Potkejte potomky veteránů, vydejte se po stopách Osvobození a ochutnejte speciální pivo! To a ještě víc nabídnou Slavnosti svobody v Plzni

Plzeň, 29. dubna 2024 – Květnové oslavy konce 2. světové války v Plzni každoročně vytvoří neopakovatelnou atmosféru. A letos tomu nebude jinak. Opět se můžete těšit na několikadenní festival, který nabídne řadu výjimečných zážitků. Sady v historickém centru města oživí dobové vojenské kempy, náměstí se rozezní hudbou a chybět nebude ani nedělní přehlídka vojenských historických vozidel Konvoj svobody, který doprovodí přelet dobových letounů. Plzeňské Slavnosti svobody si letos nenechte ujít! 

Slavnosti svobody v pátek 3. května zahájí ceremoniál na náměstí Republiky. Za hudebního doprovodu marching bandu Stuttgart Legacy Drumline Plzeň přivítá rodinné příslušníky válečných veteránů. Z amerických vojenských posádek v německém Ansbachu a Vilsecku se představí na tři desítky kadetů v exhibici se zbraní. Následovat bude představení klubů vojenské historie s dobovou technikou. Večer pak bude patřit Big Bandu Jazz bez hranic se známým zpěvákem Chuckem Wansleym.

Vojenské kempy, prohlídka po stopách osvoboditelů a Běh pro Paměť národa

Po celý víkend se můžete těšit na vojensko-historický i kulturní program. Křižíkovy, Šafaříkovy i Kopeckého sady obsadí vojenské historické kempy. Živo tu bude v pátek a v sobotu od 9 do 20 hodin, v neděli pak od 14 do 18 hodin. K vidění bude dobová vojenská technika, výzbroj a výstroj, polní nemocnice i kuchyně, ukázky života vojáků, včetně letců RAF. Nebudou chybět ani soutěže pro děti a fanoušci vojenské historiemi mohou zblízka prohlédnout například tank Sherman nebo repliku stíhacího letadla Spitfire.

Kulturní složku programu letos prezentují dvě jedinečné výstavy. Expozice před Studijní a vědeckou knihovnou ve Smetanových sadech Nezapomenutelná Plzeň 1945 představí unikátní snímky zachycujících nejdůležitější historické okamžiky „pětačtyřicátého“ roku a v mázhauzu radnice pak najdete výstavu připravenou Československou obcí legionářskou o válečném působení ošetřovatelek Československého červeného kříže ve Velké Británii.

Vydat se můžete také na komentovanou prohlídku historického centra města Osvobození 1945. Provede vás po místech, která hrála při osvobozování Plzně zásadní význam. Dozvíte se například kolik děr po střelách z kulometu Browning našli restaurátoři v místě hodin na plzeňské věži. Nedílnou součástí Slavností svobody se stal také Běh pro Paměť národa. Startuje v sobotu dopoledne z náměstí Republiky a vybírat můžete mezi 10, 5 a kilometrovou tratí.

Konvoj svobody s přeletem historických letounů

Jedinečnou atmosféru mají celé slavnosti. Ale jestli existuje moment, který vás opravdu vtáhne do děje a vrátí vás o téměř osmdesát let zpět, je to přehlídka vojenských historických vozidel Convoy of Liberty – Konvoj svobody. V neděli 5. května Plzní projedou bezmála dvě stovky vojenských vozidel v čele s renovovaným tankem Sherman M4 a džípy s příbuznými amerických a belgických veteránů, kteří se na osvobození západu Čech před 79 lety přímo podíleli. Konvoj, který doprovodí i přelet dobových letounů, vyjede v neděli v 11 hodin ze Sukovy ulice a přes Klatovskou třídu a sady Pětatřicátníků dorazí asi ve 12:30 na plzeňské náměstí Republiky. 

Letošní Slavnosti svobody v pondělí 6. května zakončí hlavní vzpomínkový akt u památníku na křižovatce Americké a Klatovské ulice, kterému v Plzni nikdo neřekne jinak, než „Díky, Ameriko!”. Město Plzeň, místní spolky, ale i příslušníci armády či zástupci vlády a velvyslanectví tam od 18 hodin symbolicky vzdají hold všem, kteří se na osvobození Plzně v květnu 1945 podíleli.

Americko-české pochoutky se speciálním pivem Veterán

Vedle kultury, historie a sportovního vyžití si během oslav konce války můžete dopřát i nějaký ten gastronomický zážitek. Kromě předních plzeňských restaurací se vyplatí navštívit gastroscénu na náměstí Republiky. Letos poprvé nabídne kvalitní řemeslnou kuchyni s kulinárním uměním inspirovaným americkými i tradičními českými pokrmy. A jako bonus speciální várku piva s osobitým názvem Veterán. Výčepní nefiltrovaný 10° speciál Indian Pale Lager (IPL) se bude čepovat ve vybraných stáncích. K zakoupení bude i půllitrová plechovka.

Letošní Slavnosti svobody nabízí pestrý program, který zabaví celou rodinu. Přijeďte strávit prodloužený víkend do Plzně a zažijte jedinečnou atmosféru, která vás přenese v čase zpět do vítězných dnů v květnu 1945.