P/References of Design: Budapešť bude hostit největší světovou konferenci o kultuře designu

Jak může design ovlivnit budoucnost? Jaká je v dnešní době role designu ve společnosti a co obnáší práce designéra? Kde budou v příštích letech odborné znalosti v oblasti designu nejdůležitější? Výchozí body v našem měnícím se světě a naše volby jsou významně ovlivněny designem a uměním a tyto oblasti jsou stále otevřeny širšímu výkladu. Zároveň nás klimatické změny, geopolitické otázky, které nabývají na významu, a umělá inteligence podněcují k tomu, abychom přehodnotili naše stávající paradigmata a nově definovali hlavní ohniska designu. To bude tématem příští konference asociace Cumulus, vrcholné světové organizace zabývající se designem a uměním. Univerzita umění a designu Moholy-Nagy bude hostit ve dnech 15. až 17. května v maďarské Budapešti to nejlepší z mezinárodní designérské scény. Toto právo získala v mezinárodní soutěži.

   

Společnost Cumulus, která sdružuje 357 institucí v 66 zemích, včetně nesčetných ikonických univerzit a znalostních center, je nejvýznamnější profesní sítí v akademickém prostředí. Její členové se mohou každoročně účastnit několika významných konferencí, sdílet své znalosti a výsledky výzkumu v pracovních skupinách a diskutovat o nejžhavějších tématech v oblasti designu, inovací, vzdělávání a výzkumu. Každý rok pořádá dvě významné konference: poté, co Univerzita umění a designu Moholy-Nagy získala v mezinárodní soutěži právo pořádat a hostit konferenci Cumulus v první polovině roku 2024, bude Budapešť domovem letošního jarního evropského summitu. Mezi předchozí místa konání konference patří Antverpy, Detroit, Peking, Petrohrad a Řím. 

Různorodá profesní komunita Cumulus se snaží obhajovat a zdůrazňovat pozitivní roli designérů při vytváření udržitelné budoucnosti prostřednictvím neustálého zlepšování designu a uměleckého vzdělávání. Tím, že poskytuje platformu pro výměnu zkušeností na světové úrovni, buduje mosty napříč obory designu, hranicemi a generacemi. 

Na svých konferencích se rok co rok zabývá aktuálními výzvami vyplývajícími z interakce mezi současnou kulturou designu, kreativním průmyslem a vzděláváním. Jarní konference Cumulus 2024 v Budapešti s názvem P/Reference of design, která se bude zabývat vztahem mezi daty, ekonomikou, blahobytem, koexistencí a designem, přesáhne rámec designu zaměřeného na člověka a během tří dnů nabídne plenární a sekční setkání, workshopy, výstavy a ukázky děl.

Devět okruhů konference pomůže prozkoumat různé aspekty strategického designu, systémového myšlení, komunitního designu, lidské a strojové kreativity a designu, který je víc než lidský. Sociální, fyzická a virtuální oblast designu může být relevantní pro přehodnocení našich stávajících referencí a preferencí.

Očekává se, že se jí osobně zúčastní přibližně pět set výzkumných pracovníků a učitelů z celého světa a dalších několik set se připojí virtuálně. Program konference zahrnuje přibližně 140 prezentací, které probíhají současně v 5 sálech, 40 workshopů a několik setkání pracovních skupin, kulturních, kulinářských a komunitních akcí a aktivit nevyjímaje. 

Mezi řečníky budou takové autority jako vynikající badatel v oblasti dějin moderní architektury z Courtauld Institute of Art z Londýnské univerzity Dr. Robin Schuldenfrei, profesor katedry New Media Department z Academy of Arts Novi Sad a spoluzakladatel SHARE Lab Vladan Joler, který ve své tvorbě kombinuje oblasti jako investigativní žurnalistika, psaní, vizualizace dat a kritický design, a herní designér a profesor NYU Game Center Eric Zimmerman, jehož projekty sahají od videoher dekonstruujících klasickou literaturu až po karetní hry okořeňující kulturní debaty.

K akci se lze připojit také online: kromě živě vysílaných prezentací mají držitelé online vstupenek na konferenci přístup k různým unikátním online přednáškám a obsahu, včetně dokumentárního filmu o životě László Moholy Nagye s názvem The New Bauhaus, filmu Radical Creatives a záznamů dvou exkluzivních představení v MÜPA Budapešť.

Hostitelská organizace může tradičně podrobněji představit sebe i své město a dát tak MOME příležitost představit na jaře 2024 zástupcům partnerských institucí a významným členům mezinárodní komunity své odborné ambice a hlavní úspěchy z posledních let. 

 

O asociaci Cumulus

Asociace Cumulus je jednou z nejvýznamnějších světových organizací v oblasti designu a uměleckého vzdělávání. S 357 institucemi v 66 zemích, včetně bezpočtu ikonických univerzit a znalostních center, je nejvýznamnější profesní sítí v akademickém prostředí. V roce 1990 ji založily mimo jiné Aalto University, Royal College of Art, Danish Design School a University of Applied Arts Vienna s cílem koordinovat spolupráci mezi školami a usnadňovat výměnu studentů a učitelů. 

Více informací naleznete zde: cumulusassociation.org. 

 

O Univerzitě umění a designu Moholy-Nagy

Posláním Univerzity umění a designu Moholy-Nagy (MOME), která byla založena před 143 lety, je využívat vzdělávání, výzkum a praktické zkušenosti v oblasti designu k řešení nejnaléhavějších problémů 21. století. Zahrnuje také službu společnosti a šíření povědomí o designu s cílem přispět k rozvoji ekonomických a kulturních ekosystémů v Maďarsku a východní a střední Evropě. Od srpna 2020 funguje MOME ve formátu nadace. V rámci změny modelu vypracovala dlouhodobou strategii, znovuobnovila svou výzkumnou a vývojovou činnost, zahájila digitalizaci svých vnitřních procesů a přistoupila k modernizaci vzdělávání. V roce 2021 se rozpočet MOME téměř zečtyřnásobil a nadace se také rozhodla poskytnout učitelům nejvýraznější zvýšení platů v historii maďarského vysokého školství. Kromě poskytování tradičně vysoké úrovně uměleckého a designového vzdělání zavedla univerzita podnikatelské vzdělávání a v roce 2022 zahájila první magisterské programy v anglickém jazyce. 

 

Magisterské programy v angličtině na Univerzitě umění a designu Moholy-Nagy

Po čtyřech úspěšně spuštěných kurzech v anglickém jazyce Univerzita umění a designu Moholy-Nagy (MOME) dále rozšiřuje své mezinárodní vzdělávací portfolio. Kromě oborů Fotografie, Interakční design a Animace a design mohou studenti, kteří chtějí studovat v kreativních odvětvích, navštěvovat také magisterské obory Designer-Maker a Management umění a designu v angličtině, díky nimž získají studenti přijíždějící do Budapešti cenné kontakty a znalosti, které budou formovat jejich budoucnost a konkurenceschopnost během studia.

Cílem univerzity je stát se do roku 2030 nejuznávanější kreativní univerzitou ve střední Evropě a aktivně přispívat ke globálním výzvám 21. století prostřednictvím svých odborných znalostí a práce svých kreativních komunit. V září 2022 univerzita zahájila své programy v anglickém jazyce, aby poskytla konkurenceschopnou nabídku talentům z regionu od Pobaltí po západní Balkán, a spuštění dvou nových programů v anglickém jazyce je dalším důležitým milníkem v tomto procesu.

Více informací: www.mome.hu 

 

PROGRAM AKCE: 

Konferenční dny: 15.-17. května 2024 

Místo konání:  Kampus MOME 

Další informace:

https://cumulusbudapest2024.mome.hu

https://cumulusbudapest2024.mome.hu/pages/virtual_conference.html

https://fb.me/e/4PMySgZi1