Svoboda volby: Jaký technologický trend rezonuje zaměstnaneckým světem?

V současné době se firmy potýkají s nedostatkem pracovní síly a do roku 2030 se situace ještě zhorší. Studie Boston Consulting Group alarmuje s odhadem chybějících 180 tisíc zaměstnanců. V boji o talenty i české společnosti hledají nové způsoby, jak nalákat a udržet své pracovníky. Generace Z, přicházející na trh práce, už totiž stravenky nebo sick days navíc tolik neocení.

Jana Studničková, CEO iBusiness Thein, upozorňuje na nový trend: “Zaměstnavatelé by se v oblasti benefitů měli zaměřit zejména na jejich personalizaci a respektovat tak odlišnosti nových i stávajících zaměstnanců, což se dá uchopit mnoha způsoby. Jedním z nich je výběr koncových zařízení. Zaměstnanci chtějí sami rozhodovat o nástrojích a technologiích, které k práci využívají. Řada předních firem, jako jsou například Cisco nebo O2, jim tento výběr už nyní umožňuje. Ať preferují Windows, Linux nebo Mac, rozhodnutí je zcela na nich.”

Jaká jsou čísla? 

Výzkum Vanson Bourne z roku 2019 odhalil, že 70 % studentů očekává svobodu ve výběru technologií, které používají v práci. Podle studie společnosti Jamf se 97 % zaměstnanců ve firmách, kde si mohou vybrat mezi Mac a PC, cítí loajálnější a produktivnější. Automaticky tak možnost volby představuje nejen zaměstnanecký, ale i obchodní benefit. Mladí lidé na trhu práce zkrátka nehledají jen stabilní zaměstnání, ale chtějí prostředí, které respektuje jejich individualitu a adaptabilitu. Volba mezi Macem či PC, iOS nebo Androidem se stává součástí firemní kultury a hodnot, což se promítá i do vnímání společnosti na trhu.

I když trh přetéká možnostmi, preference jdou jasně k Apple. U Cisco si 59 % nováčků a 65 % stávajících zaměstnanců volí Mac, a u studentů, teprve se chystajících do zaměstnání, je to dokonce 71 %. 

Výsledek? Produktivita a spokojená firma

Studie od Forester zjistila, že uživatelé Maců jsou o 5 % produktivnější než jejich kolegové s PC. To se rovná 104 hodinám práce navíc za rok. Mac uživatelé také tráví méně času řešením IT problémů, což zvyšuje produktivitu o dalších 48 hodin za tři roky. Proč toto všechno řešíme? Protože ve světě, kde se talent stává čím dál tím vzácnějším, společnosti, které poskytují svým zaměstnancům svobodu volby, nejenže zvyšují produktivitu, ale především si udržují spokojené a loajální pracovní síly. “To už je slušná motivace a ve srovnání s jinými benefity má pro zaměstnavatele i určitou přidanou hodnotu a přesah do dalších sfér mimo HR,” uzavírá Jana Studničková z iBusiness Thein. 

O iBusiness Thein

iBusiness Thein je nejmladší B2B autorizovaný reseller Apple v Česku a nový projekt skupiny Thein. Pro B2B zákazníky přináší možnost pořízení produktů značky Apple, a to jak přímo, tak formou služby. Její součástí je také záruční a pozáruční servis, prodloužená záruka, pojištění, náhradní zařízení v případě jeho poškození nebo ztráty a na konci tříletého cyklu pak garantované smazání dat a případná ekologická likvidace. 

O skupině Thein

Thein je investiční skupina založená zkušeným manažerem a investorem Tomášem Budníkem, která se zaměřuje na rozvoj technologických společností v oboru lCT, kyberbezpečnosti a průmyslu 4.0. Pomocí fondů Thein Private Equity SICAV a J&T Thein SICAV chce ve svém portfoliu propojovat zajímavé projekty a poskytovat jim byznysovou a infrastrukturní expertízu. Hlavní filosofií skupiny Thein je hledání nové synergie mezi jednotlivými projekty a udržení českého know-how v českých rukách.