Zhodnocení akcií Fondu Českého Bydlení za rok 2022 atakuje hranici 10 %

Praha 5. května – Fond Českého Bydlení SICAV, a.s. oznamuje hospodářské výsledky za rok 2022, které byly opět rekordní. Fond dosáhl zhodnocení na úrovni 9,72 % p.a., což je o 2 % více než v roce 2021 (7,72 %). Díky novým akvizicím rekordně rozšířil své nemovitostní portfolio na hodnotu přes 368 milionů korun, což tvoří meziroční nárůst o 119 %. V uplynulém roce Fond, který se primárně zaměřuje na české regiony, vstoupil na slovenský trh a učinil také svou první akvizici činžovního domu v Praze.

Jakub Kořínek, spoluzakladatel Fondu Českého Bydlení komentuje: „Rokem 2022 se uzavřel již pátý rok existence našeho fondu. Těší nás, že se naše unikátní investiční strategie v průběhu let prokázala nejen jako životaschopná z pohledu výnosů, ale také atraktivní pro čím dále více investorů a distribučních partnerů. Investoři, kteří jsou s naším Fondem již od samotného počátku, dosáhli již nyní zhodnocení 38,1 % a významně tak překonali dosavadní míru inflace.“

Úspěšný rok Fondu je podpořen i aktuální situací na trhu, kdy český trh vlastnického bydlení zažil v roce 2022 významné ochlazení a jeho důsledkem je prudký pokles prodejů a celkové poptávky po koupi bytů a rodinných domů.  Naopak nájmy pokračují v růstu, v některých regionech i na dvouciferné úrovni překonávající inflaci.

Zvýšený zájem investorů se také projevil v počtu nově vydaných investičních akcií fondu, který byl v porovnání s rokem 2021 téměř trojnásobný. Dalším cílem, kterého jsme v uplynulém roce dosáhly, je více než zdvojnásobení objemu majetku fondu, který dosáhl hodnoty 350 mil. Kč. V příštím roce budeme opět vyhledávat výnosově zajímavé činžovní domy v městech s dobrou socioekonomickou strukturou a rozvinutým trhem nájemního bydlení,“ konstatuje ke splněným plánům Fondu jeho výkonný ředitel Petr Illetško

Vývoj hodnoty akcií v čase

„To, že trh nájemního bydlení roste na úkor vlastnického bydlení potvrzuje i celá řada developerů, která zahájila projekty typu výstavby do pronájmu (build-to-rent). Dalším ukazatelem potvrzujícím posilující trend nájemního bydlení je tempo růstu cen nájmu, které překonalo tempo růstu cen nemovitostí. V krajských městech dosáhl dle Deloitte Rent Index  průměrný meziroční růst cen nájemného hodnoty 9,1 %,“ uzavírá David Fogad, obchodní ředitel Fondu Českého Bydlení.

Obsah obrázku tabulka

Popis byl vytvořen automaticky

O Fondu Českého Bydlení SICAV

Fond byl založen v roce 2018. Investuje skrz své dceřiné společnosti do rezidenčních nemovitostí s atraktivním nájemním výnosem zejména v regionech celé ČR. Fond vlastní a spravuje nemovitostní portfolio v hodnotě přes 368 mil. Kč a jeho čisté obchodní jmění (NAV) činilo k 31.12.2022 hodnotu 350 mil. Kč. Fond je zařazen mezi TOP realitní fondy ČR a je členem Asociace nájemního bydlení. Zakladateli Fondu jsou zkušení investoři Tomáš Novák a Jakub Kořínek. Výkonným ředitelem Fondu je od 1.1.2022 Petr Illetško. Fond identifikuje regiony s optimálním poměrem mezi cenou nemovitostí, nájemním výnosem a lokálními ekonomickými specifiky. Vytváří efektivní infrastrukturu ke správě nemovitostí, zajišťující kontakt s nájemníky, výběr nájemného a průběžnou údržbu. Díky lokální znalosti vybraných regionů umožní vyhledat nejlepší investiční příležitosti v dané oblasti včetně těch, které nejsou běžně inzerovány. Administrátorem a obhospodařovatelem Fondu je od 1.3.2022 CODYA investiční společnost, a.s., depozitářem Fondu je Československá obchodní banka, a.s. Více informací na www.fondbydleni.cz

Disclaimer

Fond českého bydlení SICAV, a.s. je fondem kvalifikovaných investorů. Investorem Fondu se může stát výhradně kvalifikovaný investor ve smyslu § 272 zákona č. 240/2013 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech. Společnost upozorňuje investory, že uvedené informace slouží výhradně pro informační a propagační účely a nejsou nabídkou, výzvou či doporučením k investování. Před investičním rozhodnutím je nutné se seznámit se zněním statutu Fondu. Investování s sebou nese riziko, které může vést k poklesu hodnoty investice a kapitálové ztrátě. Hodnota investičních akcií se v čase mění a historické výsledky Fondu nejsou indikací ani zárukou výsledků budoucích. Investice do Fondu podléhají rizikům uvedeným ve statutu Fondu. 

Informace zde uvedené byly připraveny s maximální péčí, mohou však být předmětem změn a aktualizací a Fond ani obhospodařovatel neposkytují záruku ohledně jejich správnosti či úplnosti. Zdanění Fondu je stanoveno zákonem a může být při změně zákona upraveno. Investorem Fondu se může stát pouze kvalifikovaný investor. Více informací na: www.codyainvest.cz. KID a další informace: https://www.codyainvest.cz/nase-fondy/fond-ceskeho-bydleni-sicav-a-s Podrobné informace, včetně informací o poplatcích a rizicích, naleznete ve statutu, které jsou dostupné elektronicky na internetových stránkách www.codyainvest.cz, a to v českém jazyce. V listinné podobě jsou tyto dokumenty k dispozici na kontaktních místech CODYA investiční společnost, a.s. Správcem Fondu je CODYA investiční společnost, a.s., která aktuálně spravuje 19 fondů s celkovou hodnotou majetku přes 14 mld. Kč (k 31.12.2022). CODYA poskytuje profesionální služby pro investiční fondy kvalifikovaných investorů a speciální fondy, které zahrnují zejména vytvoření fondu, jeho obhospodařování a administraci.