13. června 2023 – Léto je tady a s ním i chatařská a chalupářská sezóna. Chataření je tradicí, která se u nás těší velké oblibě. Čerstvě posečená tráva, hřejivé sluníčko, koupání u rybníka, péče o zahradu, ale i neodolatelná vůně, která se line z kuchyně. To vše nás láká k tomu, odpočinout si
v přírodě, načerpat energii a strávit čas s rodinou i přáteli. Pro mnohé z nás má chalupaření také nádech nostalgie a vzpomínek na dobroty, které o nám o prázdninách připravovaly naše babičky. A to dokonce tak moc, že si někteří z nás dokážou vybavit barvu ubrusu, vůni
i pohodovou náladu prázd nin, když se zakousnou do škubánků nebo buchet.
Proto jsme pro vás připravili několik receptů, díky kterým se vrátíte k babičce na prázdniny, ale i originálně zužitkujete plody z vašich zahrádek. Chalupářské recepty jsou známé svou jednoduchostí, autenticitou a také používáním sezónních surovin. Připojte se k nám na gastronomické putování chalupářskou kuchyní a vyzkoušejte s námi některé z nejchutnějších tradičních receptů. Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.
Opečené bramborové škubánky
s mletým mákem, tvarohem, moučkovým cukrem a rozpuštěným máslem
Bez tohoto jednoduchého jídla si léto u babičky ani nedokážeme představit – pojďme si připravit škubánky s mákem. Klasický recept, který je neodolatelně chutný a existuje mnoho způsobů, jak si jej připravit. Škubánky je totiž možné připravit kulaté, válcovité, zavinuté, ale také v podobě placiček. Někdo je podává jen tak, někdo je ještě opéká, čímž získají krásnou křupavou chuť. Jsou tak univerzální, že je lze upravovat podle vlastní chuti. Můžete zvolit makovou posypku s cukrem a přidat i tvaroh, který dodá celému pokrmu na svěžesti. Vždy ale nezapomínejte na výběr kvalitních surovin. Ty najdete například díky označení logy kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO.
A proč se vlastně této bramborové pochoutce říká škubánek? Název pochází od slova „škubat“, což odkazuje na tradiční způsob přípravy, kdy se těsto „škube“ do drobných kousků. Ne všude v Česku však najdete škubánky – v oblasti východních Čech se jim říkalo „trpálky“, na Rožmitálsku „šterc“, na Soběslavsku „šuška“ a v západních Čechách můžeme najít „kucmoch“, či „kucmouch“. Zde se ale také může jednat o na slano připravenou bramborovou placku.
Recept:
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 60 min.
Náročnost: *
Ingredience:
1 kg brambor
350 g hrubé mouky
150 g moučkového cukru
100 g sádla
150 g mletého máku
200 g másla
250 g měkkého tvarohu
sůl
Postup :
- Oloupané, nakrájené brambory na kostičky uvaříme v osolené vodě do poloměkka, polovinu vody z uvařených brambor scedíme do misky a necháme bokem.
- Do brambor přidáme hrubou mouku a na mírném plamenu necháme pařit po dobu přibližně 10 min.
- Poté uhněteme v hladké těsto. Podle potřeby můžeme přilévat zbylou vodu
z brambor nebo přidat hrubou mouku. - Z těsta tvarujeme noky (nebo placičky) pomocí lžíce, kterou jsme si omastili v másle nebo sádle.
- Noky poté opečeme do zlatova na sádle.
- Opečené noky posypeme moučkovým cukrem, mletým mákem, přidáme tvaroh
a polijeme rozpuštěným máslem.
Tip: Škubánky můžeme udělat i na slano. Stačí si orestovat cibulku na sádle a celé to posypat opraženou slaninou.
Cukety plněné mletým masem, rajčaty a čerstvou bazalkou
Tento recept je naplněný létem a sluncem. Najdeme v něm cuketu, která je již stálicí každé letní sklizně a díky své jemnosti a vyvážené chuti je ideálním základem pro mnoho receptů.
Rajčata dodávají svěžest a šťavnatost a jsou bohatým zdrojem vitaminu C. Dokázali byste odhadnout, kolik existuje druhů rajčat? Na světě najdeme více než 10 000 různých odrůd rajčat. Můžeme najít různé tvary (kulatá, hruškovitá, vejčitá), velikosti (od malých cherry rajčat po obrovská) a barvy (červená, žlutá, oranžová, zelená, dokonce i černá). Každá odrůda má svůj unikátní vzhled a chuť. Takže je určitě z čeho vybírat.
U každého vaření však hraje hlavní roli výběr kvalitních surovin. Vybírejte proto ty, které jsou označené logy kvality například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.
Recept:
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 80 min.
Náročnost: *
Ingredience:
500 g mletého masa (hovězí, vepřové)
50 g cibule
1 kg čerstvých cuket
150 g drcených rajčat
20 g mleté papriky
50 g rajčatového protlaku
200 g tvrdého sýru
2 stroužky česneku
50 ml oleje
sůl, pepř, cukr
Postup:
- Nakrájíme na jemno cibuli a zpěníme ji do zlatova na oleji. Přidáme mleté maso, česnek a orestujeme.
- Přidáme mletou papriku, rajčatový protlak, sůl, cukr, pepř, drcená rajčata, bazalku
a znovu krátce orestujeme. Podlijeme vodou nebo vývarem a za občasného podlévání dusíme do měkka. - Čerstvé cukety rozřízneme napůl a vydlabeme dužinu. Tu nakrájíme na malé kousky
a přidáme do směsi. - Hotovou masovou směs vložíme do vydlabaných cuket, posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme v rozehřáté troubě na 200 °C na cca 25 min.
Tip: Cukety můžeme plnit různými druhy masa nebo také můžeme vyzkoušet vegetariánskou verzi s kuskusem.
Kynuté buchty s makovou a povidlovou náplní
České buchty s povidly jsou pokladem naší kuchyně. Nadýchaná a dozlatova upečená pochoutka přináší radost každému, kdo ji ochutná. Je to symbol nejen naší kuchyně, ale také pohody. Sladká vůně, která provoní celý dům, vás přenese do doby, kdy je naše babičky pekly ve starých pecích. Příprava buchet je ideální při pobytu na chatě, kdy je dostatek času. Tradiční buchty jsou z kynutého těsta, které potřebuje dostatek péče a je důležité jej nechat odpočinout v teple, aby se dostatečně rozvinulo a mohla se vytvořit dobrá struktura
a chuť.
Povidla mají dlouhou historii a jsou jedním z nejstarších způsobů, jak konzervovat ovoce. Je možné je připravit z různých druhů ovoce, jako jsou švestky, meruňky, jahody, hrušky, třešně nebo jablka. Tudíž existuje široká škála chutí a textur. V české kuchyni jsou nedílnou součástí tradičních pokrmů a kromě buchet je můžeme najít také na koláčích, v ovocných knedlících nebo v dalších zákuscích. Mají výraznou sladkou chuť, která dodává těmto pokrmům jedinečnou chuťovou dimenzi.
Rodinná zábava: Příprava buchet s povidly na chatě může být také skvělou rodinnou zábavou. Zapojte své děti do procesu tvoření těsta, plnění buchet i zdobení a předávejte tak tradice další generaci.
Recept:
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 120 min.
Náročnost: *
Ingredience:
Buchty:
400 ml plnotučného mléka
200 g krupicového cukru
21 g droždí
550 g hladké mouky
250 g másla
1 žloutek
Náplň:
300 g švestkových povidel
300 g mletého máku
100 g moučkového cukru
20 ml rumu
sůl
Postup:
- Do 100 ml vlažného mléka přidáme 20 g krupicového cukru, rozdrobené droždí
a necháme 15 min. odpočinout. - Do mouky přidáme 100 g rozpuštěného másla, špetku soli, 100 g krupicového cukru, žloutek, vzešlý kvásek, podle potřeby mléko a důkladně uhněteme v hladké těsto, které necháme nakynout nejméně hodinu v pokojové teplotě pod utěrkou.
- Mletý mák uvaříme ve 100 ml mléka, 80 g krupicového cukru do zhoustnutí
a necháme vychladnout. Švestková povidla důkladně rozmícháme s rumem. - Vykynuté těsto rozválíme asi na centimetr silný plát, ze kterého vykrojíme nožem čtverečky nebo hrníčkem kolečka a na každý kus těsta klademe povidla nebo mák. Těsto s náplní důkladně zabalíme, vytvarujeme buchtu, kterou pomažeme ze všech stran rozpuštěným máslem, přendáme do vymazaného pekáče a necháme dalších
15 min. vykynout. - Buchty pečeme v předehřáté troubě na 160 °C cca 30 min. do zlatova.
- Hotové buchty potřeme zbylým rozpuštěným máslem a necháme vychladnout.
Tip: Buchty můžeme plnit různými náplněmi, například jablky s tvarohem, čerstvými švestkami a tvarohem. Pokud připravujeme buchty i pro děti, můžeme rum vynechat. Naopak přidáme další sezónní ovoce, jako jsou třešně, borůvky nebo jahody přímo do povidlové náplně. To dodá buchtám ještě větší pestrost a osvěžující chuť.
Zdroj fotografií a receptů: prosím uvádějte zdroj www.akademiekvality.cz nebo Akademie kvality.
O značce „Klasa“
Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Spravuje ji Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu pro rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku u 941 produktů od 260 výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou na stránkách eklasa.cz.
O značce „Regionální potravina“
Již čtrnáct let uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou vybírat z 418 výrobků od 318 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Více informací je k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
O značce „BIO Produkt ekologického zemědělství“
Zelenobílý grafický znak BIO nazývaný díky proužkům „biozebra“ je doplněný nápisem „Produkt ekologického zemědělství“. V naší zemi slouží jako ochranná známka pro biopotraviny. Aby mohly produkty toto označení získat, musí být prověřeny některými kontrolními organizacemi, které pověřuje Ministerstvo zemědělství. Bio výrobky označují produkty z rostlin a živočichů z ekologických farem, které nebyly ošetřeny zakázanými pesticidy, minerálními dusíkatými hnojivy a zároveň se při jejich pěstování nebo chovu zohledňuje dopad na životní prostředí a potřeby chovaných hospodářských zvířat. Více informací se dozvíte na webu myjsmebio.cz.
O značce „Ekologická produkce“
„Ekologická produkce“ je na rozdíl od předchozí „biozebry“ značením nadnárodním (ve tvaru zelenobílého lístku) upraveným předpisem Evropské unie. Musí ho mít na svém obale každý produkt, který splňuje v rámci EU požadavky na biopotraviny. Jejich definice je zmíněna v textu výše – u značky „BIO Produkt ekologického zemědělství“. Pro úplnost ještě dodejme, že u biopotravin s původem mimo naši zemi není označení „biozebra“ povinné, i když na obalu být může.
O značce „Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP)“
Jedná se o značení Evropské unie. Funguje už téměř 25 let. Důvodem vzniku byla mj. i ochrana produktů před jejich paděláním. Týká se to následujících značek:
• Zaručené tradiční speciality (ZTS)
• Chráněné označení původu (CHOP)
• Chráněné zeměpisné označení (CHZO)