jde o riziko diabetické retinopatie, která může zapříčinit problémy s viděním a v některých případech končit i slepotou. Jedná se o onemocnění postihující cévy sítnice v důsledku vysoké hladiny cukru v krvi, které je nejčastější příčinou, z jaké diabetici přichází o zrak.

Oftalmologům může pomoci umělá inteligence

Některé úkony, které dělá standardně oftalmolog, by se díky pomoci diagnostických metod s umělou inteligencí mohly obejít bez jeho přítomnosti. Moderní technologie již nyní zásadně promlouvají do toho, jak vypadá běžná návštěva lékaře a vývoj jde stále dopředu. Díky technologiím se v budoucnosti návštěvy u lékaře mohou stát mnohem kratšími a efektivnějšími, a navíc budou šetřeny kapacity lékařů, kterých je nedostatek i v jiných oborech. Jedním z příkladů technologie tohoto typu je umělá inteligence Aireen. Jde o software, který je schopen na základě snímků oční sítnice diagnostikovat diabetickou retinopatii. Pro pacienty je vyšetření zcela bezbolestné, trvá jen několik sekund a není na něj třeba oko rozkapávat. Oftalmologové a nově i přímo diabetologové díky němu včas zachytí znaky diabetické retinopatie a léčba pacienta může okamžitě začít. Již brzy navíc budou moci pomocí Aireen retinopatii diagnostikovat i přímo diabetologové. Pacienti tedy nebudou kvůli vyšetření očí muset na oční a oftalmologové se budou moci věnovat úkonům, při nichž jsou nezastupitelní. 

„Z pouhého snímku oční sítnice dokáže Aireen poznat znaky diabetické retinopatie, i když ještě pacient nemá žádné subjektivní příznaky. Vždy mě fascinovalo, jak dokáže umělá inteligence bezchybně a rychle rozpoznat znaky onemocnění. Při testování Aireen se ukázalo, že se s lékaři v diagnostice očí se znaky retinopatie shodovala. Nahrát fotografii do softwaru je jednoduché a výsledek je dostupný takřka okamžitě, což znamená úsporu času pro lékaře, a to především oftalmology. Vyšetření bude moct provést diabetolog během rutinní prohlídky pacienta, který už ke specialistovi na oči nebude muset,“ vysvětluje David Navrátil, zakladatel Aireen.

O Aireen

Aireen je unikátní zdravotnický prostředek založený na umělé inteligenci. Byla vyvinuta ve spolupráci s předními oftalmology a diabetology, aby rozšířila možnosti lékařů a pacientů při prevenci a léčbě diabetické retinopatie. Nabízí neinvazivní, bezbolestný screening chronických nemocí pomocí analýzy digitálních snímků oční sítnice. Oční sítnice je jediné místo na lidském těle, kde je možné pouhým okem vidět cévy. Umělá inteligence je nejmodernější průlomová technologie, která umožňuje přesnou identifikaci změn na sítnici. To díky unikátním modelům neuronových sítí, které Aireen vytváří na základě více než milionu snímků, které jsou anotovány ve spolupráci se špičkovými sítnicovými specialisty prestižních očních klinik. 

Aireen je od roku 2020 registrovaným zdravotnickým prostředkem, uvedeným na trh Evropské unie. 

Jde o první český registrovaný zdravotnický prostředek založený na umělé inteligenci.  

Objednejte se k bezplatnému vyšetření zraku pomocí umělé inteligence u zdravotních smluvních pracovišť, jejichž seznam naleznete na https://www.aireen.com/for-patients.