Vinohradský pivovar oslavuje úspěšný první rok provozu nové pobočky v Káraném

Vinohradský pivovar slaví první výročí od otevření svého druhého pivovaru v Káraném. Tento krok, který se uskutečnil před rokem, přinesl pivovaru rozšíření jeho výrobních kapacit a umožnil mu zachovat stálou kvalitu svého piva po celý rok. Aktuálně zde vaří své světlé ležáky včetně lehké Káranské 9 z artézské vody. 18. května chystá den otevřených dveří a prohlídky pivovaru.

V dubnu loňského roku Vinohradský pivovar oficiálně zahájil výrobu ve svém novém pivovaru v Káraném, který byl vybudován na místě bývalé sodovkárny. Volba lokality Káraného byla pečlivě zvážena z logistického hlediska a z důvodu kvalitní dostupnosti vody, která je klíčovým faktorem pro výrobu piva. Výstav Vinohradského pivovaru je nyní více než 9 000 hektolitrů za rok.

Rozšíření naší výrobní kapacity do Káraného byl logický krok, neboť naše poptávka po ležácích stále rostla a kapacita původního pivovaru na Vinohradech již nestačila. Volba Káraného byla ideální nejen kvůli tradici výroby nápojů v této lokalitě, ale také díky kvalitním zdrojům vody, které jsou zásadní pro kvalitu našeho piva. Kapacita nového pivovaru je až 15 000 hl, což je dvojnásobek výstavu pivovaru na Vinohradech,” říká Dan Hojdar, výrobní ředitel Vinohradského pivovaru.

Od otevření se v káranském pivovaru zaměřují na výrobu spodně kvašeného světlého piva neboli světlých ležáků. Mezi ty patří i Vinohradská 11, nejoblíbenější pivo Vinohradského pivovaru, vyhledávaná pro svoji vyladěnou kvalitu a pitelnost, nebo lehká Káranská 9. Ta se vaří z tzv. artézské vody Artézská voda přitéká z oblasti ještědského hřbetu, hermeticky uzavřena skálou v podloží a slínovci v nadloží. Putuje cenomanskými pískovci po dobu cca 14 000 let a následně je v oblasti Káraného jímána 7 vrty o hloubce 60-80 metrů. Jde tedy o fosilní vodu, která nepřišla nikdy do vlivu s žádnými civilizačními vlivy. Řadí se k jedné z nejvzácnějších a nejkvalitnějších vod na území ČR. Dělá tak z Káranské 9 opravdový unikát.

S příchodem teplých měsíců narůstá poptávka zejména v oblasti lehkých piv. Kromě Káranské 9 je vyhledávaný i například Seaman Gose. To je pivo uvařené podle starobylé německé receptury. Je oblíbené pro svou netradiční čistou a svěží chuť.  Na letošní letní sezonu Vinohradský pivovar chystá lehký svrchně kvašený ale, který bude v nabídce od konce května. 

18. května se brány pivovaru v Káraném otevřou veřejnosti, ta bude mít jedinečnou příležitost prohlédnout si pivovar a navštívit komentovanou prohlídku.

Na Vinohradech byla zachována produkce, vaří se zde všechna svrchně kvašená piva a nejrůznější speciály. „Po roce fungování můžeme spokojeně konstatovat, že Káraný splnil naše očekávání, získali jsme dostatečnou kapacitu, která nám umožní garantovat co největší možnou stabilitu a stálost kvality našeho piva v průběhu celého roku. To je důležité vzhledem k nadcházející letní sezoně. Se sezónností piva, vyšší poptávkou v letních měsících a tlakem na rychlost výroby totiž bojuje snad každý pivovar, včetně těch největších,“ doplňuje Hojdar.

Vinohradský pivovar

Značku vybudovala parta devíti přátel s rozdílnými profesemi, kteří si touto cestou splnili sen o vlastním řemeslném pivovaru. Po rekonstrukci prostoru Vinohradského pivovaru naráželi první várku v roce 2014 – přesně 120 let po první várce jejich předchůdců. Dnes je Vinohradský pivovar nedílnou součástí české craftové scény. Zaměřuje se na výrobu klasických ležáků plzeňského typu, jejichž nabídku doplňuje o svrchně kvašená piva.  Nejprodávanější je Vinohradská 11, která se vyznačuje bohatou vůní Žateckého poloraného červeňáku doplněného o Premiant a která je oblíbená zejména pro svou pitelnost. V roce 2023 rozšířil Vinohradský pivovar výrobu i mimo Prahu, do obce Káraný v okrese Praha-východ.   Kromě samotného pivovaru zde funguje i výčep. Je umístěný přímo v pivovaru, a tak kromě perfektně ošetřeného piva a malého občerstvení nabízí i pohled přímo do výrobních prostor.

 

www.vinohradskypivovar.cz