DPD report kvality ovzduší v Praze za duben 2024

Společnost DPD, součást největší evropské balíkové sítě Geopost, zasílá pravidelný report kvality ovzduší v Praze za uplynulý měsíc (30 dní). Index jemných prachových částic PM2.5 (v μg/m3), který je v rámci kvality ovzduší vyhodnocován, je následně porovnán s doporučeními Světové zdravotnické organizace. DPD postupně analyzuje i meziměsíční vývoj průměrného pražského indexu. Ten najdou uživatelé vždy na úvodní stránce webu DPD.

Monitoring kvality ovzduší provádí DPD již přes 2 roky prostřednictvím speciálních monitorovacích zařízení na měření jemných prachových částic (PM2.5). Ta jsou umístěna na 90 DPD dodávkách, které se pohybují každý den pražskými ulicemi a zároveň na několika desítkách budov. Data jsou přenášena v reálném čase a každý obyvatel hlavního města si tak na speciální webové stránce může ověřit, jak je na tom právě jeho ulice, jestli je např. vhodné jít sportovat nebo na procházku s malými dětmi.

Index za měsíc duben vykázal průměrnou hodnotu 10 (μg/m3), což znamená “vhodné” ovzduší. Oproti březnu tak došlo k poklesu o 6 (μg/m3). Hodnota je tak po několika měsících pod doporučeným denním limitem Světové zdravotnické organizace (15 µg/m3). Obyvatelé Prahy se tak s klidem mohou vydat ven na procházku či provozovat venkovní sportovní aktivity, například běh či jízdu na kole na čerstvém vzduchu mimo zastavěné oblasti města. Doporučuje se také větrat doma alespoň dvakrát denně, a to mimo časy největší dopravní špičky.