Oblasti stínění dominují venkovní žaluzie, trendem se stávají inteligentní systémy ovládání

Stínění už neslouží pouze k uchování soukromí obyvatel domů a bytů, ale hraje nezastupitelnou roli také v oblasti termoregulace budov. Trhu stínicí techniky proto kraluje externí stínění, zejména venkovní žaluzie, které jsou klíčové z hlediska energetických úspor. Na popularitě získávají i automatizační prvky, jako jsou sluneční a větrná čidla, či inteligentní systémy ovládání.

Nároky na energetickou úspornost staveb se u českých zákazníků stále zvyšují, proto také v posledních letech podle odborníků vzrůstá poptávka po venkovním stínění. „U zákazníků jednoznačně dominuje exteriérová stínicí technika, to znamená venkovní žaluzie, screenové a venkovní rolety. Jedná se o nejefektivnější systémy stínění zejména z pohledu světelného komfortu a tepelné bilance budov, což je do budoucna klíčové,“ uvádí Erich Stavař, spolumajitel opavské společnosti ISOTRA, která v současné době exportuje své výrobky, komponenty a technologie pro výrobu do více než čtyř desítek zemí světa. 

Stínicí technika vytváří udržitelnější bydlení

Venkovní stínění je neodmyslitelnou součástí rodinných i bytových domů, ale také kancelářských a veřejných budov. Obecně se udává, že při využití stínicí techniky je úspora spotřeby energie v rozmezí 20–25 % v energetické bilanci budov dle konkrétního objektu. „Stínicí technika, a zejména exteriérová stínicí technika, velice úzce souvisí s energetickými úsporami budov a domů, a to jak v letním, tak zimním období. V letním období významně chrání interiéry budov před přehříváním a nutností používat nákladné klimatizační jednotky. V zimním období zabraňuje zbytečnému úniku tepla a vyzařování z interiéru do venkovního prostředí,“ říká Lýdie Blachutová ze společnosti ISOTRA. Instalace stínicí techniky je tak přímým krokem v boji proti změně klimatu a vytváření udržitelnějších budov. Toto jednoduché opatření zabraňuje přehřívání budov, snižuje potřebu klimatizace a snižuje emise CO2.

Inteligentní ovládání umožňuje navolit různé typy scénářů

Ruku v ruce s rozmachem chytrých domácností se také zvyšuje poptávka po inteligentních systémech ovládání. V současnosti lze ovládat stínění prostřednictvím mobilu či tabletu a vytvořit si tak vlastní systém automatizace domácnosti. „Zákazník má na výběr celou řadu motorizovaných systémů, včetně těch inteligentních, které stačí bezdrátově připojit k řídící jednotce. Lze si navolit například různé typy scénářů pro jednotlivé typy stínicích prvků nebo světové strany a polohy slunce,“ vysvětluje Bohumír Blachut, spolumajitel společnosti ISOTRA. Žádaná jsou také praktická sluneční a větrná čidla, která například venkovní žaluzie automaticky vytáhnou v případě větru nebo naopak sklopí při silném slunci.

Trendem je „outdoor living“

Vedle exteriérové stínicí techniky je celosvětovým trendem také tzv. outdoor living. „Lidé mají potřebu trávit co nejvíce času venku v přírodě, na terase. S tím souvisí rostoucí poptávka po bioklimatických pergolách včetně screenových rolet,“ vysvětluje Erich Stavař a dodává, že v posledních letech stoupl zájem o bioklimatickou pergolu ARTOSI, která spojuje elegantní design s inovativními technologiemi pro optimální regulaci teploty a světla.

Společnost ISOTRA

Historie opavské firmy ISOTRA sahá až do roku 1992, kdy se švagři Bohumír Blachut a Erich Stavař rozhodli začít podnikat v oblasti těsnění do oken a jejich montáží. Později působení rozšířili na výrobu a montáž žaluzií a následně také venkovních žaluzií a dalších exteriérových produktů, jako jsou screenové rolety či markýzy a bioklimatické pergoly. Důležitou součástí je výroba komponentů, profilovacích tratí, střižných nástrojů a celých technologických celků pro výrobu žaluzií. Od konkurence se společnost ISOTRA odlišuje především tím, že dokáže vyvinout zcela nový výrobek od A do Z na zakázku. To znamená navrhnout design, vyrobit k němu jednotlivé komponenty, otestovat a certifikovat nový produkt, nastavit technologické procesy, vyvinout nové strojní zařízení a dodat takto kompletní technologii. Z rodinné firmy vyrostla společnost, která zaměstnává přes 600 lidí a své výrobky, komponenty a technologie exportuje do více než 40 zemí světa. 

Více na: www.isotra.cz