Apple se stal největším prodejcem smartfonů na světě

Společnost Apple je momentálně druhou nejhodnotnější firmou na světě z hlediska tržní kapitalizace, těsně za Microsoftem. Apple vděčí za svou velikost především jednomu produktu, kterým je iPhone. Ten před více než 15 lety definoval trh s chytrými telefony. iPhone je však ve srovnání s průměrem trhu se smartfony drahý přístroj, jehož průměrná cena se každoročně blíží 1 000 USD, a proto Apple nikdy předtím nedominoval z hlediska počtu prodaných kusů. Díky tomu měl Apple dlouhodobě podíl na prodeji chytrých telefonů necelých 20 %, ale z tohoto trhu si odnesl až kolem 48 % tržeb a dokonce 85 % zisků.

Zdroj: Counterpoint Market Monitor Service

Nyní však přišel další důležitý milník. Podle výzkumné společnosti IDC Apple loni poprvé prodal více chytrých telefonů než konkurenční Samsung. Ten žebříčku kraloval dlouhých 12 let, než sesadil z trůnu legendární Nokii. Tehdy Apple nebyl ani v první pětce. Podle IDC Apple loni prodal 234,6 milionu chytrých telefonů, což je meziročně o 3,7 % více. Na druhém místě se umístil již zmíněný Samsung, který prodal 226,6 milionu smartfonů, v tomto případě se jednalo o 13,6% meziroční pokles. Celkově se na celém světě prodalo přibližně 1,17 miliardy chytrých telefonů a trh meziročně klesl o 3,2 %. Podíl společnosti Apple na prodejích tak loni činil 20,1 %, podíl Samsungu 19,4 % a Xiaomi 12,5 %. První pětku pak uzavírá Oppo s podílem 8,8 % a Transsion s 8,1 %.

Zdroj: IDC Worildwide Quarterly Mobile Phone Tracker, January 15, 2024

Roční prodeje na úrovni 1,17 miliardy kusů představují nejnižší počet prodaných smartfonů za posledních 10 let. V posledním čtvrtletí loňského roku to však již vypadalo lépe, neboť předběžné údaje ukazují 8,5% nárůst počtu prodaných přístrojů. Apple zaznamenal 11,6% růst, Samsung 10,9% pokles a Xiaomi 22,7% růst. Zdá se tedy, že tento trh je z nejhoršího venku a po 7 čtvrtletích poklesu přichází růst. Je však třeba dodat, že údaje IDC jsou předběžné a teoreticky se ještě mohou změnit, ale podobné údaje uvádí i další výzkumná agentura Canalys.

Zdroj na IDC report: https://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS51776424