Nové jídelníčky ve školách mohou ušetřit miliony porcí jídla

PRAHA 24. ledna – Chystaná reforma školního stravování přispěje ke změně stravovacích návyků. Kromě vyváženější a zdravější stravy může přispět i k omezení plýtvání jídlem, ročně by se mohlo ušetřit až několik milionů porcí jídla.

V České republice bude v blízké době důležitá debata o změně jídelníčků ve školách. Státní zdravotní ústav spolu s dalšími odborníky chystá reformu školního stravování, kde se nyní vaří podle norem starých přes
40 let. „Tato změna přispěje ke změně stravovacích návyků téměř dvou milionů dětí, jídelníčky by se mohly kompletně proměnit a přispět nejen ke zdravějšímu stravován a využívání nových surovin
a potravin, ale i k omezení plýtvání jídlem,“ domnívá se generální ředitel společnosti ISS International v České republice Michael Almasy.

Podle dat OSN se v celosvětovém měřítku mezi sklizní a maloobchodem ztratí přibližně 13 % vyprodukovaných potravin. A 17 % celkově světové produkce potravin se promarní v domácnostech, v potravinářství a maloobchodě. „K největším ztrátám přitom dochází právě při velkých provozech, a školní jídelny jsou v tomto případě úplný extrém. Školní kuchyně často, i kvůli nedostatku financí nebo inspirace, vaří stejná jídla už desítky let. Děti na toto jídla už nejsou z domova zvyklá a nechutnají jim. Druhotným jevem nezdravého a nedostatečného stravování tak je obří vyhazování zbytků,“ dodal Michael Almasy s tím, že právě zahájená debata o změně jídelníčků může tento nešvar výrazně změnit.

ISS International, největší a nejstarší světová společnost podnikající v oblasti facility managementu, má se snižováním potravinového odpadu vlastní zkušenosti. Za poslední 4 roky omezila plýtvání jídlem ve svých kuchyních a kantýnách o 30 %, to odpovídá ročnímu objemu téměř 2,5 milionu porcí jídla. ISS si stanovila za cíl snížit do roku 2027 množství potravinového odpadu o 50 % oproti výchozímu stavu v roce 2019. 

„Celosvětově i v našich provozech v České republice jsme v posledních několika letech přijali řadu kroků vedoucích k omezení plýtvání potravinami. Optimalizujeme nákupy potravin, detailně plánujeme jídelníčky, společně s konzumenty měníme jejich stravovací návyky. To vše přispívá k omezení plýtvání, v celosvětovém měřítku takto ročně ušetříme téměř 2,5 milionu porcí jídla. Věřím tak, že k podobným úsporám může dojít i u českých školních jídelen,“ vysvětluje generální ředitel ISS International v České republice Michael Almasy.

Ruku v ruce se snižováním potravinového odpadu jde i pokles emisí skleníkových plynů. Roční úspora CO2 dosahuje 4200 tun, jedná se tak o 5% pokles emisí na každých 1000 kcal připravených potravin.

Almasy připomíná, že k omezení plýtvání výrazně pomáhají i nové technologie a umělá inteligence. „Díky využití umělé inteligence při přípravě jídel v našich restauracích a kuchyňských provozech mají kuchaři k dispozici detailní data o plýtvání a konzumačních návycích v různých zemích světa, což jim pomáhá optimalizovat výrobu jídla a velikost porcí – a tím snižovat množství nejen potravinového odpadu, ale např. i plastů,“ dodal Michael Almasy.

Kromě lepších dat o chování konzumentů a využití umělé inteligence podle něj do budoucna může být trendem i změna ve stravovacích návycích. V posledních letech se tématem stává např. využití potravin méně náročných na produkci, spotřebu vody či energie. „A stále větší prostor dostávají i regionální potraviny na úkor těch převážených napříč kontinenty,“ uzavřel. 

Školní jídelny nyní pro své strávníky vaří podle asi 40 let starého spotřebního koše a podle norem, které vycházely z tehdejších znalostí o vlivu stravy na lidské zdraví. Na změně nyní pracují odborníci, garantem připravované reformy je Státní zdravotní ústav (SZÚ). Cílem změny je podle SZŮ zmodernizovat školní stravování tak, aby odpovídalo požadavkům na zdravé stravování ve 21. století. Dříve ústav upozorňoval mj. na to, že obědy ve školních jídelnách často nemají dostatečnou energetickou hodnotu a neodpovídají výživovým potřebám dětí.

O ISS

ISS International Czech Republic je dceřinou společností dánské ISS A/S. Ta je největší a nejstarší světovou společností podnikající v oblasti facility managementu. Za rok 2022 vykázala skupina provozní zisk ve výši 2,85 miliardy dánských korun (zhruba 9 miliard Kč). Skupina zaměstnává přes 350 tisíc zaměstnanců ve více jak 30 zemích světa, obsluhuje přes 40 tisíc firemních klientů.