Za více než 20 let organizace Školní jídelna Praha 10 vydala přes 24 milionů obědů

Praha, 11. dubna – Školní stravování má v České republice už téměř stoletou tradici. Na počátku stála poválečná snaha o nasycení dětí. Dnes má školní stravování mnohem větší ambice: jídlo má být výživově hodnotné a nutričně vyvážené a mělo by mít i vzdělávací charakter. Příspěvková organizace Školní Jídelna Praha 10 (ŠJP 10) se kromě jiných těmito hodnotami řídí posledních 13 let. Za dobu své existence vydala přes 24 milionů obědů a celkem eviduje na 75 tisíc strávníků. Organizace se skrze své inovativní aktivity stala jedním z lídrů v určování trendů školního stravování, zvyšování kvality a úrovně školního stravování, čímž se stala inspirací pro mnoho školních jídelen v celém Česku.

Organizace letos oslavila 20 let své existence. Za tuto dobu organizace odhaduje, že vydala přes 24 milionů obědů, což by stačilo na jedno vydání obědů pro obyvatele Austrálie. Dále připravila přes 4 miliony litrů polévky, což by naplnilo čtyři 25metrové plavecké bazény. Za dvě dekády také vydala dětem přes 2 tuny čerstvého ovoce a zeleniny. Organizace odhadla, že za více než dvacet let eviduje na 75 tisíc strávníků. 

Denně až 8 tisíc strávníků a výběr ze dvou hlavních jídel 

Školní jídelna Praha 10 dnes čítá 13 provozoven, kterými zabezpečuje v městské části stravování žákům 13 základních škol, 6 mateřských škol, a dalším subjektům včetně několika středních a vyšších odborných škol. „Denně obsloužíme kolem 8 tisíc strávníků, o které se stará 127 našich zaměstnanců,“ říká Jaroslav Vrtiška, ředitel organizace Školní jídelna Praha 10. ŠJP 10 si dnes díky kvalitě obědů a využívání kvalifikace svých zaměstnanců úspěšně rozvíjí svoji doplňkovou činnost, kterou je schopna krýt zvýšené výdaje na svoji hlavní činnost a zvyšovat průměrné platy svých zaměstnanců. 

Standardem se v jídelnách na Praze 10 dlouhodobě stal výběr ze dvou hlavních jídel, jejichž složení se řídí metodikou pro výpočet spotřebního koše dle platné legislativy a výživovými doporučeními MZČR. „Dodržujeme všechna výživová, hygienická a bezpečnostní kritéria. Dlouhodobě spolupracujeme s nutriční terapeutkou, která kontroluje jídelní lístky, provádí ochutnávky stravy a proškoluje personál na přípravu diet a také řeší problematiku dietních receptur se zákonnými zástupci,“ upřesňuje ředitel organizace Jaroslav Vrtiška.

Po dobu docházky do mateřské školy a poté devítileté povinné školní docházce dítě může odebrat zhruba kolem 4 tisíc jídel. „Se školním stravováním máme zkušenosti všichni. A zkušenosti jsou to někdy dobré, jindy horší. Nicméně u nás na Desítce máme díky naší organizaci Školní jídelna Praha 10 moderní jídelny, které dbají na to, aby strava byla kvalitní, nutričně hodnotná a zároveň vhodná pro děti,“ říká Ondřej Počarovský (TOP 09), radní pro oblast školství a vzdělávání Městské části Praha 10. 

Inovativní aktivity organizace, významná ocenění  

V průběhu více než 20 let zavedla organizace mnoho inovací, které inspirovaly další školní jídelny v ČR. Organizace byla jednou z prvních, která zavedla podávání čerstvé zeleniny
a ovoce samoobslužně formou bufetu, dietní stravování (bezlepková, bezvaječná
či bezmléčná). Jako jedna z prvních získala cenu Zlaté vejce za odběr vajec z bezklecových chovů nebo se zapojila v roce 2014 do akce „Solme s rozumem“ vyhlášené hygienou dětí a mladistvých. Organizace dbá na zpětnou vazbu strávníků skrze webové stránky a rovněž dotazníková šetření. Od roku 2012 pak došlo k centralizovanému řízení provozoven a filozofie organizace vede zaměstnance k tomu, že dítě je cenný platící zákazník. 

ŠJP 10 získala pod vedením ředitele Mgr. Jaroslava Vrtišky několik ocenění, například 2. místo na V. ročníku festivalu profesionální gastronomie Holiday World Gastro Tour, 2. místo na mezinárodní konferenci u příležitosti 70. výročí školního stravování ČR a SK – Nejlepší zřizovatel školní jídelny a školního stravování a další ocenění na mnoha kulinářských a gastronomických soutěžích kuchařů. 

Organizace zajištovala stravování pro velké akce např. Všesokolský slet 2012 a 2018 (2600 strávníků denně). Dále zajištovala stravování pro dětské MS ve volejbale nebo přípravu týmového stravování ve formě obědů a večeří pro účastníky MS v hokeji mládeže v roce 2023. V neposlední řadě chystala stravování pro příměstské tábory a pomohla mnoha pražským základním a mateřským školám zajištovat stravování při výpadku jejich stravovacích služeb. V letošním roce ŠJP 10 čeká zajistit celodenní stravování pro další akcí, kterou bude Všesokolský slet 2024 pro několik tisíc sokolů.  

V rámci zkvalitnění stravování organizace zavedla mnoho vlastních interních řídících „receptů“, směrnic, metodik, zásad a desater související se zajišťování udržitelnosti kvality. Např.  sjednocený jídelní lístek a zásady pro jeho sestavování, byl zaveden tzv. black-list nevhodných potravin, organizace klade důraz na sezónní, čerstvé a základní potraviny a na produkci všech provozoven dohlížel „pětihvězdičkový“ kuchař. 

ŠJP 10 jde s dobou a na svém webu nabízí možnost kontroly energetické hodnoty pokrmů a upozornění na přítomnost alergenů. Aplikace pro chytré telefony pro objednávání obědů je samozřejmostí, stejně jako platby QR kódem, virtuální prohlídky některých provozoven. Pro rodiče nabízí možnost návštěvy jídelen a ochutnávky obědů. 

Kultura stravování, gastronomické trendy a prostory školní jídelny 

Pro organizaci je v posledních letech velkým tématem, hned vedle zajišťování komplexní správy a údržby svých provozoven, zlepšování kultury stravování. A to v několika oblastech – zajištění vhodných akustických podmínek školních jídelen, pořizování vhodného restauračního nábytku pro zdravé sezení, dále vytváření celkově příjemného a útulného stravovací prostředí s osvětou v oblasti potravin a zbožíznalství, informacemi o škole a místě samém formou dekorací v prostředí jídelny. Pro ŠJP 10 je důležité sledovat nové kulinářské trendy včetně mezinárodní kuchyně. 

Výrazně se za posledních 20 let změnilo i prostředí samotných jídelen. „Nejen akustika, ale i komfort a útulnost prostředí jídelny má zásadní dopad na psychologii strávníka. Je nutné se proto i touto problematikou zabývat a zajistit strávníkům vhodné podmínky při konzumaci stravy, pohodlné a příjemné prostředí pro stolování ve společenském prostoru, kterým školní jídelna bezesporu je. Aby školní jídelna plnila také svou výchovnou roli, musí být kromě kvality jídla, podoby a uspořádání místností, důkladně řešena její akustika a pohodlnost a příjemné prostředí pro stolování,“ říká Jaroslav Vrtiška, klíčová osoba udávání směru a vývoje, autor většiny podstatných změn a proměn k lepšímu školnímu stravování. 

Organizace modernizuje své technologie, čímž snižuje spotřebu energie, omezuje jednorázové plasty a implementuje řešení pro snižování odpadu, zabývá se eliminací plýtvání jídel a nevyzvednutými obědy.  

Školní jídelna je společenským a kulturně vzdělávacím prostředím po celou dobu školní docházky. Strávníci by se měli do těchto prostor těšit a toho je potřeba docílit. „Je zcela zásadní, aby prostředí jídelny bylo uvolněné, přívětivé a každý zákazník, dítě zejména, odešlo z jídelny nasycené. Přestávka na oběd je koneckonců tou nejdůležitější z přestávek,“ dodává  na konec Jaroslav Vrtiška.