PwC CEO Survey: Šéfové firem věří v pokračující pokles inflace, pořád ale zůstane na vyšších úrovních

Míra inflace zůstane i nadále nad dvouprocentním cílem České národní banky. Přestože obavy šéfů českých firem z inflace za poslední rok výrazně klesly, stále téměř 43 % generálních ředitelů očekává inflaci v rozmezí 6–10 %.  Více než polovina firem i pro letošek počítá s růstem cen svých produktů a služeb, vyplývá z aktuálního unikátního průzkumu PwC CEO Survey mezi generálními řediteli českých firem.

Devět z 10 generálních ředitelů českých firem předpokládá, že inflace v letošním roce bude mezi
3 a 10 procenty: 50 % očekává inflaci mezi 3 a 5 %, téměř 43 % pak věří v inflaci vyšší mezi 6 a 10 %. „Obavy z inflace nadále u šéfů firem přetrvávají, byť jsou výrazně menší než na začátku loňského roku. Přesto však jen jedno procento ředitelů věří, že se letošní inflace přiblíží k dvouprocentnímu inflačnímu cíli centrální banky,“ vysvětluje Daniel Janeček z týmu strategického poradenství PwC Česká republika.

„Výsledky CEO Survey přitom dlouhodobě ukazují, že generální ředitelé umějí hrozby pro své podnikání dobře odhadnout. Např. v loňském roce polovina šéfů věřila v inflaci mezi
6 a 10 procenty, což se nakonec vyplnilo. I proto lze očekávat, že návrat k inflačnímu cíli bude nadále pozvolný. A pokles úrokových sazeb by také nemusel být tak rychlý, jak by se zdálo ještě před nedávnem,“ dodal. 

Obsah obrázku text, snímek obrazovky, Písmo, diagram

Popis byl vytvořen automaticky

V loňském CEO Survey nevěřil k dosažení dvouprocentního inflačního cíle ČNB ani jeden generální ředitel, letos se již opatrný optimismus v některých firmách objevuje, 1 % šéfů věří v inflaci v blízkosti inflačního cíle pod 3 %.

Více než polovina CEO (57 %) zároveň předpokládá, že ceny produktů či služeb jejich společnosti letos dále porostou, přes 15 % ředitelů dokonce očekává nárůst cen o více než 15 %. Na druhé straně, 29 % firem se přiklání ke stabilním cenám a 13 % dokonce počítá s poklesem cen. „Z hlediska inflace má zřejmě česká ekonomika pro tuto chvíli to nejhorší za sebou. Meziroční míra inflace bude postupně klesat a v letošním roce by neměla být zásadní brzdou české ekonomiky. Firmy se budou moci více soustředit na boj s jinými riziky,“ uzavřel Daniel Janeček z PwC.

Česká národní banka také věří v pokles inflace, na posledním měnovém zasedání na konci loňského roku snížila sazby o čtvrt procentního bodu. K poklesu sazeb došlo poté, co byly sazby téměř rok
a půl stabilní. Aktuální prognóza centrální banky počítá s celkovou inflací za letošní rok ve výši
2,6 procenta.

O PwC CEO Survey

CEO Survey je unikátní soubor dat a analýz, který ukazuje, jak se na svět dívají přední představitelé významných firem. Tedy ti, jejichž názory a rozhodnutí do značné míry formují národní i globální ekonomiku. Průzkum a následná studie řeší jak tradiční ekonomické otázky tvořící souvislou časovou řadu, tak i aktuální témata. Česká verze CEO Survey letos vznikla popatnácté a během listopadu
a prosince se jí zúčastnilo celkem 188 respondentů z řad generálních ředitelů českých firem. Kompletní výsledky české CEO Survey 2024 budou zveřejněny začátkem února.

O PwC

V PwC usilujeme o budování důvěry a řešení důležitých problémů ve společnosti. Jsme součástí celosvětové sítě firem ve 156 zemích světa s více než 295 tisíci lidmi, jejichž cílem je poskytovat ty nejkvalitnější služby v oblasti řízení rizik, poradenství a daňových služeb. Více o naší společnosti naleznete na stránkách www.pwc.com, kde nám můžete povědět i o tom, na čem záleží právě vám. PwC je označením pro světovou síť společností PwC, přičemž každá společnost této sítě je samostatným právním subjektem. Pro bližší podrobnosti můžete navštívit webovou stránku www.pwc.com/structure.