Závislostí přibývá. Investice do prevence a léčby ale klesají. Změnu by od příštího roku mohla přinést iniciativa Jedna dvacetina na prevenci

Praha, 2. 5. 2024 – Asociace poskytovatelů adiktologických služeb (APAS) společně s ostatními odbornými a profesními společnostmi volají po navýšení investic do prevence a léčby závislosti. Na nedostatečném financování se shodli na společném setkání zástupců střešních organizací, odborných a profesních společností a svazů působících v oblasti závislostí a zástupců poradních orgánů vlády ČR, které se konalo v rámci projektu financovaného z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost plus. Za účelem navýšení investic proto přichází s iniciativou Jedna dvacetina na prevenci. Ta chce dvacetinu vybraných financí z tzv. “daní z neřesti” věnovat na posílení řešení závislostního problému. 

„Cílem naší iniciativy je v souvislosti s navýšením příjmů státního rozpočtu po přijetí konsolidačního balíčku, kdy navýšení o částku zhruba 6-8 mld. Kč bude plynout ze zvýšení výběru tzv. “daní z neřesti”, kam spadá například alkohol, tabák a hazard, aby jedna dvacetina této částky, to je 300–400 mil. Kč, byla určena pro posílení řešení závislostního problému, který alkohol, tabák a hazard potenciálně způsobují,” říká předsedkyně Rady APAS, Helena Gherasim. 

Navýšení objemu finančních prostředků pro adiktologické služby by pomohlo zajistit dostatečné pokrytí sítě služeb v České republice a obecně posílit dostupnost adiktologické péče. „Už před pandemií covidu-19 bylo pokrytí sítě adiktologických služeb zejména v okrajových částech České republiky nedostatečné. Teď, kdy se nám počty klientů zvedají až o desítky procent, přestávají kapacity služeb stačit. Určitá systémová podpora a navýšení finančních prostředků na prevenci závislosti bychom určitě uvítali už jen proto, že finance vyčleněné na adiktologické služby nyní tvoří pouhou kapku v moři z celkového rozpočtu vyčleněného pro sociální služby,” říká Markéta Blažek Černá z Asociace poskytovatelů sociálních služeb, předsedkyně Sekce adiktologických služeb. 

APAS proto považuje za nezbytné jednat a dosáhnout navýšení objemu finančních prostředků pro adiktologické služby, tak aby bylo zajištěno nejen dostatečné pokrytí sítě služeb v České republice, ale také aby mohl realizovat další opatření vedoucí ke snížení uživatelů závislostních látek obecně – ať už se jedná o investice do informačních a osvětových kampaní, zásadní posílení ambulantní léčby alkoholu, systematickou podporu odklonu od užívání klasických cigaret či zavedení masivní substituce heroinu a pervitinu. Data ukazují, že v dlouhodobém horizontu budou mít všechna tato opatření vliv na snížení zátěže veřejných rozpočtů. 

„Jsme si vědomi toho, že výběr daní z neřesti představuje obecný příjem státního rozpočtu, který nemá další určení. Přijde nám ale logicky správné, aby část daní z potenciálně závislostně rizikového podnikání byla určena na saturaci nákladů tam, kde problém se závislostí skutečně vzniká. Iniciativa Jedna dvacetina na prevenci je navíc v souladu s programovým prohlášením Vlády ČR, s kterou o celém řešení, aktuálně vedeme jednání,” říká ředitel APAS, Matěj Hollan. 


APAS – Asociace poskytovatelů adiktologických služeb 

APAS je jedinou střešní organizací sdružující adiktologické služby v České republice. Založena byla v roce 1995 a má za sebou téměř 30 let zkušeností. V současnosti sdružuje 35 organizací zabývajících se prevencí a léčbou závislostí. Svoje aktivity rozvíjí také prostřednictvím šesti odborných sekcí, které sdružují odborníky v oboru prevence a léčby závislostí. Mezi hlavní úkoly asociace patří nyní prosazení požadavku JEDNA DVACETINA NA PREVENCI, jejímž cílem je zajistit dostatečné průběžné financování adiktologických služeb, především v návaznosti na opatření tzv. konsolidačního balíčku, který přijala Vláda ČR ve druhé půli roku 2023. Mezi další aktivity patří například realizace projektu s názvem Systémové zajištění péče pro vězněné uživatele drog a jejich následná kontinuita pro propuštění, financovaný z Norských fondů.