Sdružení na ochranu vlastníků automobilů (SOVA) spotřebitelům k dvaceti letům od vzniku nadělilo novou příručku k bezpečnému nákupu ojetiny

Praha, 21.5.2024: Sdružení na Ochranu Vlastníků Automobilů (SOVA), které již dvě desetiletí poskytuje podporu a ochranu majitelům a zájemcům o ojeté automobily, vydává ke svému 20. výročí novou verzi příručky pro bezpečný nákup ojetiny. K dispozici je ke stažení na webových stránkách sdružení SOVA – https://shorturl.at/bcOT0.

Sdružení SOVA je nezisková organizace, která chrání práva majitelů ojetin, edukuje je o tom, jak si prověřit ojeté auto ještě před samotnou koupí, také se snaží zabránit nekalým praktikám prodejců ojetin a prosazovat legislativní změny.

“Chránit běžného zákazníka před podvodníky mělo a má smysl. Potvrzují to desetitisíce osobních příběhů a stovky milionů korun, které neskončily v kapsách šmejdů, ale zůstaly u našich klientů. Na to můžeme být pyšní,“ prohlásil předseda sdružení SOVA Zbyněk Veselý. „Byznys s ojetými auty se v průběhu let zásadně mění, stejně tak se mění triky podvodníků. I proto jsme k 20letému výročí vydali novou, aktualizovanou verzi naší legendární příručky pro bezpečnou koupi ojetiny. Zohlednili jsme nejnovější trendy v oblasti obchodu s automobily a výrazně se zaměřili i na oblast elektromobilů,” dodal Zbyněk Veselý.

Sdružení SOVA po dobu své existence apelovalo na Ministerstvo dopravy a Ministerstvo vnitra, aby prosadily legislativu, která zabrání neetickým praktikám prodejců ojetin. Nakonec se podařilo prosadit novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích, která kvalifikovala stáčení tachometru jakožto přestupek, za který je možné uložit pokutu až půl milionu korun.

Že je pomoc motoristům více než potřebná dokazují i statistiky sdružení. Jen na svém webu www.sdruzeni-sova.cz eviduje více než 780 milionů kilometrů na stočených tachometrech u 14.435 vozidel. „Bohužel se rychle blíží doba, kdy zaznamenáme jednu miliardu stočených kilometrů,“ dodává Veselý. 

SOVA v nové příručce upozorňuje na nezbytnost důkladného prověření ojetiny ještě před koupí. Poukazuje na nutnost zjistit skutečnou historii vozu, vč. nepřiznaných havárií a poškození, odkud skutečně vůz pochází a zda-li nedošlo k manipulaci s tachometrem. V příručce SOVA předkládá návod, jak si běžný spotřebitel může sám zkontrolovat vůz dle základních identifikátorů vozu, kontroly roku výroby a prověřením kódu VIN. Apeluje na spotřebitele, aby si nekupovali auta „na ulici“ od neznámých soukromých osob či přes internetové agregátory, které neposkytují žádnou právní ochranu. Kupující se tak snadno může dostat do situace, kdy je mu vozidlo zabaveno jako kradené či jako předmět exekučního řízení či vozidlo, za které předchozí majitel neodvedl řádně DPH. 

„Poskytujeme praktický návod, jak a hlavně proč je důležité si prověřit ojetinu ještě před koupí.  a nyní rozšiřuje své soustředění i na elektromobily, říká Zbyněk Veselý, předseda sdružení SOVA a dodává: Zahrnutí sekce o elektromobilitě reagujeme na rostoucí zájem. Jsme tak rádi, že můžeme i nadále nabízet cenné informace a podporu nejen vlastníkům tradičních ojetin, ale i zájemcům o elektromobilitu.

Vzhledem k poslednímu vývoji v digitalizaci převodů vozidel nová verze příručky obsahuje také návod, jak vlastnictví vozidla na Centrálním registru vozidel převést na Portálu dopravy on-line.

O sdružení SOVA

Sdružení SOVA je nezisková organizace zaměřená na ochranu práv majitelů ojetých automobilů. Již 20 let se snaží bránit nekalým praktikám prodejců ojetin, upozorňovat na ně a vzdělávat spotřebitele. SOVA radí lidem s konkrétními problémy po celé České republice. Monitoruje situaci na trhu s ojetými auty a vytváří přehled aut podezřelých z manipulace s tachometrem. Informace o podezřelých vozech také zasílá České obchodní inspekci, která je následně prověřuje. Na webových stránkách sdružení si kdokoliv může po zadání VIN kódu ověřit, zda vůz nebyl odhalen jako stočený.