Publikace o změně klimatu Atlas klimatické změny se dočkala anglické verze

Organizace Fakta o klimatu vydává při příležitosti Dne Země anglickou verzi důležité publikace Atlas klimatické změny. Atlas má sloužit jako podklad pro konstruktivní a informovanou debatu, která je založena na datech. Anglická verze se svým obsahem zaměřuje na evropský kontext, především ve smyslu emisí, jejich složení a vývoje, kterým prošly od roku 1990. Díky anglické mutaci bude publikace dostupná širšímu publiku.

Kvalitní debata o klimatické změně je z mnoha důvodů komplikovaná, ať už složitostí tématu nebo pro silné emoce, které zákonitě vzbuzuje. K hledání a nacházení řešení klimatické změny je potřeba vést konstruktivní a informovanou diskuzi, která je založena na datech a faktech.

U příležitosti Dne Země proto organizace Fakta o klimatu vydává anglickou verzi Atlasu klimatické změny. Cílem Atlasu je podpořit globální snahu o zvyšování povědomí o jednom z nejpalčivějších témat současnosti, zároveň chce publikace pomoci v hledání efektivních řešení.

Atlas klimatické změny podává stručné a názorné shrnutí nejdůležitějších dat spojených s klimatickou změnou, které čtenářům a čtenářkám umožní pochopit základní souvislosti. Vydání anglické verze navazuje na úspěšný český Atlas klimatické změny a je krokem k rozšíření dosahu Atlasu, aby informace o klimatických změnách byly přístupné i mezinárodnímu publiku.

Motivaci k vydání Atlasu představuje ředitel Fakt o klimatu Ondráš Přibyla:

„Vydání anglické verze Atlasu je dalším krokem v naší snaze přinášet aktuální a ověřená data týkající se klimatické změny. Prostřednictvím publikace chceme podpořit konstruktivní diskuzi o možnostech řešení. Přáli bychom si, aby se Atlas dostal do rukou lidem s hlubším zájmem o téma klimatické změny, například do firem, lidem studujícím i vyučujícím, a ve své podstatě všem, kteří mají snahu vést kultivovanou diskuzi založenou na datech.“

Anglická verze se zaměřuje zejména na evropský kontext v oblasti emisí, jejich složení a vývoje od roku 1990. Stejně jako česká mutace Atlasu pak přináší informace o nárůstu průměrné globální teploty, jak souvisí s koncentrací oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů v atmosféře a jaký má zvyšování teploty vliv na celoplanetární systémy.

Vydání Atlasu vzniklo za laskavé podpory firmy PPG. Důvody, které vedly firmu PPG k podpoře vzniku anglické mutace Atlasu vysvětluje Jan Šipan, obchodní ředitel PPG pro ČR:

„V PPG jsme se zavázali k odpovědnosti vůči životnímu prostředí a plně si uvědomujeme společenský význam a přínos organizací jako jsou Fakta o klimatu. Jejich Dosavadní práce, publikační činnost, vzdělávání a veřejné vystupování jsou pro nás zárukou, že data a fakta, která v Atlasu najdete, jsou zpracována bez ohledu na tu či onu část názorového spektra.Věříme, že naše podpora pomůže vytvářet budoucnost, ve které budou fakta, porozumění a kolektivní vzdělávání katalyzátorem pozitivních změn v oblasti ochrany životního prostředí.”

Atlas je k dispozici ke stažení ve formátu PDF pod licencí CC BY-NC 4.0, což umožňuje jeho široké nekomerční využití. Zároveň je k dispozici ke koupi i v tištěné podobě.

Odkazy