Komentář Moore: Pokles cen zemědělských výrobců přináší naději na snížení potravinové inflace

Stručný komentář odborníků z poradenské skupiny Moore Czech Republic k vývoji cen výrobců v průmyslu a zemědělství v květnu.

„Aktuální data o vývoji cen zemědělských výrobců dávají českým spotřebitelům naději, že se promítnou do poklesu cen potravin. Již duben přinesl pozitivní signál, když se meziroční růst cen v zemědělství téměř zastavil, a květnová data klesající trend potvrdila – meziročně byly zemědělské ceny nižší o 10,2 %. Pro peněženky českých domácností je to o to důležitější, že k meziročnímu poklesu cen zemědělských výrobců došlo letos v květnu poprvé po více než dvou letech růstu. Tento pokles se samozřejmě propisuje do cen výrobců potravin, a tedy i do cenovek v českých obchodech, se zpožděním, ale poslední data nám dávají stále větší jistotu, že potravinová inflace u nás odeznívá,“ komentuje Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

„Naši důvěru v další pokles spotřebitelské inflace posiluje i vývoj cen průmyslových výrobců. Ten se poprvé od září 2021 dostal v dubnu pod dvouciferné hodnoty, květen pak potvrdil další zpomalení dynamiky růstu cen průmyslových výrobců (meziročně v květnu byly ceny vyšší o 3,6 %, zatímco v dubnu šlo o 6,4 %). Jak ceny v zemědělství, tak i v průmyslu potvrzují naše očekávání snížení spotřebitelské inflace v druhé polovině roku na jednociferné hodnoty. Na přijatelnou úroveň by pak mohla inflace spadnout v prvních měsících příštího roku,“ řekl Petr Kymlička.