Plavková sezóna je tady. Přestaňte v létě řešit chloupky a vyzkoušejte dlouhotrvající IPL epilaci

Léto je tu. Spolu s ním také čas dovolených a dalších radovánek. Mnoho lidí v teplejších měsících přirozeně přemýšlí, jak mít po celé léto sametově hladkou pokožku a ideálně se nemuset zdržovat holením nebo řešit, zda se jim epilátor vejde do příručního zavazadla.

Pokud vám nevyhovuje žiletka, vosk ani klasický strojek na epilaci, možná pro vás představuje tu správnou možnost IPL epilace. Tato technologie odstraňuje chloupky pomocí intenzivního pulzního světla (Intense Pulsed Light), dá se používat v pohodlí domova a zbaví vás naprosté většiny chloupků až na rok dopředu. Navíc bez podráždění, zarůstajících chloupků nebo pupínků a prakticky bezbolestně. Podívejte se, jak vám může změnit život, a hlavně, jak IPL v létě používat bezpečně a s maximálními účinky.

IPL vs. sluníčko

IPL epilátor Philips Lumea se dá teoreticky bez problému používat celoročně, ale v létě je třeba zohlednit sílu slunečního záření a opalování. Lidé, kteří neholdují opalování, nepocítí skoro žádné omezení. Nicméně pokud jste vyloženě “opalovací typ”, začít s IPL během horkých měsíců pro vás může být náročnější.

Pokožka může být po IPL ošetření citlivější, a tak je důležité ji nejméně 48 hodin po něm chránit oděvem nebo SPF 50+. To by však měla být samozřejmost po celé léto.

Jedním z nejčastějších doporučení, které my dermatologové v našich ordinací opakujeme, je, že opalování patří k hlavním faktorům, které přispívají k předčasnému stárnutí pokožky a také ke zvýšenému riziku vzniku kožních nádorů, včetně melanomu. Pro udržení svěží a zdravé pokožky doporučujeme používat například opalovací krém s vysokým SPF, ochranné oblečení, omezit expozici slunci obzvlášť v době nejvyššího UV záření, vyhnout se soláriím a podstoupit pravidelné kontroly pokožky. Jedním z hlavních účinků UV záření na kůži je zvýšení exprese enzymů, které jsou zodpovědné za odbourání proteinů, jako například kolagen, fibronektin a elastin, anebo proteoglykanů.  Kromě ztráty pevnosti, elasticity a hydratace kůže může vést UV záření ke zvýraznění cévní kresby anebo pigmentových skvrn,” vysvětluje Peter Kicko, dermatolog působící v Praze.

Tolik žádaný karamelový odstín tedy pleti neprospívá a komplikuje i samotný režim IPL epilace. V důsledku zvýšené citlivosti pleti byste měla po epilátoru sáhnout nejméně 2, ale radši až 4 týdny po intenzivním opalování. Samozřejmostí je také úprava intenzity ošetření novému odstínu pleti, s čímž vám v případě Philips Lumea poradí inteligentní senzor SmartSkin.

Rok bez chloupků

Epilace pomocí Philips Lumea zaručuje odstranění až 92 % chloupků již po prvních třech použitích. Mezi nimi se dělá 14denní pauza, takže na hladkou pokožku se můžete těšit po zhruba 6 týdnech. Rychlou záchranu před dovolenou vám tedy Lumea sice neposkytne, ale když ji do svých plánů na léto zahrnete v dostatečném předstihu, tak vaši trpělivost odmění dlouhodobými výsledky. Když totiž vytrváte a po úvodní sérii 4 ošetření po 2 týdnech přidáte 8 rychlých udržovacích epilací po měsíci, dočkáte se hladké pokožky bez chloupků na celý rok. Celých 12 měsíců bez holení i starostí se zarůstajícími chloupky nebo pupínky!

IPL využívá elektromagnetického záření vlnových délek viditelného světla a infračerveného záření, které je emitováno na povrch pokožky. Narozdíl například od solárií však nevyzařuje UV světlo. Tento paprsek je následně absorbován pigmentem vlasových folikulů. Paprsek se nedostává do hlubších vrstev, jelikož to naše zdravá a neporušená pokožka nedovolí. Když paprsek proniká do vlasového folikulu, přeměňuje se na tepelnou energii, která uvede folikul do klidové fáze, což mu následně brání v dalším růstu vlasu. Díky tomu se odstraní nechtěné chloupky a zabraňuje se jejich dalšímu růstu. Jedním z klíčových faktorů úspěchu IPL epilace je správné nastavení intenzity světla a správná aplikace na pokožku,” popisuje Peter Kicko.

Sbohem, podráždění 

V plavkách a obecně v létě odhalujeme větší část těla než ve zbytku roku. Proto většina z nás touží mít sametově hebké nejen nohy. Na jiných částech těla se však s nepříjemným zarudnutím, svěděním a pupínky, které zkrátka nevypadají dobře, setkáváme ještě častěji.

IPL epilátor Philips Lumea je však vhodný pro pokožku celého těla včetně tváře, jelikož se pyšní několika nástavci, které se přizpůsobí jakémukoliv tvaru či záhybu, a pomocí technologie SenseIQ upravuje sílu záblesku tak, aby bylo ošetření účinné a současně šetrné, i na těch nejcitlivějších oblastech.

Při holení nebo epilaci může docházet k traumatickému poškození kůže. Při narušení kožní bariéry můžeme vytvořit bránu vstupu infekcím. Přímo do rány můžeme také nesprávným skladováním a dezinfekcí holících potřeb zanést patogeny, které způsobí zánětlivou a často bolestivou reakci. Zánět vlasových folikulů se nazývá folikulitida a v ordinaci se s ní potkáváme i u pacientů po holení. S využitím IPL nedochází k porušení kožního krytu. Celkově je IPL epilace efektivní metodou odstraňování chloupků, která minimalizuje podráždění kůže a přináší další výhody pro její kvalitu a vzhled,” uzavírá dermatologický expert.

 

Více informací najdete philips.cz.