Slovensko-česká společnost SmartHead na klimatické konferenci v Dubaji zaujala řešením pro zelené podnikání. Její technologie by se mohla podílet na budování nejčistšího města na světě

Praha 8. 12. 2023 – Klimatické konference COP28 se jako součást podnikatelské mise prezidentky Zuzany Čaputové zúčastnila slovensko-česká společnost SmartHead. Její inovativní technologie, která pomáhá firmám i veřejné správě s přechodem k udržitelnosti a ESG reportingem, zaznamenala v Dubaji mimořádný úspěch. Společnost aktuálně jedná s partnery z Blízkého východu o zapojení 500 nových klientů. Nakročeno má také k zakázce směřované na rozvoj udržitelnosti samotného města Dubaj. To by se mělo do roku 2040 proměnit na světovou metropoli udržitelných technologií a kvality života. Pomoci by s tím přitom mohl právě software z Bratislavy.

Ve Spojených arabských emirátech aktuálně probíhá klimatická konference COP28, na níž světoví lídři spolu se zástupci byznysu, veřejného i neziskového sektoru hledají cesty, jak snížit emise a omezit klimatické změny. Se svou delegací se na konferenci vypravil český premiér Petr Fiala a rovněž slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Mezi firmami, které si do své podnikatelské mise slovenská hlava státu vybrala, byla slovensko-česká společnost SmartHead. Ta prostřednictvím svých inovativních technologických řešení pomáhá především firmám, ale i městům a zemím urychlit přechod k udržitelnému hospodaření. V Evropě rostoucí zájem o komplexní nástroje spravující data o udržitelnosti do velké míry souvisí s nástupem nových unijních pravidel. Ta začnou platit od ledna 2024 a zavádějí pro firmy povinnost vykazovat své aktivity a výkonnost v oblasti ESG (Environmental, social, and corporate governance).

Účast na konferenci byla příležitostí představit naše technologické řešení na mezinárodní scéně, získat nové byznysové kontakty, potenciální zákazníky a obchodní partnery. Investice do greentech řešení a jejich zavádění do praxe zejména v oblasti veřejné správy dlouho vázly. Dnes se ale situace začíná zlepšovat. Na konferenci jsme viděli, že i nejvyšší političtí představitelé si čím dál silněji uvědomují, že zmírnit dopady klimatické krize nepůjde bez efektivní spolupráce se soukromým sektorem. Úspěšně zvládnutá udržitelná transformace tak může pro firmy znamenat konkurenční výhodu na trhu,“ říká Veri Osvald, spoluzakladatelka a CEO SmartHead.

Vše udržitelné na jednom místě

Na konferenci COP28 společnost SmartHead prezentovala svůj inovativní software pro centralizovanou správu dat. Ten umožňuje subjektům v soukromém, ale též ve veřejném sektoru řídit všechny aktivity v oblasti udržitelnosti z jednoho místa, spravovat příslušná data a vykazovat je v souladu s mezinárodně uznávanými standardy. Firmy současně mohou data o své činnosti transparentně a efektivně komunikovat zákazníkům, obchodním partnerům, kontrolorům či široké veřejnosti. Na důležitosti toto řešení získává zejména v souvislosti s evropskou směrnicí o nefinančním reportování CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Ta začne platit od ledna 2024 a zavádí pro velké firmy povinnost reportovat své ESG aktivity. V průběhu příštího roku se navíc plánuje její rozšíření i na menší podniky. 

Téma udržitelnosti se pro fungování firem postupně stává naprosto zásadním. Rozhoduje o dalším úspěchu, ovlivňuje přístup k financím, konkurenceschopnost, umění přilákat top talenty a udržet obchodní vztahy na národní stejně jako na mezinárodní úrovni. V souvislosti s ESG reportingem firmám nabízíme řešení, které pomáhá nejen vyhovět legislativním požadavkům, ale také efektivně prezentovat své udržitelné aktivity navenek,“ vysvětluje Veri Osvald.  

Software z Bratislavy až na Blízký východ 

Technologické řešení SmartHead na konferenci COP28 zaujalo i partnery daleko od Evropy. Společnost aktuálně jedná o prohloubení již existující spolupráce s dubajským partnerem The Carbon Collective Company. „Pokud se podaří jednání dovést do zdárného konce, náš software bude využívat 500 nových klientů z oblasti Perského zálivu,“ přibližuje Veri Osvald.

Úspěch pro software z Bratislavy přinesla také prezentace před Dubajskou obchodní komorou, která zaštiťuje vztahy mezi firmami a veřejným sektorem s cílem naplnit strategický plán na rozvoj Dubaje do roku 2040. Podle něj se má z metropole stát dlouhodobě nejčistší město na světě a jednička v udržitelných technologiích. Na tomto cíli by se chtěla slovensko-česká společnost aktivně podílet. „Účast na tomto projektu by nám mohla otevřít cestu k zapojení naší technologie nejen v dalších městech Spojených arabských emirátů, ale i v ostatních zemích Blízkého východu,“ dodává Veri Osvald, kterou v nejbližších týdnech čeká prezentace právě pro představitele města Dubaj.

O SmartHead: 

SmartHead je ucelená digitální platforma, která podnikům zjednodušuje ESG reporting. Společnost založená v Bratislavě získala investice mimo jiné od Seed Starteru České a Slovenské spořitelny, které jsou členy přední evropské bankovní skupiny Erste Group. Její technologie už dnes oslovuje klienty po celém světě. Řešení SmartHead využívají komerční a nekomerční organizace z více než 15 zemí. Jde například o Tesco, Sheraton, The Red Sea Cruise Company, Dell, McDonald’s, Kaufland, Uniqa, BMW, ale i města jako San Francisco v Kalifornii.