Česko v EU: Buď bude pomalu stoupat s Německem, nebo rychle klesat s Ruskem

Evropská unie se nerozpadne, spíše se ještě více sjednotí. Díky euru sice ušetříme miliardy, ale stejně nás nezachrání, raději se více soustřeďme na USA – to byly názory zástupců politiky nebo byznysu na konferenci FocusOn nazvané 20 let v EU.

1. února 2024, Praha, Česká republika – Jakou roli hraje Česká republika v rámci Evropské unie? Na to odpovídali dva bývalí čeští premiéři – Vladimír Špidla a Mirek Topolánek.  

V mezinárodních vztazích jsem zaznamenal obrovský nárůst našeho vlivu a váhy,“ uvedl Vladimír Špidla. Odlišně to však vnímá Mirek Topolánek: „20 let v EU beru jako 20 let nenaplněných očekávání.“ 

Když se Evropa rozsypala, vždy nám šlo o život

Před dvaceti lety kolovala ve společnosti vize, že po vstupu do EU doženeme Německo. To jsme zatím nezvládli. „Můžeme pomalu stoupat s Německem, nebo rychle klesat s Ruskem,“ konstatuje Topolánek. 

Vůči Německu se oba expremiéři vyhraňují i v případě svrchovanosti. Češi jsou podle slov Mirka Topolánka více citliví na ztrátu svobody. „Při referendu před 20 lety jsme vědomě rozhodovali o jisté ztrátě naší svrchovanosti. Netušili jsme však, že se svrchovaností budeme částečně ztrácet i svobodu,“ říká Topolánek.  

Na východisku z takové situace se však shodují. Česká republika by podle nich měla maximalizovat svůj vliv uvnitř evropské struktury. „Když se Evropa historicky rozsypala, vždycky nám šlo o život,“ doplňuje Špidla. Mirek Topolánek se k názoru přidává s volbou menšího zla: „Německo mimo Evropskou unii je pro nás větší hrozbou než my v Unii pod vlivem Německa.“

Koruna může čelit spekulativním útokům, euro prodraží bydlení

Euro vyřeší vysokou inflaci a ekonomickou krizi, snížilo by provozní náklady státu a zlepšilo konkurenceschopnost malých a středních podniků. Navíc i ceny dovezeného zboží by mohly klesnout, protože by odpadly transakční náklady spojené s korunou. 

„Žijeme v době bezprecedentního ohrožení, které tady dlouho nebylo, a pokud se podívám na malou samostatnou měnu, jako je česká koruna, tak může dojít ke spekulativnímu útoku, který povede k politickému rozvratu v České republice,“ uvedl Michael Pascal Večeř z iniciativy Euro v Česku.

Naopak Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank, upozorňuje na negativa přijetí eura s tím, že eurozóna nesplňuje základní atributy optimální měnové zóny. Tvrdí, že přijetí eura by mohlo vést k vyšší inflaci a výraznému zdražení bydlení. Kovanda také odmítá myšlenku, že s eurem by byly hypotéky levnější. 

„Levnější hypotéky znamenají větší příliv peněz do nemovitostní sféry a větší růst cen. To by znamenalo, že by nemovitosti byly s eurem dražší,“ komentuje Kovanda.

Dotace z EU se často zneužívají. Chyba ale není v Bruselu, spíše v Praze…

S fungováním Evropské unie se nerozlučně pojí kritika přebujelé byrokracie a dotací. „Český podnikatelský sektor pravidelně čelí větší byrokracii v důsledku nejrůznějších pozměňovacích návrhů v našem parlamentu,“ upozorňuje na trochu pokřivenou perspektivu Pavel Telička, bývalý eurokomisař. 

„Často to není Brusel, ten pověstný úředník, kdo navrhne ne vždy optimální řešení, ale právě členské státy.“ Když je ale třeba řeč o nastartování inovativnější ekonomiky, tak Teličkovi dotace přijdou smysluplné.

Marcel Soural, šéf skupiny Trigema, která stojí například za karlínským projektem Fragment, si na druhou stranu myslí, že dotace nemusí být vždy jen pozitivní. „Samozřejmě když chceme podpořit region, který je opravdu zaostalý, tak to moc jinak nejde. Špatné je, že dotace se zneužívají.“

A co přinese budoucnost? Oba se shodují, že jakýkoliv rozpad Unie určitě nehrozí. Naopak. Telička však vidí potřebu politiků s vizí a odvahou. „Za 10 let vidím Unii zhruba plus minus tam, kde je dnes. Přál bych si ale samozřejmě, aby byla ještě silnější, zdravější, konkurenceschopnější, inovativnější a demokratičtější.“

O FocusOn.cz:

Server FocusOn.cz se zaměřuje na tvorbu videí. Zabývá se tématy souvisejícími s byznysem, moderními technologiemi, ekologií, včetně celospolečenských kauz. Vznikl v roce 2021 a jeho majiteli jsou prostřednictvím společnosti AB Robotix Jiří Böhm a Tomáš Vrána.

Odkaz na videa z konference:

Špidla vs. Topolánek

Kovanda vs. Večeř

Soural vs. Telička